Festival pohodništva v Dolini Soče, ki je največji slovenski pohodniški praznik, se je začel. Do 7. oktobra bo dolina ene najlepših alpskih rek sveta odmevala od pohodniških korakov.

Skoraj tritedensko dogajanje bo zaznamoval odličen program organiziranih pohodov, od lahkotnih sprehodov ob smaragdnih tolmunih Soče in Tolminke do zahtevnejših vzponov. Ob desetletnici je večina organiziranih pohodov brezplačnih. Nad 1.500 metri, kjer se odpre razgled na slovenske, avstrijske in italijanske vrhove, je zlahka razumeti, zakaj je prav Dolina Soče srce Alpe Adria Traila. Slednja velja za najbolj priljubljeno pohodniško pot Evrope. Letos so organizatorji pripravili tudi promocijske pakete nočitev. Festival bodo sklenili 6. oktobra s 5. Jestivalom okusov in umetnosti na glavnem trgu Kobarida. Dolina Soče in Julijske Alpe letos ponosno nosijo naziv ene desetih najlepših regij na svetu, ki jih je založniška hiša Lonely Planet izbrala v kategoriji Best in Travel 2018.

»Da smo uvrščeni med deseterico destinacij na svetu, najvrednejših obiska, ravno v letu, ko praznujemo desetletje Festivala pohodništva in promocije varne hoje v hribe v naših centrih v Bovcu, Tolminu in Kobaridu, je lepo naključje. V sodelovanju s planinskimi društvi, vodniki, Triglavskim narodnim parkom, Fundacijo Poti miru in zavodom Energijske poti smo pripravili pester program organiziranih pohodov. Festival pohodništva je idealen podaljšek poletne sezone. Ponudniki nastanitev in gostinci so poskrbeli za promocijsko ponudbo v času festivala, tako da se res splača priti na pohodniški vikend in letos kaže, da nam bo tudi vreme zelo naklonjeno«, je zadovoljen direktor Turizma Doline Soče Janko Humar.

»Da smo uvrščeni med deseterico destinacij na svetu, najvrednejših obiska, ravno v letu, ko praznujemo desetletje Festivala pohodništva in promocije varne hoje v hribe v naših centrih v Bovcu, Tolminu in Kobaridu, je lepo naključje«, je zadovoljen direktor Turizma Doline Soče Janko Humar.

Od lahkotnih pohodov do zahtevnejših vzponov po kraljestvu Julijskih Alp

Festival pohodništva je del pobude Slovenija hodi. Pridružite se pohodnikom, ki se bodo letos najvišje povzpeli na Svinjak, Zajavor in Breški Jalovec. Ti so blizu dvatisočakom, in doživeli boste tudi košček italijanskih Alp. Podate se lahko tudi na pot po Buških stezah in odkrivate magične kotičke, kot je Slap Kozjak. Med najbolj obiskanimi bo gotovo odsek Alpe Adria Trail, ena najbolj priljubljenih daljinskih pešpoti Evrope. Jutri, na svetovni dan turizma bo brezplačen vstop v Tolminska korita, ki začarajo s smaragdno barvo in so najnižja točka vstopa v Triglavski narodni park. Vodniki Poti miru bodo odstrli vpogled v 100-letno zgodovino Soške fronte.

Posebej živahno bo v Kampu Koren, kjer bo Vikend nordijske hoje. Med najbolj skritimi in romantičnimi kotički Slovenije je gotovo Breginjski kot, kjer je mogoče doživeti edinstvenost Beneške Slovenije. V vasi Robidišče, ki so jo domačini revitalizirali s turizmom, so posebna doživetja v času Festivala pohodništva pripravili na domačiji Škvor.

Druženje z legendami slovenskega alpinizma in 5. Jestival okusov

V treh petkih se bodo zvrstile zgodbe treh velikanov: Silvo Karo bo delil zgodbe o vzponih na najvišje vrhove sveta. Matevž Lenarčič bo predstavil okoljevarstveno-raziskovalni projekt GreenLight WorldFlight. Luka Lindič bo spregovoril o lednih podvigih v alpinizmu. Festival pohodništva bo že tradicionalno sklenil Za finale bodo na Jestivalu okusov in umetnosti zadišale dobrote Doline Soče, med katerimi ne smete zamuditi kobariških štrukljev.

__________
A1-Novipaketi

OGLASNA VSEBINA

___________

Ker si že tu, preberi še tole …