Nekdanji Googlov inženir, Chris Messina, je 23. septembra 2007 prvič uporabil ‘hešteg’ oziroma ključnik kot način označevanja in kategoriziranja. Od takrat je simbol zrasel in postal eden najbolj razširjenih in prepoznavnih znakov v digitalni dobi, ki se širijo prek različnih družbenih spletnih platform.

krismesia

# je dandanes glavni način spremljanja trendov in povezovanja s skupinami na Twitterju. Preprosta oznaka pred besedo ima zmožnost spreobrniti ideje, dogodke ali kakršno koli kombinacijo besed v povezavo, ki vas direktno usmeri v skupni pogovor za spremljanje Igre prestolov, dogodkov v živo, protestov in podobnih stvari.

Toda slavna ‘lojtra’ oz. ‘hešteg’ ni bila rojena na Twitterju. Hash, imenovan tudi octothorp, se je najprej pojavil na stacionarnih telefonih leta 1960, še vedno pa se znak uporablja za interakcijo med avtomatskimi telefonskimi sistemi.

Kljub temu da je star deset let in občasno malce preziran, še vedno dobro služi svojemu prvotnemu namenu. V ponedeljek je na Twitterju združil milijone ljudi, ki so opazovali sončni mrk in delili svoje izkušnje na #SolarEclipse2017, voditelj večerne zabavne oddaje, Jimmy Fallon, pa ga redno uporablja za kratke zanimive in humoristične zgodbice, ki mu jih publika tedensko posreduje.

______________

PREBERITE ŠE: