Goodlifov izbor 5 naj filmov na Film pod zvezdami

Piše: Kaja Komar . Foto: arhiv Kinodvor

Kako bi lepše zaključili čudovit poletni dan kot s filmom pod zvezdnatim nebom? Tudi letos bodo v poletni noči na dvorišču Ljubljanskega gradu zasijale filmske zvezde, kot so Emma Stone, Willem Dafoe, Mads Mikkelsen, Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth, Sandra Hüller …

Jagodni izbor filmov te sezone
Letošnji Film pod zvezdami bo v četrtek, 11. julija, odprl film Jesensko listje, »četrti del trilogije o proletariatu« znanega finskega režiserja Akija Kaurismäkija. Očarljiva cinefilska tragikomedija o osamljenih dušah je dobila nagrado žirije v Cannesu in nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI za najboljši film leta.
Tudi za letošnje vroče poletne noči je Kinodvor v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad pripravil izbor najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone. Prvo javno projekcijo na slovenskih platnih bo na Grajskem dvorišču imelo kar šest filmskih delikates, med njimi tudi Odrešitev za začetnike v režiji naše Sonje Prosenc, ki raziskuje sodobna družbena vprašanja v humorni, tragikomični reimaginaciji Pasolinijeve Teoreme. Med premierami bo še film Drugo dejanje, prvi film, ki ga je zrežirala umetna inteligenca, kot protagonista pa sta nastopila znana francoska igralca Léa Seydoux in Louis Garrel. Zabavala vas bo komična drama Jutri je še en dan, navdihnjena z italijanskim neorealizmom, ki je osvojila srca gledalcev in v domači Italiji po gledanosti prehitela celo Barbie.
Na sporedu so še odlični filmi, ki ste jih morda zamudili, pod nekatere se podpisujejo veliki režiserji, kot sta Wim Wenders (Popolni dnevi) in Woody Allen (Srečno naključje). Morda si želite več akcije, kakršno ponuja holivudski Furiosa: Del sage Pobesneli Max, ki ga priporoča filmski kritik Marcel Štefančič Jr. Druge bo očarala danska divjina v Pankrtu z Madsom Mikkelsenom v glavni vlogi, ki je prepričal občinstvo številnih filmskih festivalov. Vsekakor pa lahko vaše brbončice prebudi Okus strasti režiserja Tran Anh Hunga, ljubezensko pismo (francoski) gastronomiji, oda življenju, romantiki in užitku. Film, ki se lahko pohvali z nagrado za najboljšo režijo v Cannesu, ima pomenljiv pripis: Odsvetujemo ogled na prazen želodec.

Goodlifovih 5

Nesrečna bitja

Nesrečna bitja, film Yorgosa Lanthimosa, ki ga poznamo po režiji filmov Najljubša, Jastog in Ubijanje svetega jelena, je zgodba o čudoviti preobrazbi mladenke, ki se osvobojena predsodkov svojega časa zavzema za žensko enakost in svobodo. Mlado Bello Baxter k življenju obudi ekscentrični znanstvenik dr. Godwin Baxter. A Bella, željna izkušenj, pobegne na razburljivo pustolovščino z razuzdanim odvetnikom Duncanom Wedderburnom. Satirična različica Frankensteina za 21. stoletje je režiserju prinesla zlatega leva na festivalu v Benetkah.


Fant in čaplja
Veliki Hayao Miyazaki, eden največjih animatorjev sodobnega časa, se vrača z globoko avtobiografsko fantazijo o življenju, odraščanju, staranju, smrti in ustvarjanju. Film Fant in čaplja je poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, zaradi česar je tudi prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.


Radikal (naslovna fotografija)
Film Radikal (režija Christopher Zalla), ki je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance, je posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju. Učenci osnovne šole v obmejnem mehiškem mestu sodijo med najslabše v državi. Njihov svet je poln nasilja, revščine in korupcije. Toda novi učitelj Sergio (Eugenio Derbez) se odloči, da na radikalen način v njih začne prebujati radovednost in jim pomaga uresničiti njihov potencial. Razred ‘zgub’ se tako prelevi v razred zmagovalcev.

Anatomija padca
V razburljivi sodni drami Anatomija padca francoska režiserka Justine Triet secira razpad zakonske zveze. Triler izjemne psihološke in čustvene globine se ukvarja z velikim misterijem: so zakon, dom in družina zatočišče ali morda bojišče? Uspešna nemška pisateljica Sandra – ki je Sandri Hüller prinesla zlato palmo na festivalu v Cannesu -, njen francoski mož Samuel in njun slabovidni enajstletni sin Daniel živijo odmaknjeno življenje v odročnem kraju v francoskih Alpah. Nekega dne Samuela najdejo mrtvega v snegu pod njihovo hišo. Je padel, skočil ali ga je ubila žena?

Priscilla
Med zadnjimi bo na sporedu film Priscilla, posnet po knjigi Priscille Presley Elvis and Me. Rahločutno zgodbo o dekliškem hrepenenju Priscille (Cailee Spaeny), »Elvisove otroške neveste«, o osamljenosti in iskanju lastne življenjske poti, je kot mehek, ganljiv dnevnik na filmski trak ujela uveljavljena režiserka Sofia Coppola. To je film o življenju v mehurčku, ki bi ga najraje razbil, a se nanj navadiš. O moči, ki jo je Priscilla potrebovala, da je zapustila Elvisa (Jacob Elordi), čeprav ga je imela rada.