Foto: Forbes, Netflix, Verge

KRAJŠANJE VEČEROV S ČUDNIMI STVARMI

Nič novega ni, vse sem že pogledala. Odprla sem nov zavihek in začela raje brati o meni najljubših temah – teorijah zarote. Potem pa sem jo našla. Ves ta čas je bila pred mano. Predvsem me je pritegnil opis, ki omenja nadzor misli, skrivne vladne organizacije in izvenzemeljska bitja. Božansko!

Med brskanjem po internetu sem namreč naletela na serijo, ki jo zdaj slavim kot mojo najljubšo serijo leta 2016 in odkritje letošnjega leta. Stranger Things je Netflixova originalna serija, ki so jo premierno začeli predvajati 15. julija 2016 na omenjeni spletni platformi za gledanje filmov in serij. V prvi sezoni je zbranih osem epizod, vsaka pa traja približno 55 minut.

Fantastična znanstvena fantastika

Zgodba se vrti okoli štirih osnovnošolcev v osemdesetih letih, ki so nepopularni in v šoli označeni za piflarje. Nekega dne eden izmed njih, Will Byers, izgine. Njegova mati Joyce je prepričana, da se je Willu pripetilo nekaj strašnega, in na vsak način hoče s svojim sinom vzpostaviti stik. V to pa so prepričani tudi Willovi prijatelji Mike, Dustin in Lucas, ki stvari vzamejo v svoje roke in pričnejo raziskovati. Pri tem jim pomaga dekle z nadnaravnimi telekinetičnimi sposobnostmi, ki je v zgodbo vpletena bolj, kot si lahko katerikoli izmed njih predstavlja. Kmalu mlada družba ugotovi, da se za prijateljevim izginotjem skriva veliko več, kot so prvotno mislili, in da se odgovori skrivajo za štirimi stenami visoko varovanega vojaškega laboratorija v njihovem okraju.

stranger-things2

Seriji, prežeti z znanstveno fantastiko, grozo in humorjem, kontroverznost ne uide. Pomemben del zgodbe so namreč poskusi nadzora uma, ki jih je med letom 1953 in 1973 izvajala CIA. Tovrstne poskuse, s katerimi so na ljudeh testirali droge, manipulirali njihovo duševno stanje in spreminjali možganske funkcije, so imenovali Projekt MKUltra. Žrtve zlorab poskusov se še danes javljajo s svojimi izpovedmi in širijo vest, da se tovrstni eksperimenti še vedno dogajajo.

Uspeh govori zase

Brata Duffers, ustvarjalca Stranger Things, sta serijo nameravala prodati kabelskim televizijskim hišam, a so ju vse zavrnile, rekoč da zgodba, kjer so glavni igralci otroci, ne bi bila uspešna. Zatem je pravice za predvajanje kupil Netflix, kar se je izkazalo za dobro naložbo. V prvih 35 dneh od premiere si je prvo sezono namreč ogledalo več kot 14 milijonov ljudi, starih od 18 do 49 let, in tako je Stranger Things postala tretja najbolj gledana sezona Netflixovih serij, takoj za Fuller House in četrto sezono Orange is the New Black. O njej pa imajo dobre stvari povedati tudi različni kritiki. Serija si je na IMDB prislužila oceno 9/10, visoko pa jo cenijo tudi na Rotten Tomatoes, IGN, The New Yorker itd.

stranger-things3

MOJIH 5 RAZLOGOV ZA OGLED TE SERIJE

  1. Ker ima prva sezona le 8 epizod in ne še enkrat toliko kot njene tekmice, je bistvo zelo jasno, zgodba se odvija hitro in nerazvlečeno, brez nepotrebnih scen.
  2. Vidiš v uvodu, v prvi sceni, drugi sceni, pa zadnji sceni … Vidiš jih vseh 55 minut in to so osemdeseta! Od garderobe in frizure pa vse do filtra, s katerimi so bili obarvani posnetki današnjih sodobnih kamer. Nostalgija garantirana!
  3. V zgodbo se je vživela odlična igralska zasedba, ki postreže z novimi obrazi, kot je Millie Bobby Brown, in pa starimi znanci, kot je Winona Ryder.
  4. Zmes humorja, groze in inteligence mladih prijateljev, ki navdušujejo s svojo iznajdljivostjo.
  5. Glasba iz odmevnih osemdesetlih let, ki jo poslušam še dandanes.

5 STVARI, KI JIH NISTE VEDELI O SERIJI STRANGER THINGS

  1. Idejo za film so testirali tako, da so ustvarili trailer, sestavljen iz posnetkov petindvajsetih filmov, večinoma znanih uspešnic iz osemdestih.
  2. Preden so našli prave igralce, so si na avdicijah ogledali 906 fantov in 307 punc.
  3. Za prikolico, v kateri živi policaj Hopper, so domnevno odšteli le en dolar.
  4. Netflix je pravice za zgodbo kupil v 24 urah zatem, ko jim je bil poslan scenarij.
  5. Millie Bobby Brown je bila skeptična glede britja glave za svojo vlogo, a so ji ustvarjalci pokazali fotografijo Charlize Theron z zabritimi lasmi v filmu Mad Max. Millie se je strinjala, da Charlize izgleda res hudo in tako privolila v spremembo frizure.

Če sem vas prepričala v ogled, se ne bojte. Drugo sezono si bomo na Netflixu lahko ogledali prihodnje leto, v njej pa se bo nahajalo 9 delov, katerih naslovi so že objavljeni na spletu. Fantastično gledanje želim.