POLETNO NEBO BO IZPOLNILO ŽELJO

Vsako leto med 17. in 24. avgustom Zemlja potuje mimo ozvezdja Perzej, kar z Zemljinega površja opazujemo kot meteorski dež. Izraz se sliši sila zapleten, a za razumevanje ni potreben magisterij iz astronomije, fizike ali kakšne druge težko izgovorljive discipline. To so poletni zvezdni utrinki, za katere radi verjamemo, da nam izpolnijo želje. Magična svetloba zvezdnih utrinkov bo letos svoj vrh dosegla v noči z 12. na 13. avgust, ko bo na nočnem nebu vidnih od 100 do 150 utrinkov v eni uri.

 zvezdni utrinki

KO SE BO Z NEBA ODKOTALILA LUNA …

Temnino poletnega neba bo avgusta razsvetljevala številna množica magičnih zvezdnih utrinkov. Ko bo meteorski dež ozvezdja Perzej dosegel svoj vrh, bo Luna v prvi lunarni fazi, kar bo pomenilo, da bo zvečer viden le Lunin krajec. Ta nočnega neba ne bo osvetljeval, zato bodo zvezdni utrinki lepo in jasno vidni. Letos jih v noči z 12. na 13. avgust napovedujejo kar 100 do 150 na uro. Poleg ugodne faze Lune je za vidnost zvezdnih utrinkov pomembno tudi jasno vreme, ki pa je opazovalcem nočnega neba avgusta običajno res naklonjeno.

Magična svetloba zvezdnih utrinkov bo letos svoj vrh dosegla v noči z 12. na 13. avgust, ko bo na nočnem nebu vidnih od 100 do 150 utrinkov v eni uri.

zvezdni utrinki

… IN KO BODO UGASNILE MESTNE LUČI …

Ugodna lunina faza in jasno vreme sta dejavnika, na katera mali opazovalci na veliki Zemlji težko vplivamo, a moramo biti pri opazovanju zvezdnih utrinkov kljub temu pozorni na nekaj podrobnosti. Najbolj pomemben je kraj, ki si ga izberemo za opazovanje. Okolica ne sme biti razsvetljena z močno razsvetljavo, ker svetloba tako nizko na Zemlji onemogoča vidnost svetlobe zvezd in zvezdnih utrinkov. Človeško oko se na temno navadi približno v 15 minutah, zato ne smemo pričakovati, da bomo zvezdni utrinek opazili takoj, ko bomo stopili na domače dvorišče in pogledali v nebo. Pomembno je tudi, da opazujemo širok kos neba, ker se utrinki ne pojavljajo vedno na istem mestu. Če pa ga s kotičkom očesa le zapazimo, bo ugasnil, preden bomo obrnili glavo.

OGLASNO SPOROČILO

Človeško oko se na temno navadi približno v 15 minutah. Prav zato ne smemo pričakovati, da bomo zvezdni utrinek opazili takoj, ko bomo stopili na domače dvorišče in pogledali v nebo.

Pomembno je torej, da najdemo prijeten, miren in neobljuden kraj. Da se udobno namestimo na mehko odejo ali priročen ležalnik. Da z očmi počasi in oprezno potujemo po nočnem nebu. Predvsem pa je pomembno, da uživamo v nebesni predstavi, ki jo v glasbeni spremljavi čričkov in škržatov pripravlja mogočno in čudovito vesolje.

zvezdni utrinki

… BODO ZASIJALI VELIKI TRIJE!

Meteorski dež ozvezdja Perzej je izjemno hvaležen za opazovanje predvsem zato, ker se pojavi res vsako leto. Je eden od treh največjih nebesnih spektaklov – poleg Perzeidov v avgustu se pojavljajo še Leonidi v novembru in Kvadrantidi v januarju. Razlog, da so ravno Perzeidi najbolj primerni za opazovanje, je sila preprost. Zvezdni utrinki se pojavijo v času poletnih počitnic, v času toplih noči, ko je opazovanje na prostem prijetno in pogosto sovpada z letnim oddihom. Tako si mnogi opazovanje privoščijo na morski obali, pred prijetnimi gorskimi kočami ali pa kar na domačem vrtu. Ker bo novembra in januarja na prostem mrzlo in je možnost za oblačno nebo občutno večja kot avgusta, se zvezdnih utrinkov naužijte že zdaj. Da se vam do novembra že izpolnijo želje.

Foto: Pexels.com

______________

Če ste že tu, preberite še ….