Trajnostna energetska rešitev za bivanjske izzive prihodnosti

Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv Riko

Philippe Starck, francoski arhitekt in industrijski oblikovalec, in slovensko podjetje Riko nadaljujeta dolgoletno sodelovanje. Že leta 2014 sta kupcem po vsem svetu predstavila linijo hiš na ključ P. A. T. H. – “Prefabricated Accessible Technological Homes”. Za slovenski trg pa sta nedavno zasnovala in razvila tipsko hišo P. A. T. H. S. V primerjavi s klasično različico P. A. T. H., ki ponuja veliko možnosti izbire, to linijo hiš zaznamuje domišljena tipska arhitekturna rešitev. P. A. T. H. S je dvonadstropna, energetsko učinkovita montažna lesena hiša s sodobno interpretacijo klasične dvokapnice in tlorisom v dveh izbirnih različicah.

Linija hiš P. A. T. H.

P. A. T. H. by Starck with Riko je moderen pristop v oblikovanju bivalnega prostora. V linije hiš povezuje etiko in estetiko, najnovejše trende v gradbeništvu in bivanjsko ugodje za stanovalce. Najboljše, kar odlikuje podjetje Riko, združuje s presežki v oblikovanju mednarodne ikone dizajna Philippa Starcka. Janez Škrabec, direktor podjetja Riko: “V podjetju smo združili najnaprednejše inženirsko znanje in najsodobnejšo tehnologijo prefabrikacije, da bi ustvarili sodobne bivanjske rešitve.” Po navedbah Philippa Starcka je P. A. T. H. trajnostna in inteligentna rešitev, ki bo tudi v prihodnosti uspešno kljubovala ekološkim in energetskim izzivom. Tudi zaradi odlik, kot so predizdelanost hiše, uporaba lesa kot optimalnega materiala, energetska učinkovitost, raba vrhunske tehnologije, vrhunski dizajn, možnost personalizacije, časovne in finančne učinkovitosti.

P. A. T. H. S – tipska hiša s podpisom Philippa Starcka 

Linija hiš P. A. T. H. ponuja širok razpon izbire med različnimi tlorisi, nadstropji, konstrukcijskimi tipi, tipologijami streh in dizajnersko dovršenih notranjih zaključkov, hiša P. A. T. H. S pa je premišljeno določena – je dvonadstropna, energetsko učinkovita lesena hiša z moderno interpretacijo klasične dvokapnice in tlorisom v dveh izbirnih različicah. “Inteligentna zasnova, tehnološko izpopolnjen konstrukcijski sistem, do okolja prijazni gradbeni materiali, raba obnovljivih virov energije – te odlike zaokrožujejo izbrane tehnološke rešitve, ki prispevajo k bivalnemu udobju in varujejo okolje predvsem pri ogrevanju ter prezračevanju hiše,” pove Katarina Kumelj, koordinatorka projekta P. A. T. H. by Starck with Riko.

Nizkoenergijski standardi

Osnovni gradnik hiš P. A. T. H. S je les, ki je najbolj energetsko varčen in naravno obnovljiv med surovinami. Zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida in ima edini od gradbenih materialov nevtralen, celo negativen ogljični odtis. Les je tudi eden od najbolj izolativnih gradbenih materialov. S pravilno vgradnjo ustrezne izolacije in nizkoenergijskega alu-lesenega stavbnega pohištva, ogrevanjem s toplotno črpalko in prezračevanjem z rekuperacijo ter s premišljeno umestitvijo v okolje pa je energetsko še učinkovitejši. 

Vrhunski dizajn Philippa Starcka

Philippe Starck je prav za slovenski trg zasnoval elegantno zunanjo podobo z aplikacijo prezračevane fasade iz aluminijastih panelov, ki so vizualno skladni z barvano aluminijasto strešno kritino. Streha je sodobna interpretacija klasične dvokapnice brez napuščev in s skritimi ogrevanimi žlebovi. Enovitost fasadnega ovoja dopolnjujejo celovišinske zasteklitve in balkonska vrata iz lesa in aluminija ter steklene ograje iz kaljenega stekla v nadstropju. Odprt tloris dnevnega prostora brez podpornih stebrov, združen s kuhinjo in jedilnico, omogoča več možnosti razporeditve pohištva. 

Hiše P. A. T. H. S za popolno ugodje

Domišljena in funkcionalna arhitektura, prostorski volumen, tlorisna razporeditev, raba ekoloških gradbenih materialov ter nadstandardna in visokokakovostna vgrajena oprema izpolnijo vsa sodobna bivanjska pričakovanja ter zagotavljajo popolno bivalno udobje. Hiša je grajena iz neoporečnih materialov, pri čemer so glavni gradnik lesena okvirna konstrukcija in alu-lesena okna, izdelana iz smrekovega lesa z lepilom brez formaldehida. Odprt tloris dnevnega prostora brez podpornih stebrov, združen s kuhinjo in jedilnico, v pritličju z nadstandardno višino 260 centimetrov prispeva k volumnu in zračnosti ter omogoča raznolike razporeditve pohištva. Hiša P. A. T. H. S ima veliko naravne svetlobe, ki prispeva k izboljševanju fizičnega in psihičnega počutja in zmanjševanju porabe energije ter poudarja vizualnost notranjih prostorov.