vince nam sladkó,
ki nam oživlja žile,
srce razjásni in oko,
ki utopi
vse skrbi,
v potrtih prsih up budi!

Že Prešeren je vedel, kaj je radost in ponos slovenskega naroda. V soboto 11. 11. smo praznovali martinovo oziroma god sv. Martina, ki ga Slovenci praznujemo kot praznik vina.  Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih pojedine, pri katerih so na jedilniku običajno gosi in mlinci, za predjed, odžejanje in posladek pa se streže vino.

Slovenski vinogradi ležijo v samem središču evropskega vinogradniškega pasu, kjer odlično uspeva kar 52 vrst trte. 28.000 slovenskih vinskih kleti letno proizvede od 80 do 90 milijonov litrov, približno 75 % proizvodnje pa je belega vina. Skoraj celotna količina vina se porabi doma, le 6,1 milijona letno se izvozi, večinoma v ZDA, Bosno in Hercegovino, na Hrvaško, v zadnjem času tudi na Češko. Večina proizvodnje vina v državi spada v klasifikacijo vrhunskega vina (premium vino), manj kot 30 % pa je označenega  kot osnovno namizno vino (namizno vino).

alit-pinot-dinner-party

Kdo pa so največji pivci vina na svetu? Vatikan je v samem vrhu vinske lige, saj povprečni prebivalec tam popije kar 54,26 litra na leto. Čeprav se to morda zdi presenetljivo, je potrebno izpostaviti, da je večina vatikanskega prebivalstva starejšega. Ti večinoma jedo skupaj v velikih skupinah, medtem ko je uživanje posvečenega vina ob jedi običajna praksa. Andora je na drugem mestu, Slovenci smo s popitimi 44,07 litri na prebivalca na četrtem mestu, Hrvaška pa nas prehiteva samo za dober deciliter.

20160517_Wine

_________

PREBERITE ŠE: