Tokratni Duel je pravzaprav tercet, saj so za mizo sedli trije estetski kirurgi, Matic Fabjan iz Estetike Fabjan ter Nevio Medved in Igor Višnjar, ki sta skupaj odprla Medved Višnjar estetsko kirurgijo. »Poznamo se, družimo pa ne, verjetno zato, ker nimamo časa,« pravi Matic, Igor pa se pošali: »No, Nevio in jaz se veliko druživa, predstavljam ga kot svojo boljšo polovico in ljudje to verjamejo, dokler ne izvedo, da imam ženo.« Beseda je tekla o najbolj priljubljenih posegih in prihodnosti estetske kirurgije, mnenja pa so se med pogovorom tudi kresala.

Igor: Slovenija je zelo konservativna dežela, ljudje nočejo, da drugi vedo, da hodijo na posege, vsi pa bi bili radi videti sveže. To se sklada tudi z najinimi nazori, saj meniva, da je lepo zmerno. Matic: Dobro je, da tvoj pacient drugim ne pade v oči. Igor: Nismo prodajalci storitev, ampak tisti, ki poskrbimo, da se ljudje v svoji koži dobro počutijo. Matic: Smo psihologi. Tako pogovor kot poseg je psihoterapija. Igor: Naša naloga je, da s pomočjo pogovora ugotovimo, kaj nekomu povzroča težave s samopodobo, in to skušamo odpraviti. Obstajajo pa tudi ljudje, ki jim z našimi storitvami ne moreš pomagati, saj vir težav ni videz, temveč nekaj drugega. Tedaj moraš biti ti tisti, ki človeka ustavi. Nevio: Če Slovenijo primerjamo s Hrvaško in Srbijo, vidimo, da pri nas niželje po izstopanju. V Srbiji je estetska kirurgija statusni simbol, pri nas ni. Matic: In prav je tako. Žal pa primeri pretiravanja, ki jih vidimo na Balkanu, prek medijev mečejo slabo luč na estetsko kirurgijo.

»Če Slovenijo primerjamo s Hrvaško in Srbijo, vidimo, da pri nas ni želje po izstopanju. V Srbiji je estetska kirurgija statusni simbol, pri nas ni.«

  • Nevio

KIRURŠKI ALI NEKIRURŠKI POSEG?

Matic: Niso mi všeč marketinški triki. Napišeš, da gre za nekirurški poseg, dodaš fotografijo prej in potem, ljudje pa verjamejo, da bo tudi pri njih rezultat čudežen. Sploh ne vem, kaj pomeni beseda nekirurški; če poseg opravlja kirurg, je kirurški. (smeh) Igor: Botoks, uporaba polnil, in lifting obraza s pomočjo niti na primer nista kirurška posega. Matic: Bolje bi bilo reči bolj in manj invazivni posegi. Nevio: Vedno si želimo s čim manj invazivnim posegom narediti kar največ. Če govorimo o pomladitvi in preoblikovanju telesa, lahko v zgodnejšem življenjskem obdobju naredimo več z manj invazivnimi posegi, saj tkiva zaradi starosti še niso toliko spremenjena, da bi pomagal le kirurški poseg.

Igor: Vse bolj priljubljeni so nekirurški ambulantni posegi, po katerih se lahko takoj vrneš v službo. Z njimi lahko potrebo po kirurškem posegu prestaviš za deset let, saj deluješ preventivno. Petintridesetletnica namreč ne potrebuje liftinga čela, botoks je dovolj. Matic: Govorimo o povratnih in nepovratnih procesih. Pri manj invazivnih posegih se pacient počasi vrača v prvotno stanje. K meni pride veliko pacientov, ki so že večkrat uporabili botoks, a rezultat ne zdrži, porabili so že veliko denarja in niso zadovoljni. Razumeti morajo, da bodo morali neinvazivne posege obnavljati, če se odločijo zanje, in tako zapravili kar nekaj denarja. Igor: Tudi ko zgradiš lepo in moderno hišo, jo moraš vzdrževati in čistiti. Se pa strinjam, najbolj pomemben je iskren pogovor, pacientu moraš povedati, kakšen bo učinek in koliko časa bo trajal.

DVA ZA, EDEN PROTI – LIPOSUKCIJI

Igor: Trendi gredo v smer neinvazivnih posegov. Trenutno je zelo priljubljena vaser ultrazvočna liposukcija, ki maščobo odstrani izjemno nežno. Matic: Liposukcija je poseg, ki bi ga prepovedal, pa sem plastični kirurg. Neetičen je, podpiranje lenobe. Igor: Vsi drugi posegi pa so podpiranje mladosti? (smeh) Treba je vedeti, da zaradi tempa življenja marsikdo ne more doseči oblike telesa, ki bi si jo želel. Matic: Liposukcije izvajam bolj poredko in pri določenih pacientih, ker vem, da se pri večini telo razleze nazaj. Nevio: Liposukcija ni metoda hujšanja, to morajo pacienti razumeti. Matic: Pa res razumejo?

»Obstajajo tudi ljudje, ki jim z našimi storitvami ne moreš pomagati, saj vir težavni videz, temveč nekaj drugega. Tedaj moraš biti ti tisti, ki človeka ustavi.«

  • Igor

Igor: Pacientu moraš jasno povedati, da to ni način hujšanja, temveč način preoblikovanja telesa in predvsem motivacija. Mnogi se razdajajo za družino in za kariero in jim ne uspe ohranjati privlačne postave. Drugi telovadijo in se trudijo, a zaradi genetike ne morejo izoblikovati določenih delov telesa. Obema skupinama lahko pomagamo. Matic: Prvi skupini ne, saj rezultati le redko zdržijo. Kakšne so vajine izkušnje?

»Jaz najraje izvajam posege na obrazu, še najraje operacije nosu. Lahko jih naredim deset na dan.«

  • Matic

Igor: Velika večina se drži diete in tudi redno telovadijo, saj dojemajo poseg kot motivacijo. Sem pa slišal za posameznike, ki gredo na liposukcijo enkrat na leto, tega midva ne podpirava. Ljudem hočeva s tem posegom omogočiti nov začetek ali pa njihovi postavi dodati piko na i.

MATIČNE CELICE IN KOMORE

Matic: Prihodnost našega poklica gre v obnovo tkiv in delo z volumnom. Največja težava v estetski kirurgiji je namreč prav to – kako vzdrževati volumen. Igor: Menim, da je prihodnost v genskem inženiringu. Matične celice. O tem leta 2020 še ne vemo res veliko, a v to smer gresta medicina in farmacija. Nevio: Preprečevanje in upočasnjevanje staranja sta mogoča tudi s hormonsko nadomestno terapijo. V tujini so zelo moderne individualizirane pomlajevalne tehnike z nadomeščanjem hormonov, ki nas ohranijo vitalne tudi v zrelejših letih. Matic: Jaz bolj razmišljam o koži. Tako kot danes obstajajo hiperbarične komore in podobno, bodo čez leta obstajale komore, ki bodo skrbele, da se gube sploh ne bodo pojavile. Igor: Vsekakor je prihodnost v upočasnjevanju staranja. Matic: Zgrozim se, ko vidim, da je nekdo star 80 let, na vse načine se trudi, estetska kirurgija tega seveda ne more skriti in rezultat je strašen. Igor: Pri 80 letih ne moreš biti videti, kot da si star 50. Treba je najti način, da nisi karikatura, ampak da se zgolj dostojno staraš. Matic: Jaz še kar razmišljam o komorah. (smeh vseh) Kot se danes pripelješ na bencinsko črpalko ali avto napolniš z elektriko, boš nekega dne dal obraz v komoro in se ne boš staral. Boš pa verjetno moral to narediti vsak dan. Igor: Najprej vsak dan, potem pa enkrat na mesec! (smeh)

VSAK ESTETSKI KIRURG MORA ZNATI NAREDITI LEPE DOJKE

Matic: Jaz najraje izvajam posege na obrazu, še najraje operacije nosu. Lahko jih naredim deset na dan. Kot otrok sem rad sestavljal lego kocke, še zdaj jih, in operacija nosu je podobna. Združuje gradbeništvo, funkcionalnost in estetiko. Igor: Midva narediva največ povečav prsi in preoblikovanj telesa, na teh področjih se tudi veliko izobražujeva. Moškim lahko oblikujemo trebušnjake, ženskam pa polnejše prsi in športen trebušček.

Nevio: Tudi v svetu so trendi podobni, večina žensk si želi lepih prsi, druga najpogostejša želja pa je preoblikovanje telesa. Predvsem lahko pomagamo ženskam, ki sta jim nosečnost in dojenje spremenila postavo, zaradi novih tehnologij pa se lahko tudi skoraj povsem izognemo brazgotinam. Matic: Vsak estetski kirurg mora znati narediti lepe dojke, to je osnova. Igor: In to je tudi zelo lep poseg. V kratkem času narediš nekaj izjemno lepega, to nista samo dve izboklini, prsi so simbol ženstvenosti in materinstva.