Piše: Kaja Komar . Foto: arhiv Ane Roš

Od Kobarida prek Ljubljane v Savudrijo in Trst

Je še kdo, ki ne pozna Ane Roš? Najbolj znano slovensko chefinjo,
ki se lahko pohvali z dvema Michelinovima zvezdicama, gurmani poznamo že od leta 2002, ko je prevzela vajeti v kuhinji Hiše Franko (https://www.hisafranko.com). Drugi pa zaradi izdelkov, ki so za trgovinsko verigo nastali po njenih receptih. Lani se je chefinja odločila, da je čas za nove podvige. Svoje znanje je najprej pripeljala v prestolnico, odprla pekarno in butično trgovino, zdaj čakamo še na bistro. Spomladi letos se bodo njeni meniji pojavili v novem kompleksu Petram Resort & Residences v Savudriji, čez nekaj let še v petzvezdičnem hotelu v Trstu.

Roševa je bila na lanskem izboru najboljših kuharjev Best Chef Awards v Madridu izbrana med najboljših deset; prva mesta na lestvici so pripadla velikim chefom, kot so Dabiz Muñoz, Rene Redzepi, Joan Roca, Massimo Bottura. Najvišje uvrščena ženska – Ana Roš – je prejela še posebno nagrado za prvinski odnos do sestavin in okolja, v katerem deluje.

PEKARNA ZA NATAŠO IZ HIŠE FRANKO

Na Slovenski cesti, le nekaj korakov od glavne pošte, se je oktobra lani odprla butična Pekarna Ana (https://www.instagram.com/pekarnaana/), za katero je bila glavni krivec pekovka Nataša Đurić, ki je hotela zapustiti Hišo Franko. Mojstrica peke z drožmi je postala vodja pekarne, slaščičar Anže Kranjec pa njena desna roka. V butični pekarni majhna ekipa vsak dan ustvari omamno dišeče mojstrovine. Medtem ko izbiraš, ali boš morda le rogljič, čokoladni žepek ali raje jabolčne »crune« (hibrid med mafinom in rogljičem, po okusu pa zmes vsega najboljšega: mafinov, rogljičev, jabolčnega zavitka in cimetovih rolic), lahko oprezaš, kako nastaja njihov odlični kruh z drožmi. Nekomu bodo bolj dišale bagete, česnov kruh s timijanom, kruh s karamelizirano čebulo, spet drugi pa bodo očarani nad toplo cimetovo rolico z marelicami in orehi ali kardamomovo rolico s slivami in limonovo glazuro.

OD VELEPRODAJE DO BUTIČNOSTI

Kruh iz pekarne lahko kupite tudi v butični trgovinici na ljubljanski pokriti tržnici, kjer prodajajo vse izdelke, ki so rezultat sodelovanja s trgovsko verigo Tuš – teh je zdaj že šestdeset. Sodelovanje, ki je nastalo kot rešitev za kmete, ki so med pandemijo ostali brez odjemalcev, se je izkazalo za zelo uspešno in izdelki so hitro pošli s polic. Kupite lahko tudi boljše slovenske sire, slovenski med, suhomesne izdelke in naravna vina. Za modne navdušence, ki sledijo trajnostnim načelom, pa je na voljo še kolekcija dodatkov za dom Benedetti Life x Ana Roš. Motiv cvetličnega potiska so cvetlice in živali, ki sta jih chefinja in modna oblikovalka Matea Benedetti (https://www.benedetti.life) opazili na travnikih Kobarida.

Njoke s pehtranom, bučne njoke, pirine kruhke z drožmi, sladolede, sorbete in karamelizirani jabolčni namaz lahko dobite tudi na oddelku Tuš gourmet & delikatesa v veleblagovnici Nama.

BISTRO V KNAFLJEVEM PREHODU

Letos se bo zgodil še bistro v prvem nadstropju hotela As, ki pa ne bo Hiša Franko v Ljubljani. Lokal bo namenjen za »all day dining« oziroma od zajtrka do večerje, na meniju bo več mednarodne kuhinje, pa enostavnih in cenovno bolj dosegljivih jedi. Za kosilo boste lahko s prijatelji poklepetali ob pripravi svoje tortilje ali se zvečer z boljšo polovico pogreli ob fondiju. Za bistro s podobnim konceptom se Roševa dogovarja še s hotelsko verigo 25hours, ki naj bi leta 2025 v nekdanji palači italijanskih železnic na Trgu Vittorio Veneto v Trstu odprla nov štirizvezdični hotel.

ISTRSKA GASTRONOMIJA À LA ANA ROŠ

Ob novici, da bodo v novozgrajenem letovišču Petram Resort & Residences v Savudriji kuhali po receptih Ane Roš, so se marsikomu pocedile sline. Za projekt je skupaj s chefom Leonardom Fonsecom ustanovila podjetje LAXY. L pomeni Leonardo, A je Ana in potrebovala sta še XY. To je postal Žiga Vavpotič, nekdanji predsednik uprave podjetja Outfit7. Roševa bo za savudrijsko letovišče pripravila menije in izbrala živila, Fonseca bo nadzoroval kuhinjo, Vavpotič pa skrbi za logistiko. Jedi bodo istrsko obarvane, kot drobci spominov na poletja, ki jih je Roševa preživljala v Istri; saj veste, fige, ribe, sočni paradižniki in njej najljubše sveže ostrige.