”Dolgo je veljalo prepričanje, da je Luna popolnoma brez vode,” je povedal vodilni avtor študije, Ralph Milliken, za IFLScience. “Vendar pa zdaj ugotavljamo, da temu ni tako, in je v resnici lahko veliko bolj podobna Zemlji v smislu vode in drugih hlapnih snovi.”

V skoraj vseh velikih piroklastičnih nanosih  na površini Lune (to so pravzaprav kameni ostanki vulkanskega izbruha) so raziskovalci našli dokaze o obstoju vode v obliki vulkanskih steklenih kroglic. To lahko pomeni, da deli Luninega plašča vsebujejo prav toliko vode kot Zemlja.

content-1500900645-pyros

“Voda, ki smo jo odkrili, bi lahko bila bodisi OH [hidroksidni mineral] ali H2O, vendar mislimo, da je predvsem OH”, je dejal Milliken.

Ni jasno, ali so vodo na Luno prinesli kometi ali asteroidi ali pa je bila morda prisotna že v notranjosti. Toda zanimivo je dejstvo, da bi bila lahko ta voda znatno lažje dostopna kot druga lunarna voda. Izvlečemo jo lahko iz kroglic, tako da jih segrejemo na visoko temperaturo.

“To pomeni, da morda bodoči raziskovalci Lune ne bodo potrebovali nositi vode od doma, kar je velik korak naprej,” je še dodal soavtor Shuai Li.

Celoten članek preberite tukaj.

Vir: I fucking love science

____________________

PREBERITE ŠE: