Vsi si večkrat zaželimo oddiha v neznano … Potovanja na drugo stran sveta, kjer bomo, pa čeprav le za trenutek, pozabili vse okoli sebe. Predstavljamo vam destinacijo, ki zagotavlja občutek, kot da ste prepotovali več bilijonov let v preteklost. Zakaj? Ker je točno takrat tudi nastala.

Pred davnimi časi, 12 bilijonov let nazaj …

Tokrat se selimo kar 2.810 metrov visoko, kjer so izmerili najvišji vrh gore Roraima. To je najvišje gorovje iz verige Pakaraima v Južni Ameriki in hkrati tudi naravni mejnik med Venezuelo, Gvajano in Brazilijo. Nobene knjige ni potrebno prebrati, da bi razbrali, da je bila gora na Zemlji kar krepko pred nami. Znana je kot ena izmed najstarejših geoloških formacij na Zemlji, njeni začetki naj bi segali celo 12 bilijonov let nazaj v predkambrij.

roraima

Skoraj celo površje gore Roraima je iz golega peščenca, z nekaj grmovja in alg, čeprav tam dežuje skoraj vsak dan v letu. Niti dež niti strme stranice niso zaustavile Sira Everarda im Thurna, da je decembra 1884 po gozdni klančini premagal mogočno formacijo in izmeril visoko planoto. Prav po tej poti pa popotniki še danes dostopajo do vrha. Brez plezalne opreme lahko na vrh pridete le po venezuelski strani, po poti Paraitepui. Samo plezanje je veliko bolj zahtevno in nevarno kot plezanje po drugih stenah, ki so jih plezalci vajeni. Gorato gmoto čudne, a čudovite naravne oblike lahko obišče kdorkoli želi, lahko tudi v spremstvu izkušenega domačina, ki v zameno zahteva le majhno vsoto denarja. Zahtevna pot pa ima tudi zahtevna pravila. Pohodniki svoje odprave ne smejo načrtovati po drugi uri, v svojih torbah lahko nesejo le 15 kg prtljage, te pa jim pred vzponom tudi pregledajo.

Najbolj koristno drevo na svetu

Kaj pa so o pokončni stvaritvi mislili včasih? Pred prihodom evropejskih raziskovalcev je imela gora poseben pomen za domorodce in je bila prisotna v vseh mitih in legendah. Avtohtoni prebivalci še zdaj verjamejo, da je gora Roraima štor mogočnega drevesa axis mundi, ki je včasih obrodilo vse sadove in gomoljasto zelenjavo na svetu. Zaradi Makunaime, mitičnega prevaranta, je drevo padlo na tla in odvrglo grozno in neokusno hrano. Danes lahko na tistem mestu vidimo le ostanek drevesa, ki ga predstavlja 31 kvadratnih kilometrov velika gora s 400 metrov visokimi pečinami.

Mount-Roraima

Miti in legende, časovni stroji in neokrnjena narava. Pogled na nekaj tako neverjetnega si zapomniš za vedno, pa čeprav ga morda čez nekaj let potlačiš vedno bolj globoko. Kako lahko vendar pozabiš, da si v 21. stoletju potoval 12 bilijonov let v preteklost?

———————–

Ste zgornjo destinacijo že obiskali in želite izvedeti za kakšno drugo? Hitro prebrskajte med spodnjimi povezavami!