Foto: MKZ, Mali junaki

Penina za silvestrov večer se že hladi. Bleščeča obleka in salonarji tudi že čakajo na v omari. Darila za družino, prijatelje, znance so že zavita. Kaj pa tista za najmlajše? Za tiste, ki jih bodo verjetno najbolj razveselila? Jaz imam pripravljena in z mašno okrašena tudi  ta. 

 

NE ZGODBA, ZAKLAD

S svojo “poklicno deformacijo” redno in čedalje bolj pogosto upravičujem obiske knjigarne, iz katere se vedno vrnem s težko nakupovalno vrečko in precej lažjo bančno kartico. Predvsem zato, ker me polna knjižna polica osrečuje bolj kot poln bančni račun. Zato se z veseljem ponudim, da prišepnem na uho kakšno idejo za novoletno darilo za vaše, naše, sosedove (če hočete) otroke. Menda ste me v teh nekaj vrsticah že prebrali. Ponujam vam seznam knjig. Ne najnovejšega, ne najbolj prodajanega, ne popolnoma kanoniziranega, ampak mojega, bi rekla kar najljubšega. Ker menim, da je knjiga najboljše darilo, ki ga lahko podarite otroku. Pa ne glede na to, koliko je star. Ker mu s knjigo podarite zgodbo, ki bo bogatila njegov besedni zaklad in ustvarjala domišljijski svet v nadobudnih malih glavah. Poleg zgodbe pa je najbolj dragoceno darilo, ki ga skupaj s knjigo otroku podarite, vaš čas. Čas, ko pod odejo skupaj spremljate knjižne junake, ki rešujejo vsakodnevne tegobe, se zabavajo in vedno kaj novega naučijo. Torej lahko med dvema pisanima platnicama, na nekaj ilustriranih straneh podarite pravi zaklad. Fino, ne?

 

KATERI ZAKLAD PA?

Predlagam takega z miškami, zvezdicami, palčki in junaki. Menda bo za vsakega nekaj.

Moja nesporna favoritinja je Sapramiška. Ker je miška. Majhna, siva, pogumna. Če vprašate mene, bi se po tej mali kosmati kepici morali večkrat zgledovati. Predvsem po zgodbi Sapramišja sreča. Vsakodnevne tegobe in dogodivščine male miške lahko berete v samostojni slikanici, tisto o sreči pa skupaj z zlatim izborom Svetlaninih pravljic, ki so stkane v Zlati mačji preji.

sapramiska_prva

22498_17846

Od mišk pa k mačkam. Ko mačke ni doma, miši plešejo. Vsi pa vemo, da ko se mačke vrnejo domov, poberejo vse nepospravljene copate po hiši. Se še spomnite te mačke, ki so jo mame rade uporabile, da smo copate vedno popravljali v omaro?

muca1

Visoko nad miškami in mačkami, gori na nebu, se nekaj dogaja. Tam so majhne, velike, mlade, stare, najde pa se tudi kakšna zaspana. Se vam že svita, o kom govorim?

zvezdica_001

 

Za tiste, ki raje gledate v nebo kot v tla, bo poleg Zvezdice Zaspanke obvezno branje tudi Palček Smuk in zvezde. Neutrudni palček začne svoje pustolovščine, ko se na Zemljo spusti mrak in ostali ljudje mirno spijo. Na domiselen in zanimiv način uči, kakšna čudesa se pojavljajo na nočnem nebu.

naslovnica_smuk_43a3600e8b3645420304829b6d44af25

Ena izmed mojih najljubših zbirk pravljic je zagotovo tudi Gugalnica za vse, pisateljice Anje Štefan. Zbirka spada v koš tistih, ki lahko z istimi besedami otroku in odraslemu sporočijo drugačno zgodbo, vsakega na svoj način pa učijo razumevanja sveta okoli sebe. Zgodba O podgani, ki je kuhala marmelado ugotavlja, da prah na okenski polici mirno počaka, kup umazanega perila nikamor ne pobegne, njene male podganice pa še prehitro odrastejo in se odselijo od doma, zato je od vsega dela najbolj dragocen čas, ki ga preživi z njimi. »Besede imajo moč … Zato pomisli, kadar govoriš. Z besedami podiraš in gradiš,” modruje veverica v zgodbi Lešniki.

9789610127864-1

 

Zgornje knjige so univerzalne. Učinkujejo letos, drugo leto, čez deset let. Pa tudi doma, na počitnicah, celo na mestnem avtobusu. Tiste posebne, ki se na prav poseben način dotaknejo otroka, pa so knjige, v katerih otrok nastopa kot glavni junak. Že veste, o čem govorim? O Malih junakih, seveda! V knjigi, ki bo otroku verjetno kaj kmalu postala ena izmed najljubših, je združeno delo priznanih slovenskih ustvarjalcev. Pisateljev, pesnikov in ilustratorjev. In čeprav nisem več tako zelo majhna, me res ima, da bi mojo knjižno polico krasila knjižica o junakinji Nuši.

03