Foto: Pixabay, Shutterstock

ZVEZDE OBLETNICE MATURE

Se vam zdi, da je vaša služba dolgočasna? Da se na obletnici mature ne morete pobahati s poklicem, s katerim si služite vsakodnevno skledo kosmičev in poletni oddih v mobilni hiški v Nerezinah? Profesionalci najbolj bizarnih poklicev so na porokah, letnih piknikih in sindikalnih zabavah največje zvezde, saj vsi žarometi posvetijo vanje takoj, ko omenijo le ime svojega poklica. Vas mika, da bi se tudi vi specializirali za kakšno od veščin, ki smo jih zbrali spodaj?

Imena se vam bodo zdela bizarna in za lase privlečena in prav boste imeli! Poklici so namreč tako redki, da v slovenščini nimajo ustaljenih imen. So pa tale, na novo sestavljana, toliko bolj smešna.

 1. Okuševalec hrane za ljubljenčke

A veste kakšnega okusa je hrana vašega ljubljenčka? Ja? Potem ste na dobri poti, da postanete profesionalni okuševalec tovrstne hrane. Okuševalec mora oceniti okus in hranilne vrednosti hrane. Kar mirno, ni bojazni, da bi okuševalci hrane začeli mijavkati ali lajati, hrano po okušanju namreč izpljunejo. Okuševalci pa niso kar na cesti pobrani naključneži, večinoma so to ljudje z visoko stopnjo izobrazbe s področja nutricionistike.

cat-2170494_960_720

 

2. Žvečilkologist

Proizvodnja žvečilnih gumijev je ogromen in cvetoč posel, ki svoj dobiček vsako leto poveča za dobrih 8 %! Ker je to tako dobičkonosen posel, pa je izjemno pomembno, da so njihovi produkti izjemni. Tukaj pridejo na vrsto profesionalni žvečilkogisti. To so ljudje, ki skrbijo za to, da je vaša žvečilka ravno prav intenzivnega okusa, je ravno prav žvečljiva in naredi soliden balonček, če vanjo pihnete. Si predstavljate, kako vzdržljive čeljusti morajo imeti ti ljudje?

shutterstock_245440456

3. Profesionalni šlatalec kože

Ne, to ni igralec v grozljivki, ki hodi po hišah in boža kožo ničhudegaslutečih spečih ljudi. To je oseba, ki svoj delovnik preživi z otipavanjem kože ljudi, ki preizkušajo izdelke za kožo. Zdaj je zgodba dobila nekaj smisla, a ne? Če hočemo torej kremo, ki bo naša lica naredila mehka in sijoča, mora biti pred prodajo kreme prisoten še nekdo, ki bo »testnega zajčka« nežno pobožal po licih, da se prepriča o kakovosti kreme. Prebrisano, ni kaj!

shutterstock_455852389

4. Profesionalni ovohalec pazduh

Kaj ste pomislili, ko ste prebrali tale naslov? Najbrž kar – fuj! Obstajajo ljudje, ki so zaposleni v proizvodnji deodorantov, tam pa hodijo od pazduhe do pazduhe, namazane z različnimi vrstami in vonji deodrantov, in ocenjujejo njihovo učinkovitost, torej prekrivanje neprijetnega telesnega vonja. To so posamezniki, ki imajo visoko izobrazbo s področja kemije, na leto pa zaslužijo okrog 35.000 $. Vam zdaj naslov kaj bolj diši?

shutterstock_403523548

5. Razločevalec kokošk od peteličnkov

A razločite, katera od malih rumenih pirnatih kepic je samička in katera je samec? Katera bo kokodakala in katera kikirikala? Profesionalni razločevalec naj bi razliko med spoloma perutnine prepoznal, ta njegova sposobnost pa je zelo cenjena pri kmetovanju. Zakaj? Petelinčke vzgojijo za mesne živali, kokoškice pa za nesnice.

shutterstock_602830082

6. Zbiralec kačjega strupa

Eni v delovnem času mozlejo krave, drugi pa kače. Zbiralec kačjega strupa kačam iz strupnikov odvzema stup, ki se nato uporablja v celi vrsti farmacevtskih izdelkov. Večina zbiralcev kačjega strupa je strokovnjakov na svojem področju, saj je njihovo delo zelo odgovorno, pa tudi nevarno.

shutterstock_114254212

7. Profesionalni spalec

Se vam tole sliši kot sanjska služba? Potem berite dalje. Profesionalni spalec svoj bančni račun na leto obogati za približno 15.000 $, svoj odmerek spanja pa za kar nekaj ur dnevno. Profesionalni spalci so v veliko pomoč zdravnikom, ki raziskujejo probleme pri spanju. Pa še naspijo se!

 8. Hortikulturni terapevt

Terapija s hipnozo, terapija z akupunturo, terapija taka, terapija drugačna … za hortikulturno ste že slišali? Tudi jaz ne. Hortiulturna terapija, imenovana tudi ekopsihologija, se poslužuje samih rastlin kot tudi procesa sajenja rastlin za psihološko in fizično terapijo. Terapevt te vrste je lahko zaposlen v rehabilitacijskih centrih, zaporih, šolah in bolnišnicah.

9. Profesionalni jokač, žalovalec

Ne, tole ni za lase privlečen poklic. Poklic profesionalnega jokača ali žalovalca na pogrebih je bil dolga leta zelo priljubljen poklic v vzhodni in sredozemski kulturi, zdaj pa se zanimaje zanj kaže tudi po drugih kotičkih sveta. Naloga jokačev ali žalovalcev je, prav ste uganili, oblačenje v črno in jokanje. Podjetje v Veliki Britaniji, registrirano kot Rent-a Morunerne, ponuja jokače ali žalovalce, posebej izučene za pogrebe.

shutterstock_483305491

10. Profesionalni crkljač

Tole je pa že bolj veselo. Se tako dobro stiskate in crkljate, da ste prepričani, da bi morali biti plačani za to? Saj ste lahko! Profesionalni crkljači so se najprej pojavili v Aziji, zdaj pa se poklic razširja povsod po svetu. Crkljači nudijo crkljanje ljudem, ki jim manjka človeškega dotika, učijo pa jih tudi, kako se lahko v crkljanju izboljšajo. Z oblačili na sebi, seveda.

shutterstock_334290167

11. Človeški šilček

Lahko si sami ošilite svinčnike, lahko pa jih pošljete v Rusijo k Davidu Reesu. Obljublja, da jih bo vrnil tako ošiljenje, da se špica ne bo zlomila, tudi če svinčnik zalučate v steno.

12. Predsednikov poskusni zajček

Že Egipčani in Rimljani so za svoje voditelje zaposlovali okuševalce hrane, ampak a ste vedeli, da je okuševalec hrane za strup še vedno aktualen poklic? Vladimir Putin, na primer, ima zaposlene okuševalce, ki potujejo z njim in, ja, okušajo njegovo hrano. Vsako jed pregleda zdravniško usposobljena ekipa, ki se prepriča, da je hrana povsem varna za uživanje. Takega zaposlenega je imel menda tudi George Bush.

shutterstock_512358733

13. Profesionalni iskalec žogic za golf

Golfisti žogico pogosto pošljejo v bližnja jezera, namesto v luknjico z zastavico. Takrat malce zakolnejo, morda brcnejo ob tla, nato pa vzamejo novo žogico in nadaljujejo igro. Kaj pa se zgodi z nesrečnimi žogicami, ki končajo v jezeru ob golfišču? Nekdo jih mora poiskati, ja. Iščejo jih potapljači, ki so zaposleni kot iskalci žogic za golf. Potapljajo se nekje štirikrat tedensko, na dan pa najdejo približno 4.000 žogic. Aja, zaslužijo pa do 100.000 $ letno. Sem zdaj pridobila vašo pozornost, kajne?

14. Poimenovalec lakov za nohte

Ste kdaj kupovali lak za nohte in namesto barve občudovali domiselna imena lakov? Imena so delo posebne skupine ljudi, ki cele dneve dela točno to, iščena inovativna in zanimiva imena za pisane stekleničke z barvo.

shutterstock_116399266

15. Krotilka mačk

Nekateri ga imajo v krvi. Občutek za živali, natančneje mačke, namreč. Jordana Sereberenik ima poseben talent, ki se ga poslužuje čedalje več ljudi. Mačke, ki človeške bližine, kaj šele dotika, ne prenašajo, prevzgaja v puhaste crljivke, ki večere preživijo na lastnikovih kolenih. Izjemna ženska, ni kaj!

 

________________

Tole je 15 najbolj bizarnih poklicev, zbranih na kupu. Kaj zanimivega pa smo vam še zbrali na kup, pa si lahko ogledate spodaj. 

 

ENKA

DVOJKA

TROJKA