IZ MOSKVE V VLADIVOSTOK – Z VLAKOM ALI ZGULJENIM KAVČEM

9.258 kilometrov železniških tirov in 990 železniških postaj. Dve celini. 8 časovnih pasov, 14 regij, 90 mest. Šest dni, dve uri in 8 minut na en mah, lahko pa tudi več mesecev užitka po malem. Kakor vam drago, vedno pa z vročim črnim čajem, serviranim v steklenem kozarcu s srebrnim ornamentom. Lahko pa tudi sedite v preverjenem udobju domačega kavča, hkrati pa ob žvižgu lokomotive vstopite v enega od kultnih vlakov, poslušate ropot koles, nežno igranje balalajke ali – če ste za ultimativno izkušnjo Rusije – poslušate 1.400 strani dolgega Tolstoja v Vojni in miru ali Gogoljeve Mrtve duše, v ruščini seveda.

Transsibirska železnica

Transsibirska železnica

EPSKO POTOVANJE  NI PRIMERNO ZA VSAK ŽELODEC 

Prvi vlaki iz Moskve do Vladivostoka so začeli voziti že leta 1903. Takrat je pot trajala 16 dni, danes potniki isto pot opravijo v dobrih šestih dneh. Še vedno pa železnica Rusijo povezuje s Kitajsko in hkrati zagotavlja najkrajšo pot iz Moskve do Vladivostoka. Epsko potovanje v eno najbolj odročnih pokrajin sveta pa je lahko tudi izjemna avanturistična izkušnja. Ni primerno za vsak želodec (tudi za vsaka jetra menda ne), a pogumnežev, ki se za pot odločijo, ne razočara zlahka.

Pozimi lahko vzdihujete od očaranosti čudovitih barv zaledenelega Bajkalskega jezera in nato izdihujete ledeno mrzlo sapo, ki jo v ruski zimi hladi dobrih 35 stopinj Celzija pod ničlo.

Po postanku v Sludjanki, edini železniški postaji na svetu, ki je v celoti zgrajena iz marmorja, lahko pozimi vzdihujete od očaranosti čudovitih barv zaledenelega Bajkalskega jezera in nato izdihujete ledeno mrzlo sapo, ki jo v ruski zimi hladi dobrih 35 stopinj Celzija pod ničlo. Ob jezeru lahko od očaranosti vzdihujete tudi poleti, gre namreč za najstarejše jezero na svetu. Je tudi eno najčistejših jezer, zagotovo pa tudi eno najlepših, saj spodnese tla pod nogami še takim poznavalcem in oboževalcem mojstrovin okroglega zelenega planeta. Železniški tiri pa vodijo dalje mimo kulturnih in zgodovinskih pečatov – čez mogočno Moskvo s Kremljem, skozi idilični Irkutsk v Sibiriji in mimo vseh krajev, vasic in mest, ki lahko šestdnevno potovanje podaljšajo v nekajmesečno raziskovanje.

Bajkalsko jezero

TRANSSIBIRSKA, MONGOLSKA ALI MANČURIJSKA?

Nedolžnega popotnika, ki ga indijske, ruske, kitajske in druge železnice še niso razdevičile, lahko vsi »transi« zmedejo, čeprav gre za sila enostavno zadevo. Transsibirska linija povezuje Moskvo in Vladivostok, transmongolska povezuje Moskvo in Peking prek Mongolije, transmančurijska pa povezuje Moskvo in Peking, ne da bi vas izvrgla v Mongoliji.

transsibirska zeleznica

OGLASNA VSEBINA

Na poti po vseh »trans« železnicah se lahko potnik ustavlja, koliko hoče in kjer hoče, pomembno je le, da ima veljavno in vnaprej kupljeno vozonico za določene termine. Zaenkrat žal še ni mogoče, da popotnik izstopi z vlaka, kjer in kadar se mu pač zahoče.

Odhod Transsibirska železnica

Odhod Transsibirska železnica

1.400 STRANI VOJNE IN MIRU IN RUSKA BALALAJKA

Lahko pa k popotniški izkušnji ruske železnice pristopite malce drugače. V zguljeni vdolbini domačega kavča – ki je hkrati njen najmanj privlačen in najbolj udoben del – se priklikate do te spletne strani tukaj, ki so jo Ruske železnice pripravile skupaj z Googlom. Znašli se boste na virtualni moskovski železniški postaji, ki jo spremlja pristen zvok žvižganja lokomotiv in monotonega glasu zvočnika, ki potnike poziva k vkrcanju. Izberete lahko sedeže vseh treh cenovnih razredov in se podate na avanturo, ki jo spremljate skozi oči številnih kamer, uprtih skozi okno. Vmes lahko poslušate ritmičen ropot koles ali ruske narodne, zaigrane na balalajko. Lahko pa se odločite in svojo rusko avanturo doživite v dodani dimenziji – med nežnim guganjem lokomotive lahko poslušate Tolstojevo Vojno in mir ali Gogoljeve mrtve duše, kakor vam pač narekujejo vaš literarni okus, vreme ali travme in srednješolskih ur književnosti. Aja, ta dodana dimenzija ruske avanture? Romana poslušate v ruščini, kakopak.

Transsibirska železnica

Transsibirska železnica

LAHKO VAS PELJE TUDI GOOGLE 

Spletna stran je dodelana do potankosti. Pot je posneta preko Googlovih zemljevidov, sproti pa obvešča o poteku vožnje. Tako lahko enostavno izveste, kako daleč ste pripotovali ali kolikšen del poti vas še loči do cilja v Vladivostoku. Če vas določen del poti dolgočasi, lahko dolge planjave ruskih step preskočite in oči kar takoj napasete na idilični pokrajini Bajkalskega jezera. Podnevi in ponoči vam je na voljo razgledan in naučen glasek ustrežljive Yelene Abitayeve, ki vas ob kliku na TV-ikono razsvetli s pomembnimi podatki kraja, mimo katerega trenutno sopiha vaš vagon.

Transsibirska železnica

Transsibirska železnica

TRANSSIBIRSKA ŽELEZNICA V VAGONU ALI Z MIŠKO

V vagonu z vročim ruskim čajem v roki ali na domačem kavču in računalniško miško – transsibirska železnica je izkušnja za potovalne trdokožce. Za tiste, ki varen mehurček udobja radi zamenjajo za avanturo in tveganje, da bo na naslednji postaji v njihovem kupeju spal nadležen smrčač. Za tiste, ki jih abstraktna cirilica in glasni Rusi ne odvrnejo od ledeno mrzle in neprijazne sibirske pokrajine, ki pa tudi ob 35 stopinjah Celzija pod ničlo iz pljuč izvabi spontan in ohlajen krik navdušenja.

Foto: Pixabay, Pexels, Shutterstock in trans-siberian-travel.com

___________________

TRANSSIBIRSKA ŽELEZNICA JE NAJDALJŠA NEPREKINJENA ŽELEZNIŠKA POVEZAVA NA SVETU. SI ŽELIŠ PRAVE PUSTOLOVŠČINE? PREČKATI 8 ČASOVNIH PASOV? 

KOMPAS TI PONUJA CELOTNO ORGANIZACIJO 10-DNEVNEGA RAZBURLJIVEGA POTOVANJA. TI SE SAMO PREPUSTIŠ!

transsibirska zeleznica

 

___________________

SIJAJNA PLAT POLETJA!

KARTICA DINERS CLUB GOODLIFE TI PRINAŠA TUDI STALNI 4% POPUST NA KATALOŠKO PONUDBO TURISTIČNE AGENCIJE KOMPAS.

PREVERI ŠE OSTALO POLETNO PONUDBO IN NAROČI KARTICO.

___________________

Če si že tukaj, preberi še …