Krf, Zakintos, Lefkas … Vsi smo dobro seznanjeni z grškimi otoki, na katerih zelo radi dopustujemo. A le peščica ljudi ve, kje se nahaja najbolj spektakularen del Grčije, ki izgleda kot prostor iz naših sanj.

Na sredini neba

Na obrobju majhnega mesta Kalampaka se nahaja 400 metrov visoko skalovje Meteora, ki v dobesedniem prevodu pomeni sredina neba oziroma nebesa zgoraj. Na gladkih skalah iz peščenjaka, katerih izvor je še vedno neznan, stoji ena največjih in najpomembnejših skupin pravoslavnih samostanov v Grčiji, takoj za goro Athos. Čeprav je bilo v preteklosti na območju, ki sedaj spada pod UNESCOVO svetovno dediščino, zadostno število samostanov, se jih je do danes ohranilo le 6. Nastali naj bi v 14. stoletju, kot odlično zavetišče pred vpadi Turkov, saj so bili zaradi njihove težko dostopne lokacije neosvojljivi. Do njih si lahko dostopal s pomočjo vrvi in košare, ki so jo vlekli do samostana, zdaj pa do nje lahko dostopamo na precej lažji način – s pomočjo stopnic, vklesanih v skalo.

16061848571_5ce3837593_k-1-1024x678

Nebesa stanejo 3 evre

Do starodavne znamenitosti je možno dostopati z večih strani, njene vijugaste poti pa so venomer polne turistov. Za vstopnino je potrebno odšteti pičle 3 evre, morali pa se boste tudi ustrezno obleči, saj vam je drugače vstop v notranjost prepovedan. Nikar se ne čudite, če ob obisku naletite na mimoidočega meniha, saj ti, tako kot nune, še danes ohranjajo tradicijo, ki so jo pričeli pred 600 leti. Sicer so si prvi menihi na Meteoro uredili domovanja že v 10. stoletju in se tako umaknili v samoto. Leta 1336 sta z gore Athos prišla 2 meniha in le nekaj let kasneje je Atanasios ustanovil prvi samostan z imenom veliki Meteoron, po katerem se veličastno skalovje še danes imenuje. Danes si lahko poleg največjega ogledate še 5 ostalih, samostan Svetega Nikolaja Anapausa, Varlaam, Rousanou, svete Trojice ter samostan svetega Štefana.

meteora-monastery-greece_60700_990x742

Prisegate na Grčijo? Tudi mi, še posebej na tako, ki je začinjena s kančkom radovednosti,  bogato zgodovino in norimi podvigi, boljšimi od lokalnega girosa.

————-

Ste eni redkih, ki ste Meteoro že obiskali? Prepričani smo, da niste obiskali spodnjih destinacij: