Foto: Pixabay

 

MED 12. IN 13. AVGUSTOM POGLEJ V NEBO

Se še spomnite, kako smo se lani pripravljali na nočno senzacijo, ki so jo Zemlja, Luna in ozvezdje Perzej zakuhali na temnem nebu? Če ste pozabili, si spomin lahko osvežite tukaj, mi pa vam danes razkrivamo, kdaj in kje se vam bodo lahko želje uresničile še to poletje.

dark-2024127_960_720

SPEKTAKULARNA NOČNA SVETLOBA

Malo po 10. avgustu, ki je v ljudskem koledarju označen kot dan godovanja svetega Lovrenca, bo debela Luna po ščipu nočno nebo odstopila magični svetlobi poletnih zvezdnih utrinkov. Utrinki, ki jih zaradi bližine godovanja krščanskega svetnika imenujemo tudi Solze svetega Lovrenca, se bodo letos pojavili v noči z 12. na 13. avgust, s sobote na nedeljo. Takrat bo mati Zemlja potovala mimo ozvezdja Perzej, skozi pas mikroskopskega prahu, ki je ostal za kometom Swift-Tuttle med njegovo večkratno vrnitvijo v bližino Sonca. Kamen na kamen je palača, mikroskopski kamenček v visoki plasti atmosfere pa je zvezdni utrinek. Ja, tako nekako to gre. Ko mikroskopski prah trči ob visoke plasti atmosfere, povzroči kratek svetlobni učinek, tega pa z Zemlje lahko prepoznamo in občudujemo kot zvezdni utrinek.

 

SUHE KRAVE IN ROJ PERZEIDOV, MEGLENO NEBO IN ROJ LEONIDOV

Čeprav astronomi za letos ne napovedujejo preveč velikega številka utrinkov, bo celo v obdobju suhih krav in svetle Lune roj Perzeidov poskrbel za kakšen spektakularno svetel in dolg primerek zvezdnega utrinka. Letošnje poletje si kar napasite oči, zamislite željo in se v objemu tople avgustovske noči ozrite v nebo, saj vas podoben nebesni spektakel čaka šele prihodnje leto. Ne čakajte na roj Leonidov v novembru, saj bosta zvezdne utrinke v tistem času najverjetneje zakrivala svetloba Lune in oblačno nebo.

delicate-arch-896885_960_720

JASNO NEBO IN IN PROSTO OKO

Za opazovanje zvezdnih utrinkov ne potrebujemo nobenih posebnih instrumentov, vesoljskega plovila ali doktorata iz astrofizike. Vedno jih opazujemo s prostim očesom, saj nikoli ne vemo točno, kje se bo prikazal naslednji, vidno polje pri vseh instrumentih pa je zelo omejeno. Zvezdni utrinki s perspektive človeka niso vedno vidni, na optimalno vidnost pa vplivajo različni dejavniki. Najprej tisti, na katere ne moremo vplivati – položaj Zemlje, ki omogoča prehod skozi mikroskopski prah, odsotnost svetlobe Lune in nenazadnje še jasno nebo. Ker se brez muje še čevelj ne obuje, pa mora za opazovanje nebesne svetlobe nekaj pripomoči tudi mala pika na Zemlji, ki že tisočletja in tisočletja z zanosom bulji v nebo – človek. Najbolj so utrinki vidni na kakšnih neobljudenih krajih, kjer ni javne razsvetljave. Tam si razgrnite odejo, povabite prijatelje in si ob vsakem izmed utrinkov nekaj zaželite. Morda pa se vam prav letos želje uresničijo.

———-

PREBERITE ŠE: