Imate kaj za pusta hrusta?

Pust, običaj odganjanja zime, so Rimljani praznovali že pred 2000 leti po vseh večjih mestih Rimskega imperija – pa tudi v Ljubljani (Emoni) in Ptuju (Poetoviu). Takrat so mesta zavzele maske in strašile prebivalce, otroke pa obdarovale s sladkarijami ali denarjem. Sicer pa ime pust pravzaprav pomeni post in izvira iz krščanskega običaja postenja 40 dni pred veliko nočjo. 

Pustna sobota in pustni torek bosta letos 10. in 13. februarja, čeprav se pust začne že na debeli četrtek, 8. februarja. Največje pustne povorke pripravljajo na Ptuju, v Ljubljani, Kopru in v Cerknici, pestro pa bo tudi po drugih krajih po Sloveniji in čez mejo.

PTUJ

Če želite izkusiti pravo slovensko pustno rajanje, potem je Ptuj z legendarnim kurentovanjem prava izbira. Letos bodo pustni program začeli že 2. februarja, trajalo pa bo vse do 13. februarja, ko bodo pokopali pusta in tako zaključili Ptujsko norijo za leto 2018.

LJUBLJANA

V prestolnici bodo pustne priprave začeli na pustno soboto, 10. 2., z Zmajevim karnevalom, ko bo šel pustni sprevod od Brega, Novega trga, čevljarskega mostu, Mestnega trga, Strijarjeve ulice, Prešernovega trga in Wolfove ulice, zaključil pa se bo na Kongresnem trgu. K povorki so povabljene tudi pustne tematske skupine.

CERKNICA

Od debelega četrtka, 8. 2., do pepelnične srede, 14. 2., se bo Cerknica spremenila v Butale, pisane cerkniške ulice pa bodo naselili tradicionalni pustni liki. Vrhunec dogajanja bo nedeljski festival, ki je zadnje čase eden največji v Sloveniji. Butalce v sebi boste lahko prebudili torej že 8. 2., ko bodo v Cerknici (v Butalah) »žagali babo« in prevzeli oblast!

KOPER

Že deseto leto zapored bodo v sklopu Istrskega karnevala na pustno soboto, 10. februarja obalo zavzele pustne skupine, etnografske maske in pustni vozovi. Slovenska obala letos obljublja bogato karnevalsko dogajanje, ki bo (po vsej verjetnosti) še s soncem obsijano.

Ste se letos za pusto masko tako potrudili, da bi jo na rajanje najraje popeljali nekam čez mejo? Tudi bližnje pustne karnevale v tujini smo izbrskali, nekaj namigov pa nanizali spodaj.

BENETKE

Ko je govora o maškaradi, v Benetkah vedo, kako se stvari streže. Tradicionalni pustni karneval v Benetke vsako leto privabi trume zamaskirane človeške raje, ki pleše in vrešči po sončnem in pisanem mestu. Če si za pusta želite ultimativno maškaradno izkušnjo v polnem hrušču in trušču, nataknite beneško masko in švignite proti Benetkam!

MADŽARSKA

Najbolj glasno in pisano bo pri sosedih Madžarih na pustni torek ali Torkos Csütörtök, kot ga imenujejo oni. Takrat je praznično razpoloženo vse živo in neživo, večina restavracij pa v pustnem duhu spusti cene ponudb hrane in pijače za kar 50 odstotkov. Budimpešta je v času pustnega karnevala tudi gostiteljica številnih kulinaričnih festivalov, obiščete pa jo lahko v dobro organiziranem nekajdnevnem izletu.

HRVAŠKA

Južni sosedje za pusta pripravljajo Riječki karneval, ki je eden najbolj glasnih na Hrvaškem, pobaha pa se lahko še s tridesetletno tradicijo. Hrvati se lahko (in tudi se) pobahajo tudi z neverjetno dolgo pustno tradicijo, saj naj bi se prvo rajanje v maskah tam odvilo že leta 1449. Če bahanju glasnih sosedov ne verjamete na besedo, je letos prava priložnost, da se prepričate na svoje oči, ušesa in brbončice.

 


___________

STE PRIPRAVLJENI NA ČAR LJUBEZNI?

Ljubezen je eno najčarobnejših občutenj, tako kot so v svetu kozmetike najčarobnejši izdelki dišave. Izberite tisto, ki bo vam ali vašim ljubljenim pričarala pravcato ljubezensko pravljico …

Akcija traja do 15. 2..

_______________

PREBERITE ŠE: