Piše: AoČ . Foto: Peter Uhan /SNG Drama Ljubljana

Morda boste naslov Še vedno Alice najprej prepoznali po istoimenskem filmu z Julianne Moore v glavni vlogi. Zanjo je leta 2015 prejela tudi oskarja za najboljšo žensko vlogo.

Še vedno Alice pa je tudi prva slovenska uprizoritev odrske priredbe Christine Mary Dunford po romanu Lise Genova v režiji Matjaža Zupančiča v SNG Drama Ljubljana (Mala Drama). 

V predstavi o znanstvenici, ki jo na vrhuncu karierne in življenjske poti prizadene zgodnja oblika demence, igrajo malodane vselej izjemna Polona Juh, Maja Sever, Bojan Emeršič, Domen Novak, Eva Jesenovec, Sabina Kogovšek in Matija Rozman. Avtorsko ekipo med drugimi sestavljajo še prevajalka in dramaturginja Darja Dominkuš, strokovni sodelavec za področje medicine David Zupančič, scenografinja Janja Korun, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, avtor učinkovite in pomenljive glasbene opreme pa je Vanja Novak.

Ameriška nevroznanstvenica Lisa Genova (1970) je leta 2007 objavila roman in v njem opisala, kako je pojav zgodnje Alzheimerjeve bolezni spremenil življenje lingvistke Alice Howland, ugledne univerzitetne profesorice na oddelku za kognitivno nevroznanost, ki je bila pri skoraj petdesetih na vrhuncu kariere. Lisa Genova, ki pred tem ni napisala nobene knjige, je za opis bolezni izbrala romaneskno obliko. Svojo junakinjo je želela opisati “od znotraj”, se v procesu pisanja preselila v njen um in v njeno osebnost ter skozi različna stanja orisala postopno napredovanje te pogubne bolezni, ki človeku najprej po malem jemlje spomin, na koncu pa mu odvzame še osebnost in vse, kar je kdajkoli bil. Ob Aliceinem notranjem svetu jo je zanimal tudi njen odnos z drugimi, saj bolezen nezadržno vpliva tudi na okolico, predvsem na najbližje. Izguba spomina nezadržno povzroča izgubljanje samozavesti, nadzora nad življenjem in na koncu tudi lastnega jaza. Avtorica je opisala jezo in nemoč, strahove in krize, ki spremljajo napredovanje bolezni, in stiske njenih bližnjih.

Roman Še vedno Alice je doslej preveden v 37 jezikov, samo v ZDA so natisnili več kot 2,6 milijona izvodov. Leta 2013 ga je za oder priredila režiserka in igralka Christine Mary Dunford.

Igra Še vedno Alice, kakor jo je po romanu Lise Genova oblikovala Christine Mary Dunford, nas sooča z lastno krhkostjo, razkriva pomembnost sedanjosti in je svojevrsten poklon gledališču. Če bolnik z Alzheimerjevo boleznijo pozablja svojo preteklost in izgublja sposobnost za predstave o prihodnosti, mu ostane izolirano in toliko intenzivnejše doživljanje sedanjega trenutka. To pa je podobno temu, kar počnemo ob spremljanju gledališke predstave.

Poglavitna invencija gledališke priredbe Christine Mary Dunford je v tem, da je iz Aliceinih (Polona Juh) notranjih misli ustvarila še eno dramsko osebo, junakinjin alter ego, njen drugi, notranji jaz in ga poimenovala Ona (Maja Sever). V napeto in pretresljivo zgodbo je dodala nov, večkrat celo humoren pogled, ki postaja proti koncu že skoraj obešenjaški in katarzičen, predvsem pa je še razprla notranjost dramske junakinje.