Piše: Aleš Čakš . Foto: Fabrice Dellina

V Trstu bo do 10. aprila 2023 velika razstava enega najbolj znanih in kontroverznih umetnikov našega časa – Banksyja. Razstava The Great Communicator – Banksy, ki je umetnik ni potrdil (ni uradno avtorizirana), je v prostorih Salone degli Incanti, v nekdanji ribarnici v središču mesta.

Čeprav najbolj znan umetnik na svetu ta hip, nihče ne ve, kako izgleda in ali gre morda celo za skupino umetnikov. In to dela Banksyja še bolj razvpitega.

Umetnik prihaja iz Bristola in je tako zelo cenjen tudi zato, ker v svojih delih presprašuje najbolj aktualna družbena, politična, sociološka, kulturna in pshihološka vprašanja našega časa, zdaj seveda tudi tista, povezana z vojno v Ukrajini.

Kulturna stroka ga opisuje kot izredno lucidnega in prodornega umetnika, ki ima neizmerno sposobnost komuniciranja z javnostjo. Razstava v Trstu je razdeljena na pet delov, v pet prostorov. Večina del je originalov, iz več zasebnih zbirk in galerije Deodato v Milanu. Nekaj slik je tudi reprodukcij.

V prvem prostoru so Banksyjeve umetnine, navdihnjene z umetniki, ki jih je cenil in se pri njih navdihoval: denimo Keith Haring in Andy Warhol.

V drugem prostoru je soba z reprodukcijo Banksyjevega ateljeja z deli, ki se nanašajo na britansko družbo in močno kritiko nanjo. Recimo portret Winstona Churcilla s pankerskim grbom.

V tretji sobi so dela, v katerih je Banksy protestiral proti kapitalizmu, medtem ko so v četrti sobi zbrane umetnine, na katerih prevladujejo motivi, povezani  z nasiljem in vojno, recimo slika Napalm, na kateri je deklica v objemu z bombo. V peti sobi pa je na ogled video z Banksyjevimi deli.