Vsi obožujemo klasični francoski zajtrk, kavo z rogljičkom. Leaneen je zato tokrat za vse ljubitelje mehkih kvašenih marmeladnih rogljičkov pripravila edinstveno okusen izziv. Kvašeni rogljički namreč niso najbolj preprosta sladica in so bolj primerni za tiste, ki že imajo nekaj izkušenj s kvašenim testom. Če pa se počutite avanturistično in vam vsi prvi poskusi peke ponavadi uspejo, vas od nje ne bomo odvrnili. Pa veliko sreče!

Luka Košir

MEHKI KVAŠENI ROGLJIČKI Z MARMELADO

  • 20 g svežega kvasa
  • 7 žlic mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 500 g bele pirine moke
  • 2 žlici sladkorja
  • 60 g masla
  • 2–3 dcl mleka
  • moka za posipanje
  • marmelada za nadev
  • mleko za premaz

POSTOPEK PRIPRAVE MEHKIH KVAŠENIH ROGLJIČKOV

  1. Najprej pripravimo kvasec. Sedem žlic mleka segrejemo do mlačnega, dodamo žličko sladkorja in nadrobimo kvas.
  2. Premešamo in pustimo na toplem mestu okoli 10 minut, da se količina podvoji.
  3. Medtem v večjo skledo vsujemo moko in na sredini naredimo jamico.
  4. V jamico damo sladkor, stopljeno maslo, po vrhnjem robu pa posujemo sol, da ne pride direktno v stik s kvasom.
  5. Nato v jamico dodamo še vzhajan kvasec in začnemo z gnetenjem.
  6. Med gnetenjem postopoma prilivamo mlačno mleko.
  7. Količina mleka je odvisna tudi od uporabljene moke, zato ga prilivamo postopoma in po občutku.
  8. Gnetemo vsaj 15–20 minut, da dobimo gladko in mehko testo.
  9. Če je po 20 minutah testo še vedno lepljivo, dodamo še malo moke, ampak ne preveč, saj želimo mehko testo.
  10. Zgneteno testo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in na toplem vzhajamo približno eno uro, da se količina testa podvoji.
  11. Vzhajano testo nežno zvrnemo na pomokano kuhinjsko desko in ga razdelimo na 2–3 dele.
  12. Testo na pomokani deski razvaljamo precej na tanko.
  13. Najprej ga razrežemo na 4 dele in te štiri dele še na več trikotnikov.
  14. V širši del trikotnika damo marmelado in nato testo zrolamo v obliko rogljička.
  15. Rogljičke polagamo na pekač, obložen s peki papirjem.
  16. Premažemo jih z mlekom in pokrite vzhajamo še 20–30 minut.
  17. Pečemo jih na 180 °C približno 20 minut oziroma odvisno od pečice.
  18. Sredi peke jih lahko pokrijemo s peki papirjem, da se zgornji del ne obarva preveč temno rjavo.
  19. Še vroče pečene rogljičke pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo, saj bodo s tem še bolj mehki.
  20. Mehki kvašeni rogljički z marmelado so najboljši še topli oziroma nekaj ur po peki.

>>>>>

NINA KASTELIC  je študentka in strastna umetnica v kuhinji. Na njenem blogu LEANEEN najdete čudovite slaščice, ki vas spravijo v dobro voljo, že če jih samo gledate. Prisega na pristnen, znan in domač okus jedi. Zelo pomembno pa ji je tudi ohranjanje več kot 50 let starih babičinih receptov.

 

 

 

 

 

 

 

_________________

Vsa kulinarična razvajanja vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:

__________

Brezplačno si naloži posebno kulinarično edicijo GOODLIFE MLJASK.
Izbrane restavracije in slastni recepti – vse v eni ediciji.
recepti

recepti

__________

Če si že tu, poglej še te recepte …