Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv Albertine, Jack Mitchell/Getty Images

Roy Fox Lichtenstein (1923-1997) je bil ameriški pop umetnik. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je z Andyjem Warholom, Jasperjem Johnsom in Jamesom Rosenquistom postal ključna oseba pop art gibanja.

Umetnik je svojo zelo inovativno kariero utemeljil v imitaciji – začel je z izposojo podob iz stripov in oglasov v zgodnjih šestdesetih letih prejšnjega stoletja in sčasoma zajel podobe vsakdanjih predmetov, umetniških stilov in umetnostne zgodovine. Ko se je skliceval na Lichtensteinovo enakovredno obravnavanje predmetov, ki jih je izbral za svojo umetnost, je Richard Hamilton, Lichtensteinov sopotnik v pop artu, leta 1968 zapisal: “Partenon, Picasso ali polinezijsko dekle so reducirani na isto vrsto klišeja s sintakso grafike: reproduciranje Lichtensteina je kot bi vrgel ribo nazaj v vodo.

Ob 100. rojstnem dnevu umetnika se je Albertina odločila za obsežno retrospektivo Roya Lichtensteina, ki združuje več kot 90 slik, kipov in grafik. Roy Lichtenstein je poleg Andyja Warhola ena od ustanovnih osebnosti pop arta in tisti, ki je združil nizko in visoko umetnost. Najpomembnejše stvaritve iz obsežnega opusa Lichtensteina so prišle na Dunaj z vsega sveta po zaslugi mednarodnih institucij, vključno z newyorškim Muzejem moderne umetnosti in Whitneyjevim muzejem, Narodno galerijo umetnosti v Washingtonu, Yale Galerijo v New Havenu, muzejem Ludwig v Kölnu, Louisiana Museum of Modern Art v Humlebæku, Moderna Museet v Stockholmu in muzejem Thyssen-Bornemisza v Madridu ter po zaslugi zasebnih zbirateljev.

Roy Lichtenstein je znan po svojih stereotipnih blondinkah, vojnih junakih in stripovskih figurah s teksti v tipičnih stripovskih balončkih. Njegova estetika, podobna risankam, ki je uporabljala drzne svetleče barve, jasne linije in značilne pike Bena Daya v imitaciji poceni tehnik tiskanja stripov, je imela velik vpliv na ameriško umetniško sceno šestdesetih let prejšnjega stoletja.

Ideja za razstavo – na ogled je do 14. julija 2024 – je nastala v dialogu med muzejem Albertina in fundacijo Roya Lichtensteina.