Dobro mesto KATIE GILABERTE

Foto: arhiv gostje in shutterstock

73 je število držav, ki jih je obiskala zasebno ali poslovno ali celo tam živela. Njena ekscelenca Katia Gilaberte je brazilska veleposlanica, ki zdaj živi v Sloveniji. In potovanja naravnost obožuje, zato si je tudi izbrala delo v diplomaciji, kjer je že 40 let. Ko je bila stara 21 let, se je iz rodnega Ria de Janeira preselila v Brasilio, ko je diplomirala, so tri najboljše študente, med katerimi je bila tudi ona, poslali v Washington na izobraževanje. Potem so se potovanja vrstila. Najprej je živela na Japonskem pa v Nemčiji, Boliviji, Rusiji, Senegalu, Belgiji in zdaj Sloveniji. Najbolj je uživala na Japonskem, saj je bila to že njena mladostniška želja. Ko so ji na zunanjem ministrstvu ponudili delo v deželi vzhajajočega sonca, ga je sprejela, še preden je povedala tedanjemu možu, saj si je to tako močno želela. Najteže se je navadila na dolge ruske zime, a bila pridna pri učenju ruskega jezika in cirilice. Ko je pri 21 letih zapustila Rio, je bil popolnoma drugačen, kot je zdaj. A kljub vsemu se rada vrača in zanjo je še vedno najlepše mesto. 

image

Njena ekscelenca Katia Gilaberte

1.

Plaža moje mladosti …

… je Barra da Tijuca. Rada grem tja. Tudi plaža Arpoador mi je zelo všeč, manj je gneče. Tam je tudi čudovit hotel Arpoador Inn, kjer sem nastanjena, ko pridem v Rio. Ima fantastičen razgled in odlično restavracijo, ki jo obožuje tudi moj mož, senegalski glasbenik Cheikh Guissé.

restaurant

pogled na plažo Arpoador iz Hotela Arpoador Inn

2.

V Riu boste dobro jedli …

… ker je veliko dobrih restavracij. Še posebno v predelu Mirante da Prainha. Tu najdete veliko različne ponudbe, izvrstna je prav morska hrana v restavraciji Mirante da Prainha.

3.

Chefinja in lastnica Roberta Sudbrack …

… ima restavracijo RS z Michelinovo zvezdico. Zdaj pa je odprla še street bar v stari garaži, Bar da Roberta. S tem je spremenila celotno ulico garaž v tako, kjer se ljudje radi zbirajo. Vse jedi pripravlja z lokalnimi sestavinami in so res dobre. Brisket sendvič je eden najboljših.

Screen Shot 2016-06-20 at 3.31.23 PM

Bar da Roberta

4.

Feijoada …

… je tipična brazilska jed, ki so jo prinesli sužnji. Delali so jo iz ostankov mesa in fižola. Je kar težka, zato jo Brazilci najraje jemo za kosilo ob sobotah. Zdaj imamo tudi lažje verzije s kakovostnejšim mesom. Postrežejo jo s posebno zelenjavo couve (podobno zelju) in rezinami pomaranče, zraven pa gre še osvežilna caipirinha.

5.

Caipirinho z razgledom …

… pa domačini radi spijemo v laguni Lagoa Rodrigo de Freitas, s pogledom na Jezusa in laguno. Tam je res veliko barov. Ljudje si vzamejo čas tudi za sprehod po plaži ali pa kolesarijo, rolajo oziroma kotalkajo.

6.

Najboljšo sambo igrajo in plešejo …

… prav domačini v predelu Lapa. Ta del je bil že v starih časih glasbeno in kulturno zelo živahen, zdaj pa so ga oživili. Rada grem v Gafieiro Estudantina, kjer igrajo tradicionalno sambo in plešejo domačini.

08_FHA_rshow_estudantina01

klub Gafieiro Estudantina

7.

Centro Cultural Banco do Brasil

… ima vedno zanimive predstave, razstave, filme in tudi bar z odlično kavo. Celotni stari del Ria (downtown Rio) kulturno oživljajo. Tu okoli je veliko muzejev, veliko zanimivih dogodkov. Za aktualno dogajanje vedno pogledam dnevni časopis ali zdaj po novem tudi Timeout Rio, saj se v Riu vse hitro menja.

8.

Plaža in morje …

… Največkrat sem na plaži Barra da Tijuca ali plaži Prainha. Ljudje uživajo v Pedri da Gávea v jadralnem zmajarstvu (por. asa delta). Priljubljeno je tudi veslanje ali potapljanje. Morje v Riu je precej hladno, okoli 21 stopinj ima, pri potopih pa je še hladneje. A so poletja v Riu tako vroča, da je ohladitev zelo dobrodošla.