Piše: Petra Kancler . Foto: Ivan Brčić, Sandro Tariba/TTM (na naslovni fotografiji: tortelli italijanskega chefa Raffaela Rosa, ki se lahko pohvali z eno Michelinovo zvezdico)
Trinajsti mednarodni festival Taste the Mediterranean (Okusi Sredozemlje) se je letos nedavno prvič zgodil na Malem Lošinju. Na ponosu Kvarnerja – Evropske gastronomske regije 2026, je veliko pozornosti požel tudi slovenski kuharski velemojster Jure Tomič iz brežiške Oštarije Debeluh, ki je v konkurenci chefov z vsega sveta navdušil s svojo vizijo Sredozemlja na krožniku.
Taste the Mediterranean, mednarodni festival hrane, vina, kulturne dediščine in mediteranskega načina življenja »pluje« vzdolž hrvaške obale že od leta 2014, potem ko je bila leta 2010 sredozemska prehrana uvrščena na UNESCO-v seznam svetovne nematerialne dediščine. Razlog za letošnji prihod festivala na Mali Lošinj, otok vitalnosti, pa je vse prej kot naključje: Kvarner bo leta 2026 namreč Evropska gastronomska regija, prava kulinarična meka Evrope!

Mednarodno priznani chefi zavzeli Lošinj
Zato ne preseneča, da je bila posebna že otvoritvena slovesnost, ki jo je gostil Muzej Apoksiomen v središču Malega Lošinja. Sloviti kuhar Adrijan Nikolić in lokalna restavracija ZaKantuni sta posebej za to priložnost zasnovala starodavno pojedino, jedi, pripravljene iz sestavin, ki so se uporabljale pred 2000 leti. Poslastica na koncu večera pa je bil tradicionalni lošinjski krokant, ki so ga iz kar 10 kg mandljev in 10 kg sladkorja ročno izdelali v slaščičarni Moby Dick in ga oblikovali v kar pet plasti – beri nadstropij, nato pa ga, kot veleva tradicija, s sabljo razbili na tisoče koščkov.
Kako zelo gastronomija vpliva na življenje ljudi in kakovost življenja, je poudarila ustanoviteljica festivala TTM, Ingrid Badurina Danielsson. Letos se je na Lošinju zbralo približno ducat mednarodno priznanih chefov – italijanska chefa Marco Danelli in Raffaele Ros, španska kuharica Teresa Gutiérrez, Jure Tomič iz Slovenije, francosko-japonski kuhar Ippei Uemura, Avstrijec Michael Gollenz, ki vodi kuhinjo paradne lošinjske restavracije Alfred Keller v Alhambri, Stiven Vunić iz restavracije Zijavica, Amos Novak iz medžimurske restavracije Terbotz (mimogrede, proglašen je bil za mladega talenta leta po izboru Gault & Millau 2025), Davor Fornažar in Dinko Lekić iz restavracije Diana Steakhuse oziroma Konoba Cigale, v okviru Lošinj Hotels & Villas – soorganizatorjev in gostiteljev festivala. Zdravka Grgić in Drago Rančić pa sta zastopala priljubljeni lošinjski restavraciji Gastro Pub Deveron in Bocca Vera.

Čustva in doživetja so to, kar šteje
Izobraževalni del festivala je izpostavil tudi Dalibor Cvitković, direktor Turistične skupnosti Malega Lošinja, ki letos praznuje častitljivih 140 let turizma. Izrazil je navdušenje, da so izkušeni, nagrajeni kuharji v dveh festivalskih dneh vodili delavnice z učenci Srednje šole Ambroza Haračića. Ker pa je festival potekal hkrati z drugim pomembnim dogodkom za Lošinj – Losinavo, ki slavi zlato dobo lošinjske pomorske zgodovine – je v tamkajšnje pristanišče priplula tudi največja beneška gondola; prav z njo so se na otvoritev pripeljali tudi chefi!
Večerne ure so bile namenjene ekskluzivnim mediteranskim večerjam. V restavraciji Bava Innovation v Bellevueju sta skupaj kuhala Teresa Gutiérrez (restavracija Azafrán) in Davor Fornažar. V restavraciji Alfred Keller (ena Michelinska zvezdica, 4 kape Gault&Millau) je Michael Gollenz gostil svojega kolega Raffaeleja Roso iz restavracije San Martino – Scorzè (ena Michelinska zvezdica). Tematsko večerjo »Ta stran Jadrana« sta ustvarila kuharja Jure Tomič iz slovenske restavracije Debeluh (4 kape Gault&Millau) v Brežicah in Dinko Lekić iz Konobe Cigale. V Deveron Gastro Pubu sta se predstavila Marco Danelli iz Benetk in Zdravka Grgić. Da lahko šest rok kuha v harmoniji, pa so imenitno dokazali Drago Rančić iz Bocca Vere, Ippei Uemura iz restavracije Tabi v Marseillu (3 kape Gault&Millau) in mladi Amos Novak, ki je promoviral moderno različico tradicionalne međimurske gibanice.

In kaj je festival dokazal? Da je gastronomija veliko več kot le hrana! Je čustvo, izkušnja, identiteta destinacije in ljudje, ki vanjo vsak dan prinašajo znanje, ustvarjalnost in strast. Ter da pozitivno kulinarično doživetje kot edinstvena izkušnja ostane v trajnem spominu.
