Piše: Aleš Čakš . Foto: Aleš Čakš, Turismo FVG (naslovna fotografija)

Kdo bi si mislil, da je uro in pol vožnje iz Ljubljane v Furlaniji – Julijski krajini toliko zanimivih mestec, krajev, vinarjev, kmečkih turizmov, gozdov, ravnine, kamnitih hiš …? Cervignano, Gradež (Grado), Palmanova, Clauiano, Oglej (Aquileia) … Mesteca z zgodovino, tradicijo, naravo, dobro hrano in izvrstnimi vini.

Beli pinot, sivi pino, friulano (nekdanji tokaj), malvazija, sauvignon, traminec, pa refošk, cabernet sauvignon, cabernet franc in merlot so vina, ki jih proizvajao v konzorciju DOC Friuli Aquilea, ki ima 20 članov, vinskih družin. Okrog 75 odstotkov vsega pridelanega vina je belega. Vino izvažajo v Avstrijo, Nemčijo, ZDA, tudi na Novo Zelandijo, v Italiji pa največ teh vin prodajo v Rimu.

Vina Foffani

Nedavno sem obiskal posestvo Ca’ Bolani, kjer imajo na voljo vsa omenjena vina. Samo ta članica DOC Friuli Aquileia se razprostira na 200 hektarih, zato vožnja po posestvu z džipom sploh ni tako nenavadna ideja. Prava mini pustolovščina med vinogradi na nadvse rodovitni zemlji, ki se konča s pokušino najbolj nagrajevanih vin omenjenega konzorcija.

Posestvo Ca’ Bolani

Nekaj kilometrov stran je Gradež, ki po navedbah predstavnikov Io Sono Friuli Venezia Gulia, ta zadnja leta krepi prepoznavnost te regije v Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Sloveniji, zadnje čase vrvi predvsem od avstrijskih gostov, za vsaj 20 odstotkov pa se je lani in letos povečal tudi obisk Slovencev v tem mestu. Zlasti Avstrijci pokupijo litre in litre vin iz konzorcija DOC Friuli Aquileia. Gradež sem že kdaj v preteklosti obiskal, ima prikupne peščene plaže in šarmantno staro jedro, prevsem pa ljubke kanale s čolni, barkami in manjšimi jahtami. A izlet na enega od približno 50 otočkov, kjer tu in tam stoji kaka stara manjša kamnita ali slamnata hiška (domačini jim rečejo casone), ki so od mest stran pol ure do ure vožnje z vodnimi taksiji, je prav posebno doživetje.

Fiuri de Tapo

Na enem od teh otočkov že skoraj 15 let živi posebnež Andrea, nekdanji zapornik, zdaj že več kot 10 let lastnik gostilne Fiuri de Tapo. Gostilna z vsak dan svežimi ribami je izredno priljubljena med prebivalci Gradeža in turisti. V njej vlada posebno vzdušje, ambient je preprost, a obdan z zelenjem in morjem, po vrtu se sprehajajo petelini, med zaposlenimi kuharji in natakarji pa je še nekaj nekdanjih prestopnikov, ki zdaj pridno pomagajo Andrei pri delu v gostilni. In tudi v Fiuri de Tapo je na voljo veliko vin DOC Friuli Aquileia.

Sveže ribe in škampi v gostilni Fiuri de Tapo

Posebnost tega dela Furlanije – Julijske krajine je tudi mestece Oglej (Aquileia) z znamenito baziliko, ki zablesti zlasti v soju nočnih luči. Je največja znamenitost tega mesteca, kjer se nahaja veliko ostankov starega Rima, forum, in kot so mi povedali, se po mestu skoraj vsak dan sprehajajo arheologi, ki odkrivajo nove in nove ostanke (amfore, kovance, prstane, plošče z mozaiki …).

Bazilika v Ogleju

Vrata v Palmanovo

Spet zelo blizu je tudi Palmanova, ki jo v Sloveniji mnogi poznaju pa modnem outlet naselju. A pozabite na to, Palmanova je marsikaj več. Ima zanimiv osrednji trg v zvezdni obliki s tremi vhodnimi mogočnimi vstopnimi vrati v mesto: vrata Udine, vrata Čedad in vrata Oglej. Mesto je nastalo v 16. stoletju in je obdano z mogočno utrdbo (fortezza). V začetku 19. stoletja je mesto osvojil Napoleon Bonaparte, od leta 1814 do 1866 pa je bila Palmanova del Avstro-ogrskega imperija. Leta 1960 je postalo mesto nacionalni spomenik in je pod Unescovo dediščino. Prijetna dogodivšina je vožnja s kolesom okrog utrdbe in preučevanje zavidljive favne in flore.

La Corte dei Vizi

Clauiano, restavracija La Corte dei Vizi in družina Foffani

Mestece kamnitih hišk, vinske družine Foffani in restavracije La Corte dei Vizi se imenuje Clauiano. Majhno, zeleno, mirno mestece ponuja več, kot je videti na prvo oko. Restavracija La Corte dei Vizi navdihuje z izbranim ambientom, pestrim jedilnikom s tipičnimi jedmi Furlanije – Julijske krajine: ješprenjem, repo, svinjino, polento, lokalnimi kravjimi siri, salamami …), vinom znamk DOC Friuli Aquileia in bazenom.

Svinjska lička, polenta in repa

Posebnost mesta pa je tudi vinska družina Foffani; Elisabetta Foffani je članica mogočne modne družine Missoni, z možem pa imata v Clauianu tudi veličastno posestvo s sobami za turiste, navdihujočim vrtom, kjer se bohoti okrog 60 let stara libanonska cedra, vinsko kletjo, sobo za umetnost (razstave slik z Missoni pleteninami, izbranimi vini, Missoni prti, visečimi knjigami s poezijo Elisabettinega moža Giovannija in klavirjem za koncertne seanse).

Na posestvu družine Foffani

Je to dovolj za krajši ali daljši obisk bližnjih krajev Furlanije – Julijske krajine? Zame je več kot dovolj, zato se kmalu spet vrnem.