Tekstilna industrija uporablja ogromno količino naravnih virov. Na primer, za izdelavo ene same majice potrebujemo kar 2.700 litrov vode. To je približno enaka količina vode, ki jo ena oseba spije v dveh letih in pol. Zato so oblačila iz recikliranih in alternativnih materialov v zadnjih letih vse bolj priljubljena.

Pri podjetju Springwise so se ukvarjali s patentiranjem čevljev iz reciklirane gume in športne obutve iz recikliranih steklenic in gliv. Zdaj avstralsko podjetje Nanollose razvija novo zeleno možnost s sistemom, ki uporablja odpadno biomaso iz industrije predelave kokosa. Novo vlakno naj bi imelo veliko manjši vpliv na okolje kot običajno uporabljeni bombažni tekstil.

IZ ODPADKOV V ALTERNATIVNA VLAKNA

Nanollose je poimenoval novo vlakno Nullarbor. Nullarbor je sintetična oblika rajona, ki se proizvaja z uporabo mikrobov. Ti pretvarjajo odpadno biomaso v celulozo. Za vir vlaken med pilotno fazo družba uporablja kokosove stranske proizvode iz Indonezije. Medtem ko je proizvodnja v polnem zamahu, Nanollose načrtuje uporabo odpadkov iz drugih industrij. Uporaba odpadnih izdelkov bo v končni fazi omogočila proizvodnjo oblačil brez uporabe omejenih virov.

Po mnenju direktorja podjetja Nanollose, Alfie Germana, bi proces: »lahko pretvoril številne odpadke iz industrije piva, vina in tekoče živilske industrije v vlakna, ki v procesu porabijo zelo malo zemlje, vode ali energije«.

Potrošniki zahtevajo večjo okoljsko trajnost svojih priljubljenih blagovnih znamk. Nanollose meni, da je pravi čas za opozoritev na izboljšanje trajnosti proizvodnje oblačil. Organizacija poleg tega trdi, da bodo potrošniki nagradili modne blagovne znamke, ki zagovarjajo ekološke spremembe. Po mnenju Germana Nanollose upa, da bo lahko »modni in tekstilni industriji ponudil resnično alternativo in zmanjšal odvisnost industrije od okolja obremenjujočih surovin«.

Foto: Pixabay


_____________

Če si že tu, preberi še tole …