Čas preganjanja čarovnic je bilo grozljivo obdobje v zgodovini človeštva, ki si ga večina dandanes težko predstavlja. Čeprav ameriška invazija čarovniških filmov v tem času preplavlja vse komunikacijske kanale, pa je dobro vedeti, da so tudi na Slovenskem potekala pošastna mučeniška sojenja proti “čarovnicam”. Prvo in hkrati najbolj znano je bilo sojenje Veroniki Deseniški.

Veronika Deseniška je bila prva čarovnica, ki je bila leta 1427 preganjana na naših tleh. S Friderikom II. Celjskim se je Veronika poročila leta 1424 ali 1425. To je bilo le nekaj let potem, ko je v sumljivih okoliščinah umrla njegova prva žena Elizabeta Frankopanska (umoril naj bi jo prav Friderik II.). Le to je povzročilo ohladitev odnosov med Friderikom II. in njegovim očetom Hermanom II. Celjskim. Veronika je bila plemkinja nižjega stanu, po rodu iz Desinića. Poroke med nižjim in višjim življenjem so bile po cerkvenem pravu sicer veljavne, a med plemstvom niso bile sprejete. Herman II. je bil zaradi vseh teh dogodkov jezen, ker je bila čast celjske dinastije s Friderikovimi dejanji omadeževana in ker je imel s Friderikom druge načrte.

veronika-232x300

Medtem ko je bil Friderik II. v ujetništvu pri svojem očetu, so Hermanovi ljudje iskali Veroniko. Ta se je nekaj časa v veliki stiski in bedi skrivala v divjini, nekaj časa pa preživela skrita na gradu Vurberk pri Frideriku IX. Ptujskem. Ko so jo ujeli in privedli v Celje, jo je Herman II. obtožil, da ga je hotela zastrupiti in da je s čarovništvom obnorela njegovega sina, da jo je poročil. Veronika je imela dobrega zagovornika, zato jo je sodišče oprostilo krivde, kljub temu pa jo je dal Herman II. zapreti v grad Ojstrico, kjer so jo 17. oktobra 1425 umorili tako, da so jo utopili v kadi. Pokopali so jo v Braslovčah, Friderik II. pa jo je kasneje dal prekopati v samostansko cerkev kartuzijanskega samostana Jurklošter.

__

PREBERITE ŠE: