Ilustracije: Blaž Porenta

NAOMI WATTS, angleško-avstralska igralka

Naomi Watts je igralka, ki je že dolgo ni več mogoče zaobiti; ne samo zaradi Lynchevega Mullholand Drivea (prihodnje leto jo bomo gledali v Lynchevih novih serijah Twin Peaksa), Iñárritujevih 21 gramov, Jacksonovega King Konga, Cronenbergovih Smrtnih obljub, filma Mati in hči in še mnogih – zadnjih petnajst let namreč posname vsaj dva filma na leto. Njene vloge so nepozabne, sveže, vedno drugačne, čeprav sama pravi, da je vse preveč igrala odvisnice, podrejene partnerice ali ženske, ki so jih tako ali drugače zlorabljali. V najnovejšem celovečercu The Bleeder, kjer v manjši vlogi zaigra ob svojem imenitnem kolegu Lievu Schreiberju, ki je zadnjih enajst let tudi njen mož in oče njenih otrok, pa igra dobrovoljno in odločno natakarico, ki ob koncu filma postane žena glavnemu junaku.

mala1

Nastajanje ilustracije Blaža Porente

Na splošno se je z igralkami njenega kova ob takšnih priložnostih še najlaže zaplesti v pogovor, če omeniš starševstvo, vzgojo in podobne reči, zaradi katerih nismo tam ne novinarke, še manj igralke.

Drobna – vsaj v primerjavi s svojim visokim in izklesanim možem – z angleškim naglasom, ki pa ne skriva, da se je dolgo prepletal z avstralskim, zgovorna, a ne preveč, nikakor ne kakšna zmedena igralka starleta, ki razen svojega dela in njegove promocije ne bi vedela, kaj početi s svojim življenjem. »Če nama le uspe, z Lievom poskrbiva, da sva od doma – eden od naju, torej – zaradi snemanj odsotna največ deset dni naenkrat: fanta obiskujeta osnovno šolo in naju še kako potrebujeta,« pove Wattsova, s katero se na kratko zapletem v pomenek na Lidu, na beneškem filmskem festivalu, kjer z možem in kanadskim režiserjem Faraldeaujem predstavljata Bleederja. Na splošno se je z igralkami njenega kova ob takšnih priložnostih še najlaže zaplesti v pogovor, če omeniš starševstvo, vzgojo in podobne reči, zaradi katerih nismo tam ne novinarke, še manj igralke.

mala2

Nastajanje ilustracije Blaža Porente

Ko je bila stara sedem let, je njen oče umrl. Najverjetneje za posledicami prevelikega odmerka heroina.

ROKERSKO OTROŠTVO

Naomi Watts se je rodila v angleškem Kentu, materi igralki in očetu, ki je bil road manager skupine Pink Floyd.

Ko je bila stara sedem let, je njen oče umrl. Najverjetneje za posledicami prevelikega odmerka heroina. »Zdi sem mi, da še danes iščem očeta v vsakem starejšem moškem, ki me vsaj malce spominja nanj. Pogrešala sem ga, obenem pa me je bilo – ne glede na to, da sem bila še zelo majhna – sram, storil je nekaj, česar drugi starši niso počeli. In ni ga bilo več nazaj. Mama naju je čez nekaj let z bratom peljala k babici v Sydney. Močno sem se upirala. Imela sem štirinajst let in prvič v življenju sem bila zaljubljena, v čudovitega fanta, ki mi je nekaj let pisal vsak teden. Bila sva nora drug na drugega.«

mala3

Nastajanje ilustracije Blaža Porente

V Avstraliji je končala srednjo šolo in potem se je vpisala še na igralsko akademijo. Tam je spoznala Nicole Kidman, s katero sta vse od tedaj nerazdružljivi, najboljši prijateljici.

V Avstraliji je končala srednjo šolo in potem se je vpisala še na igralsko akademijo. Tam je spoznala Nicole Kidman, s katero sta vse od tedaj nerazdružljivi, najboljši prijateljici. »Po vseh teh serijah in nadaljevankah, v katerih sva nastopali, me je sredi devetdesetih prepričala, da sem se preselila v Los Angeles. Tam sem igrala eno nepomembno vlogo za drugo, dokler me ni iz popolne anonimnosti potegnil David Lynch za svoj Mullholand Drive.« Znano je, da se Lynch pri izboru, ko gre za manj znane ali popolnoma neznane igralke, odloča povsem intuitivno. Na mizo postavi približno osem ali deset fotografij igralk, vsak dan jih nekaj odvzame, na koncu ostaneta dve, izbere eno in pokliče pretendentko. Tako se je zgodilo tudi z Naomi. Vloga v filmu ji je prinesla planetarno slavo. Leto kasneje je posnela vestern Ned Kelly, v katerem je spoznala Heatherja Ledgerja, skupaj sta ostala skoraj dve leti. A o njem redko govori.

mala4

Nastajanje ilustracije Blaža Porente

In z Lievom bova pač počela to, kar so počeli najini starši – bili stari in zateženi.

KOMPROMISOV Z OTROKI NI

»Ne obremenjujem se preveč s staranjem,« pravi Wattsova, stara oseminštirideset let. »Dokler moja fanta Sami in Alex ne bosta postala prava najstnika, prihoda starosti verjetno ne bom čutila, takrat se namreč začenjajo strožje prepovedi, pogojevanje … In z Lievom bova pač počela to, kar so počeli najini starši – bili stari in zateženi.«

Včasih se ob jutrih pogleda v ogledalo in v njem vidi staro žensko, drugič spet mladenko z avstralskih plaž, ki ji nič in nihče ne more priti do živega.

»Nikakor ne obsojam žensk, ki se niso odločile za starševstvo, nasprotno, zdi se mi pogumna odločitev, nič lažja od tiste, da boš tretjino življenja, in to precej pomembno obdobje, če govorim o starosti, posvetil nekomu, ki nisi ti ali tvoj partner, s katerim nekako vseeno lahko sklepaš kompromise. Z otroki jih ni mogoče. Spomnim se, da me ni bilo domov debel teden, potem pa sem se vrnila, sredi noči, proti jutru. Fanta sta me bila seveda vesela, ampak za mojo utrujenost nista imela nobenega razumevanja, fantje so tako zelo telesni, z energijo, ki se redko izčrpa. Zato smo tistega jutra pozajtrkovali, peljala sem ju v šolo, nato pa smo vse popoldne preživeli v Centralnem parku. Zvečer od izčrpanosti nisem več vedela, kako mi je ime.«

mala5

Nastajanje ilustracije Blaža Porente

Prvih štirinajst let svojega življenja sem preživela v Veliki Britaniji, naslednjih deset v Avstraliji, potem pa večinoma v ZDA.

VB–AUS–ZDA

Naomi, ki je v zadnjih petnajstih letih prejela kopico uglednih filmskih nagrad, oskarjevske nominacije, živi v newyorškem predelu TriBeCa, občasno obišče prijatelje v Avstraliji, sorodnike v Veliki Britaniji. »Prvih štirinajst let svojega življenja sem preživela v Veliki Britaniji, naslednjih deset v Avstraliji, potem pa večinoma v ZDA. Še vedno imam angleški potni list in moja mama prav tako še vedno živi med Avstralijo in Anglijo. Zaradi očetove službe smo veliko potovali, nekaj časa smo celo živeli v Londonu, osnovno šolo sem obiskovala v Suffolku, preden smo dokončno odrinili, pa smo krajše obdobje živeli v Cambridgeu.«

mala6

Nastajanje ilustracije Blaža Porente

Sredi vsega tega mojega odločanja pa se je neke noči v Londonu zgodilo, da sem sedela v isti restavraciji kot princa Harry in William.

DIANA ZARADI WILLIAMA IN HARRYJA

Po ocenah ostaja njen največji uspeh prav vloga v King Kongu. Navadno pozitivne ocene kritikov, ko gre za njeno delo, pa so bile do nje neprizanesljive lani, ko so jo popolnoma raztrgali v biografskem filmu Diana. No, bolj so raztrgali film, predvsem zaradi popolne odsotnosti kakršnega koli koncepta. »Slutila sem, da nekaj ne bo v redu,« je povedala v enem od intervjujev kmalu po premieri. »Dvakrat sem odklonila to vlogo, ker mi ni bil všeč scenarij, ni bilo jasno, zakaj se je režiser lotil snemanja tako, kot se je …« Kar je sila nenavadno, Oliver Hirschbiegel navadno ve, kako se režiji streže. »Mislim, da je šlo za zunanje pritiske … Sredi vsega tega mojega odločanja pa se je neke noči v Londonu zgodilo, da sem sedela v isti restavraciji kot princa Harry in William. Od daleč sem ju opazovala in se spraševala, kaj vse bi lahko iz portreta njune matere naredil nekdo, ki je brez občutka, da sta njena sinova tu in da jima je veliko do tega, da bi spomin na njuno mamo ostal neomadeževan. Takrat sem se odločila, da vlogo sprejmem, pa naj bo film še taka polomija,« je povedala Wattsova.

Sem omenila, kako dobro je videti, s to sijočo svetlo poltjo? Te dni bo praznovala 48. rojstni dan, ampak v živo ji ni mogoče dati več kot 35 let. Morda pa imajo s tem kaj opraviti vse te L’Orealove kreme, v oglasnih kampanjah katerih sodeluje? Ne. »Poleg nočne kreme, kreme za zaščito pred UV-žarki, maskare in nežne šminke za ustnice skoraj ne uporabljam ličil. In tudi ne stradam. Jem dišeč beli kruh, veliko mesa in rib, sladkarij – diete niso zame. Vse, kar bi zahtevalo strogo disciplino, je pri meni popolnoma neučinkovito. Še največ k mojemu videzu zadovoljne žene in matere pripomore prisotnost otrok in moža. Takrat sem najbolj srečna. Pa tudi najlepša.«

mala7

Naomi Watts. Končna ilustracija Blaža Porente

Sicer pa so vsi štirje mestne podgane, ki se po New Yorku prevažajo s kolesi, v šole in nazaj, v parke in nazaj.

PIŠČANEC OB VIKENDIH

Watts-Schreiberjevi nimajo varušk, kar je nekaj precej nenavadnega za njihov status. Naomi ob vikendih pripravi pečenega piščanca z zelenjavo, pripomni, da je to nemara tisto britansko, kar je ostalo v njej. Sicer pa je prepričana, da je božji dar, da lahko pogosto potujejo v Avstralijo: »V Kaliforniji nikakor ne boste našli plaž, kot so tiste samo pet minut vožnje z avtom iz Sydneyja. In ko smo v Londonu, pri sorodnikih, otroka vedno hočeta v Muzej znanosti ali pa na angleško podeželje …« Sicer pa so vsi štirje mestne podgane, ki se po New Yorku prevažajo s kolesi, v šole in nazaj, v parke in nazaj. »Zato nočem živeti v Los Angelesu; tam se lahko premikaš samo z avtomobilom, ljudje nimajo stika drug z drugim … V New Yorku pa je očesni stik mogoč v trenutku.« Ker je tako družabna, obišče športno-plesni studio Body By Simone, kadar ji le dopušča čas, in se napleše do izčrpanosti: »Ni pomembno, kako plešeš, ampak da plešeš. Nihče nas ne ocenjuje, glasbo vrtijo zelo na glas in ritem te kar potegne v gibanje. Pot pa curlja s telesa kot pri najzahtevnejših kardiovajah v fitnesu. Samo da je ples precej bolj zabaven.«

Tudi zaradi takšnih izjav Naomi deluje naravno in neprisiljeno. V poletni oblekici, precej ruralni, je pripomnil kolega, kar je pomenilo, ja, da je sicer na festivalu, službeno, ampak, deset metrov za nama sta plaža in mirno morje, v katero se bo tistega popoldneva gotovo vrgla.

mali_predmeti

Njenih pet najljubših:1. iPod, 2. Album Davida Bowieja – Hunky Dory, 3. Knjiga, 4. Jopica iz kašmirja, 5. Kolo

Vse je tako, kot mora biti. Mislim, da sem najboljše vloge začela dobivati šele, ko sem dozorela, prav je, da niso prišle prej.

Kako je torej z njo in staranjem in Hollywoodom? »Vse je tako, kot mora biti. Mislim, da sem najboljše vloge začela dobivati šele, ko sem dozorela, prav je, da niso prišle prej. To z mladostjo pa je imperativ, ki ga vsiljujejo povsod, ne samo v filmskem svetu. Vsi hočejo biti čim dlje mladi in to se od njih tudi pričakuje. Z dobro kremo in bleskom v očeh, če le imamo dober dan, samozavestjo, lahko marsikoga preslepimo,« se zasmeje igralka.

______

In kakšno je videti luksuzno stanovanje te lepe newyorške igralke? Razkrivamo tukaj.