Že več desetletij so zasloni izdelani iz stekla ali plastike, kar v prevodu pomeni veliko zlomljenih zaslonov telefonov in televizij. V zadnjem času pa so inženirji začeli razvijati prepogibajoče zaslone. Torej, kako ti delujejo in kaj pomenijo za prihodnost?

Tradicionalni zasloni s tekočimi kristali (LCD) uporabljajo svetlobo oddajajoče diode (LED). Sestavljeni so iz sendviča dveh vrst polprevodniškega materiala, enega bogatega z elektroni in enega, ki vsebuje manj elektronov. Ko elektrika potuje skozi polprevodniški sendvič, elektroni tečejo od strani, bogate z elektroni, do strani, ki jih vsebuje manj. Ko elektroni prehajajo na drugo stran, gredo skozi luknje in tako oddajo presežno energijo v obliki svetlobe.

A1-Novipaketi

OGLASNA VSEBINA

OLED PRINESEL NOVO DOBO ZASLONOV

Pred kratkim pa so inženirji razvili novo vrsto LED. Ta uporablja majhne organske molekule (OLED) ali večje molekule, imenovane polimeri, pozicionirane na steklu. Osnovni OLED je sestavljen iz šestih slojev: dveh slojev zaščitnega stekla ali plastike na vrhu (ščit) in iz dna (podlage), ki ga sestavlja negativen terminal, pozitiven terminal in dve plasti organskih molekul. Ker so sloji organskih molekul tanjši od polprevodnikov, ki se uporabljajo pri običajnih LED, so OLEDi tanjši, lažji in bolj prepogljivi. Prav tako so svetlejši in ne potrebujejo ozadja, zato porabijo manj energije. Odzivajo se veliko hitreje od tradicionalnih zaslonov in prikazujejo bolj resnične barve. Najpomembneje pa je, da se nekatere vrste OLED lahko natisnejo na plastiko,s katerim se ustvari prepogljiv zaslon.

V začetku tega leta je Samsung razglasil, da je razvil prilagodljivo OLED zaslonsko ploščo z nezlomljivo podlago in ščitom. Po mnenju družbe Samsung je prepogljivi zaslon opravil preizkus vzdržljivosti, ki temelji na vojaških standardih ZDA. Ponavljajoči spusti z 2 metrov namreč niso poškodovali zaslona.

Toda gibljivi zaslon bo lahko imel prednosti, ki daleč presežejo le odpornost proti udarcem. V prihodnosti bo morda mogoče narediti telefone ali tablične računalnike, ki se lahko zvijejo ali zložijo tako, da se prilegajo žepu. Seveda, preden se to lahko zgodi, morajo biti tudi baterije in ostali togi notranji tokokrogi prepogljivi. Nekaj ​​od tega je že v razvoju. Na primer, elektronski proizvajalec LG dela na izdelavi baterijskih vložkov, ki jih je mogoče stisniti in ožeti kot brisačo. Drugi proizvajalci delajo na razvoju prenosnih računalnikov, ki uporabljajo prepogljiv zaslon s togim računalnikom.

Prepogljivi zaslon lahko tudi olajša fizično prenašanje telefonov. Lenovo je razvil prototip pametnega telefona, ki se lahko ovije okoli zapestja. Od prepogljivih zaslonov bi lahko imeli korist tudi avtomobili. Zasloni bi se poleg tega lahko vgradili v pohištvo, naprave ali predmete, kot so oblačila in nakit. Možnosti uporabe so neskončne in resnično komaj čakamo, kaj bo prihodnost prinesla.

Foto: Samsung in LG

_________________

A1-Novipaketi

OGLASNA VSEBINA

_________________

Če si že tukaj, preberi še …