V prestolnico prihaja prvi tradicionalni festival živih vin z gostiteljem Alenom Audičem, glavnim somelierjem Hiše Franko. Tako je, prvi tradicionalni. 7 slovenskih, srčnih in norih biodinamičnih vinarjev bo predstavilo 21 vin, medtem ko bo Kucha stregla fermentirane kulinarične akrobacije iz sezonskih, regionalnih surovin.

MITSKI STATUS NARAVNIH VIN

Na področju sonaravne pridelave vin je Slovenija med močnejšimi državami. Ker smo tako majhni, sonaravno vinarstvo pa je že tako ali tako pogosto butična zadeva, so slovenska vina v tujini tudi zato nekaj posebnega – imeti v lokalu zalogo ortodoksno naravnega slovenskega vinarja je pridobilo skoraj mitski status. Greš v Benetke pa je v tamkajšnjih bacaretih steklenica Klinca statusni simbol, greš v Pariz in je edini slovenski vinar, ki ga točijo v restavraciji, ki je bila lani razglašena za najbolj trajnostno na svetu, Organic Anarchy. Urbajs, Šuman, Reia … to so etikete, ki jih še pri nas ni vedno najlažje dobiti. Kljub temu pa so za mnoge pri nas, celo za stroko, ta vina še vedno določena enigma, sam pojem naravnih in organskih vin pa se povezuje z neutemeljenimi stereotipi in zgrešenimi predstavami, ki izvirajo iz rigidnega sistema »speglanih«, uniformiranih vin, kjer čistost barve šteje več od življenja v vinu.

In to zadnje, živost, je navsezadnje tista najpomembnejša karakteristika, ki jo lahko tem vinom pripišemo – so živa, živahna, odražajo tako vinarjev značaj in dotik kot zemljo.

Minerale, ki jih je vsrkala trta, slanost, ki daje občutek, da morje ni daleč, sadnost, ki spominja na bližnje sadovnjake, kisline, ki odražajo deževnejše letnike, sočnost, ki odraža sončnejše.

CELOTNO DELOVANJE KOZMOSA

Delo v vinogradu, ki poteka z največjim spoštovanjem do narave in trte, delo v kleti, ki izkazuje spoštovanje do mošta in človeka samega, pri čemer vinar ohranja popolno in absolutno transparentnost postopka – brez škropiv, brez posegov, brez aditivov, vedno v popolnem sozvočju z naravnimi procesi pri pridelavi vina. Odnos do narave, ki izhaja iz kompleksnega pogleda na celotno delovanje kozmosa, skratka, holistični pristop do vinarstva in vinogradništva. Za nekatere so naravna vina modna muha, hipni trend, za druge vrnitev h koreninam, način življenja, ki postane edini sprejemljivi način.

Pravijo, da ko enkrat začneš piti taka vina, ni več povratka na konvencionalna. Pravijo, da živa vina delajo svet malce lepši, hrani, ki jo strežemo z njimi, dajejo novo dimenzijo, restavracijam s povsem naravnimi vinskimi kartami pa predznak brezkompromisnosti. Tu predstavljeni vinarji so karakterno različni, kar se odraža tudi v vinu – razpon je ogromen in zajema vse pole naravnih vin, od elegantnih, subtilnih, do popolnih divjakov.

Karte so na voljo na EVENTIMU

____________________

Ker si že tu, preberi še tole …