Nataša Čagalj, kreativna vodja ženske kolekcije Ports 1961

Podobo priznane luksuzne kanadske modne znamke Ports 1961 že od leta 2014 sooblikuje tudi Slovenka Nataša Čagalj. Februarja letos je na tednu mode v Londonu predstavila novo kolekcijo za jesen in zimo 2018/19. Nataša Čagalj je še naprej brez dvoma prvo slovensko ime na mednarodni modni sceni. Zelo zadržana oseba medijem najraje reče, naj namesto nje govori njena moda. Kljub varni razdalji do medijev pa mi je po zadnji modni reviji v Londonu le uspelo pridobiti njeno mnenje o tokratni kolekciji. In o čem sva govorila?

Zanjo je zelo pomemben material in pravzaprav v vsaki kolekciji najprej preveri, kakšno blago je izbrala in kaj lahko iz njega naredi. Med oblikovanjem sledi načeloma Made in England in Made in Italy. Letos je v njeni kolekciji, poudari, več žakara, še vedno so v ospredju voluminozni in simetrični kroji pa lahkotnejši bombažni plašči z bleščicami in svetleči se trenčkoti, pač vselej primerni za angleško vreme. V njeni novi kolekciji sem opazil več pletenin, holografske obrobe oblačil, tako imenovani twinset iz moherja, predvsem pa ohlapna in udobna ženska oblačila, primerna tudi za delovne ženske, ki so rade modne.

KAKO SE ODPREJO VRATA V TUJINO?

Nataša Čagalj je v Ljubljani končala študij oblikovanja tekstilij in oblačil na naravoslovno-tehniški fakulteti (NTF). Leta 1994 je zmagala na natečaju Smirnoff in predstavljala Slovenijo na svetovnem tekmovanju v Dublinu. Tam je spoznala več vplivnih ljudi iz sveta mode, ki jim je bilo njeno delo všeč. To jo je spodbudilo, da je odšla na podiplomski študij mode na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu. Po študiju je kmalu sodelovala z znamkama Cerruti in Lanvin, bila je vodja dizajna za Stello McCartney. Čagaljeva je pri njej celo dosegla, da zaradi družine ni delala ob petkih! Med letoma 2012 in 2014 je svetovala Max Mari in Victorii Beckham, od leta 2014 pa je kreativna direktorica ženske mode pri Ports 1961. Na čelo ženske mode jo je pripeljala predsednica družbe Ports NY (ta je del skupine Ports 1961) Fiona Cibani. Slovensko oblikovalko je ocenila kot zelo nadarjeno in ustvarjalno.

MADE IN ITALY. A BREZ TRGOVINE V MILANU

Svojo prvo žensko kolekcijo je Čagaljeva za Ports 1961 pokazala leta 2015 v Milanu na posebnih predstavitvah izbranih modnih znamk. Kosi večinoma nastajajo v Londonu v studiu na ulici Farringdon, vendar je bila njena kolekcija za pomlad in poletje 2016 izjemoma narejena v Italiji, posvečena pa je bila ideji Made in Italy, italijanskim modnim tovarnam in nekakšen poklon vrhunskim italijanskim materialom. Modna revija je bila na tednu ženske mode v Milanu, kjer pa Ports 1961, presenetljivo, še nima trgovine. V Evropi je znamka v Parizu in Londonu, kjer je evropski sedež, sicer pa še v Kanadi, ZDA in na Kitajskem.

SREČNE NESREČE

Poznavalci se strinjajo, da je v ustvarjalnosti in oblačilih Nataše Čagalj opazen pridih umetnosti, igre in modne pragmatičnosti. Rada ima, kot sama pravi, »srečne nesreče« v oblikovanju, namreč ko se njene »čačke« na skicah pretopijo v prefinjene duhovite vezenine na oblačilih. Ko je Ports 1961 odprl prvo trgovino na Rue Saint Honore v Parizu, je veliko žensk takoj odkrilo, kako natančno so sešita oblačila te znamke, od hlač do plaščev in srajc. Čagaljeva pa je pragmatična tudi v zasebnem življenju, saj pravi, da je na prvem mestu družina, tudi ko gre za poklicne odločitve.

»Doslej sem vedno delala z ljudmi, ki so to spoštovali, in sem lahko sama krojila delovne pogoje.«

KANADSKA ZNAMKA ZA BOGATE

Kako je nastala ta prestižna znamka, sicer precej manj znana kot največje in razvpite modne hiše? Ustanovil jo je pokojni kanadski podjetnik Luke Tanabe leta 1961 v Torontu in je že od začetka namenjena bogatim, saj gre za luksuzne in drage modne izdelke. Prvo ime znamke je bilo Newport Canada, leta 1966 pa se je spremenilo v Ports International. Ker je imel Tanabe japonske korenine, je sredi osemdesetih let minulega stoletja ustanovil še podružnico Tabi International, tudi s sedežem v Kanadi. Leta 1994 pa je kanadski podjetnik kitajskih korenin Alfred K. T. Chan skupaj z ženo Fiono Cibani – zdaj predsednico družbe Ports NY – za kitajski trg ustanovil še podznamko Ports Design in leta 2003 je vstopila na hongkonško borzo.

Ports NY ima že več kot 360 trgovin na Kitajskem, v Hongkongu in Macau s klasičnimi kolekcijami. Znamka Ports 1961 ima od leta 2011 poleg klasičnih kolekcij za moške tudi bolj modna oblačila, ki zlasti v Evropi in ZDA privabijo več kupcev. Po vsem svetu Ports NY zaposluje prek pet tisoč ljudi. Leta 2016 je imela družba 2,6 milijarde dolarjev prihodkov in okrog 600 milijonov čistega dobička. V skupini Ports 1961 so poslovno razširjeni na več področij. V modni industriji so povezani še z Armani Group in Versace Group, sodelujejo z BMW pa z Googlom na tehnološkem področju, so partner s skupino Grosvenor (ta je v lasti družine Duke of Westminster) pa tudi z družino Roosevelt v nepremičninskih poslih.

Foto: arhiv gostje

___________

Povzeto po članku Škarje, revija Goodlife, marec 2018

___________________

Če si že tukaj, preberi še…