DEŽELA PRIJAZNIH LJUDI

Da, prav tako bi lahko vzkliknil navdušen turist, na katerega bi ta država na Srednjem vzhodu naredila vtis. Ima morje, gore in – v nasprotju s Slovenijo – večino leta zelo prijazne temperature zraka in morja. Zima je najprimernejša za obisk Omana, saj turistična sezona traja od novembra do marca. V tem času so ravno pravšnje temperature – od 20 do 30 stopinj Celzija čez dan v obmorskih predelih, kdor pa se bo povzpel na katero od bolj opevanih gora države, naj s seboj vsekakor vzame tudi kakšen toplejši kos oblačila.

RENT-A-CAR JE SKORAJ NUJA

Oman ni le glavno mesto Muškat. Pa že to je kar razpotegnjeno, zato si velja omisliti rent-a-car, če ne želimo biti omejeni na vožnjo s taksiji ali sicer poceni javnim prevozom. Prometa je tudi v sezoni manj kot v Sloveniji, zato vožnja ne bi smela predstavljati večjih težav, le navigacijo si priskrbite (vnaprej). Cene za izposojo vozil nižjega do srednjega razreda se gibljejo od 40 do 60 evrov na dan, a če se nameravate odpraviti v gorate predele (Džebel Šams), boste nujno potrebovali štirikolesno gnano vozilo, katerega dnevni najem je pogosto dražji od stotaka. In še fantastična novica za vse, ki se radi vozijo – liter bencina v Omanu stane le slabega pol evra.

BREZ PRAVIH SPECIALITET

Omanska kuhinja ne pozna klasičnih specialitet, je pa res, da lokalna kulinarika ni za vsakogar. A kdor ima rad humus ali falafel ter mu zelenjava in meso nista tuja, bo povsod našel kaj zase. V obalnih predelih velja preizkusiti morsko hrano, sam sem bil navdušen tudi nad kameljim mesom izpod peke, vsekakor pa so ena boljših stvari ob vsakem obroku sveže iztisnjeni sokovi – vsaka restavracija jih ponuja vsaj pol ducata. Ker gre za tipično arabsko državo, alkoholnih pijač ne boste našli na policah trgovin (kupite jih na letališču na poti v Oman), za turiste jih ob zelo skromni ponudbi nudijo le nekateri hotelski bari. Cene zelo nihajo glede na lokacijo, povprečno pa boste za kosilo odšteli od pet do 15 evrov na (lačna) usta.

KAJ OBISKATI?

Vsekakor mesto Muškat, Veliko mošejo in opero. Tudi tržnice (zlasti ribje ali živalske) so v vseh mestih posebno doživetje, ki ga nikakor ne gre izpustiti, saj postrežejo s pisanimi barvami, vonjavami in izdelki vseh vrst in oblik. Pa še vrhunsko priložnost za barantanje boste imeli. Večina mest premore tudi trdnjave, ki so zelo lepo urejene (Nakhal, Nizva, Rustak, Ibri). Med obvezen obisk bi uvrstil še Bima Sinkhole, ki je pravzaprav ogromna kotanja, napolnjena z vodo, v kateri lahko plavate, in želvji rezervat v mestu Ras Al Jinz, kjer boste z nekaj sreče na obali ponoči lahko opazovali valjenje jajc velikih zelenih morskih želv – vsekakor nepozabna izkušnja.

RAJSKIH PLAŽ NI

Če boste brali kakšne starejše opise potovanj po Omanu, boste lahko zasledili tudi omembe rajskih plaž. Sam besede rajsko vsekakor ne enačim z besedo umazanija, zato so mi še tako naravno lepe plaže ob človeški nemarnosti, ki je je prav v obalnih predelih Omana (vsaj na severu) nerazumljivo veliko, velikokrat dale misliti. Tudi plaže, kjer ni tipičnih ribiških kolib, so pogosto polne smeti. Kako lahko država ali mesto ne poskrbita za ureditev obalnega dela, če lahko v tistem trenutku nekaj sto metrov stran uživam v pogledu na hortikulturno urejeno krožišče, za katero se zdi, da bolj sodi na posestvo kakšnega plemiča? Da, v 16-dnevnem potovanju po Omanu sva s partnerico kljub na trenutke kar pretiranemu trudu in iskanju našla natančno eno čisto plažo. Plačljivo, se razume. Ampak najino »EU-plažo«, kot sva jo ljubkovalno poimenovala, sva zato večkrat obiskala. Namig: Capital Area Yacht Club. Dopuščam pa možnost, da je na jugu Omana (vse) drugače, denimo v okolici mesta Salala. Kar je pravzaprav škoda, saj velja, da je morje v Omanu toplo vse leto in zato tudi primerno za kopanje.

PUŠČAVA IN REČNE STRUGE

Ko se naveličate obalnih predelov, je čas, da zavijete v puščavo Vahiba – do njenega roba se pripeljete brez težav, za pot v notranjost ali celo prečkanje nje pa boste potrebovali vozilo s pogonom 4×4. Midva sva se odločila prespati na robu puščave, imeti večerjo v beduinskem slogu in se z domačini zapeljati na vožnjo po sipinah. Nepozabno. »Morje« iz peska ima svoje čare.

Nujen obisk v Omanu so tudi vadiji – obiščite Vadi Šab, Vadi Bani Khalid, Vadi al Arbejin ter Vadi Gul (arabski Veliki kanjon). Gre za rečne struge, ki nudijo idilično kopanje ob zanimivi vegetaciji. Na poti do vadijev boste lahko ugledali številne znamenitosti pa tudi datljeve palme ter nasade banan. Večkrat sva ustavila ob cesti in opazovala kamele, posebno tiste z mladiči.

NEKONFLIKTNI ISLAM IN PRIJAZNI DOMAČINI

Prebivalci Omana so večinoma zelo prijazni in gostoljubni do turistov, tudi tisti, ki od njih nimajo neposrednega zaslužka. V državi, ki šteje štiri milijone duš in pol, je glavna vera ibadski islam, ki velja za nekonfliktno – vsaj v primerjavi z nekaterimi drugimi verami iz muslimanskega sveta. Je pa treba drugačno vero in običaje spoštovati, na kar na številnih turističnih točkah opozarjajo tudi večjezične table; na primer ne smeš se kopati gol, še več, oblečeno moraš imeti tudi majico s kratkimi rokavi. Domačini večinoma nosijo dolga bela oblačila, na glavi pa različna pokrivala, medtem ko so ženske skoraj brez izjeme odete v črne halje in imajo z ruto prekrit obraz – vsaj na javnih krajih. V tem pogledu gre za tipično muslimansko državo, zato tudi turistkam priporočajo, da nosijo dolge hlače ali krilo in vsaj tričetrtinske rokave.

 

V NAVEZI Z »LOKALCI« DO BOLJŠIH CEN

Potovanje po Omanu ne sodi med cenejše, saj so cene večinoma primerljive z Ljubljano, pri čemer utegnejo biti prenočišča na posameznih krajih v sezoni celo zelo zasoljena. Že tradicionalno je ena cenovno najugodnejših možnosti za obisk Omana let z družbo Turkish Airlines, ki večkrat letno ponuja akcije cene letov iz Ljubljane ali Zagreba v Muskat, pri čemer se cena povratne letalske vozovnice z vključeno prtljago giblje od 350 do 400 evrov. V ceno potovanja velja vračunati še vizum, ki ga je treba urediti na spletu pred potovanjem in stane slabih 50 evrov na osebo. Eden večjih izdatkov v Omanu bo vsekakor prenočišče. Že res, da »beznice« najdete tudi za 30 evrov na noč, a so cene urejenih hotelov kaj hitro stotaka in več. Kraj nastanitev velja dodatno preveriti tudi z Google Street View, da se izognete marsikateri zadregi. Midva sva enkrat spala v povsem novem hotelu, ki pa je bil ujet med vrsto drugih stavb v ulici, rezervirani pretežno za avtomobilske salone in servise. Edino okno je gledalo v steno sosednje stavbe … Je pa Oman raj za vse, ki obožujejo kampiranje, saj je »divje kampiranje« dovoljeno po zakonu. Če se vam da s seboj tovoriti opremo za kampiranje (ali pa jo kupiti v Omanu), boste lahko zelo veliko prihranili – a verjetno tudi spali med smetmi. Gosto ljubje domačinov velja uporabiti še za nasvete glede prehrane, obiskov znamenitosti, nakupov – kaj hitro vam utegnejo organizirati kaj ugodnega in nepozabnega. Je varno? Vsekakor, niti za sekundo se v Omanu nisva počutila ogrožena in lahko potrdiva trditev, da upravičeno velja za najvarnejšo državo na Arabskem polotoku.

Piše: Miran Varga · Foto: Miran Varga