ANDALUZIJA NI DEŽELA, AMPAK OBČUTEK

Če je Andaluzija slavna po nečem, je po tem, da je le to skupina dežel, ki so dom najbolj preprostim in hkrati najbolj nenavadnim kotičkom Španije. Čeprav so njeni spomeniki, njena narava, njene plaže in njena bela mesta z ozkimi ulicami in cvetlicami na balkonih najbolj znane in obiskane znamenitosti, je južna Španija hkrati preplavljena z nenavadnimi pokrajinami in neobičajno kulturno dediščino, katerim je težko biti priča na drugih koordinatah zgornje zemeljske poloble. Andaluzija ima namreč najbolj razgiban teren in vegetacijo v vsej Španiji. Obstajajo izjemni kontrasti med alpskimi gorami in borovimi gozdovi na visokih nadmorskih višinah, med suhimi puščavami in plodnimi namakanimi ravnicami, ki podpirajo nasade subtropskih plodov.

ALHAMBRA

V 14. stoletju je sultan Granada Nasrid zgradil »rdečo trdnjavo«, ki je največja islamska palača v Španiji in ena najbolj veličastnih znamenitosti Andaluzije. Sedi na vznožju snežnega grebena Sierre Nevade in se ponaša z razkošnimi vrtovi, kjer prepevajo eksotične ptice, obkrožene z navidezno neizmerljivim številom kraljevskih apartmajev s čudovitimi izrezninami. Pomembne znamenitosti na Alhambri so Generalife Gar, Palacios Nazaríes in Patio de los Leones.

Zabavno dejstvo: To je mesto, kjer je leta 1492 Krištof Kolumb prejel potrdilo kraljevega sodišča za odpravo na njegovo najbolj znano potovanje, s katerim se je začela evropska kolonizacija novega sveta.

Andaluzija

Anadaluzija

COSTA DEL SOL

Popolno imenovana »sončna obala« ni na nikakršen način skrit dragulj, množice evropskih turistov vsako leto preplavijo te obale za napolnitev nujno potrebne doze vitamina D v spremljavi z eksotičnimi koktejli. Po nujnem obisku bolj nasičenih naselbin (Marbella, Fuengirola, Malaga, Torremolinos) pa se je najbolje sprostiti v glasni tišini pomirjujočih valov Sredozemskega morja na manj obljudenih obalah, ki s svojim zatišjem nudijo povsem drugačno doživetje in lepoto  (El Bajondillo, Ojen, Duquesa, Sabinillas, Estepona).

Zabavno dejstvo: Slavni slikar Pablo Picasso se je rodil leta 1881 v Málagi, tudi igralec Antonio Banderas je iz Andaluzije. Poleg tega je bila regija nekdaj ljubezensko gnezdo svetovno znanih pisateljev Ernesta Hemingwayja in angleškega poeta Lawrence »Laurie« Lee.

Andaluzija

SEVILLA IN FLAMENKO

Blagoslovljeni tako s karakterjem kot lepoto segajo začetki andaluzijskega glavnega mesta kar 3.000 let v zgodovino – govorice celo pravijo, da jo je ustanovil sam Herkul. April je še posebej lep čas za obisk, saj Sevilla vsakoletno slavi Feria de Abril (teden neprestane zabave in plesa), ki poteka pred svetovno znano Velikonočno svečanostjo Semana Santa. Ko smo že pri neprestani zabavi in plesu, je treba izpostaviti, da je Unesco leta 2010 flamenko imenoval za nematerialno kulturno dediščino, ki je že več kot 200 let eden izmed največjih draguljev Andaluzije. Hitri ritem čevljev, ki udarjajo ob lesena tla, šumenje plesalkine rdeče stopničaste obleke, visceralni kriki pevca; flamenko preprosto ne obstaja brez teh treh elementov. Več prizorišč in kulturnih centrov v Sevilli ponuja živahne predstave, ki so same po sebi doživetje, ki bi ga bilo greh zamuditi.

Andaluzija

OGLASNA VSEBINA

Zabavno dejstvo: Sevilla, Córdoba in Granada, ki sestavljajo Andaluzijski »zlati trikotnik«, so mesta, polna mavrskih in španskih tradicij, kjer lahko doživite pravi duh regije.

EL TORCAL DE ANTEQUERA

Enega najpomembnejših primerov kraških krajin je mogoče najti v središču province Malaga, v Antequeri. V kraju El Torcal so se apnenčaste kamnine postopoma preblikovale, pri čemer so se izoblikovale nenavadne oblike, ki so drugačne od katere koli druge pokrajine. Morski izvor teh kamnin je povzročil številne prazgodovinske fosile neprecenljive vrednosti. Kamninske formacije v obliki šampinjona in njegova najbolj znana skala, »el tornillo« (vijak), sestavljajo edinstveno sliko, kjer lahko poleg nenavadne pokrajine opazujete zvezde skozi observatorij. Če ste radovedni, morate to jamo nujno obiskati, ob lepotah naravnega bogastva boste zagotovo uživali v največji meri.

GREBEN MORSKIH DEKLIC

Greben morskih deklic skriva zanimivo zgodbo. Sestavljen je iz ostankov stare vulkanske odprtine; je kanal, ki se pridruži komori magme in zunanji strani vulkanskega kraterja, ki je bil podvržen erozijskemu procesu. To je ustvarilo eno najbolj nenavadnih pokrajin v Andaluziji. Nahaja se v naravnem parku Cabo de Gata v Almeriji, ime pa je dobil po prisotnosti kolonije menihskih tjulenjev v 20. stoletju, ki so ga ribiči označevali za sirene. Greben morskih deklic je posebej zanimiva lokacija, če iščete zares čarobno stran Andaluzije.

OTOK SANCTI PETRI

Otok Sancti Petri pripoveduje čarobno zgodbo, ki je postala zibelka za andaluzijsko simboliko. Tu je stal najbolj znani zahodni tempelj iz antičnih časov, Cadiz. Herkulski tempelj je bil verjetno skupina zgradb, z glavno stavbo in teraso dostopna s prehodom, ki sta ga spremljala dva velika stebra. Po obnovitvi gradu, kot zaščiti proti piratom v 16. stoletju, so v začetku 19. stoletja namestili še svetilnik v stolpu. Vse in še več ohranja edinstveno mesto španske geografije, in če se kopate na plažah San Fernando, boste na sončnem obzorju skupaj s stoletno trdnjavo videli tudi ta čudoviti otok.

Zabavno dejstvo: Andaluzija ima kar 70 bikobornih prizorišč. Bikoborbe so tako globoko zakoreninjene v tej španski regiji, da tudi danes arene pokajo po šivih. Legendarni matadorji lahko včasih zaslužijo tudi 200–300 tisoč evrov za en spopad z razburjenimi junaki!

Andaluzija tako, pravijo domačini, ni le dežela, ampak občutek. Je vroč španski temperament, ujet v kamnitih spomenikih, bučajočem morju, hitrem uličnem utripu in seveda – flamenku.

Foto: Pixabay

________________

ANDALUZIJA TI PONUDI ČAROBNO ZGODBO OTOKA SANCTI PETRI, GREBEN MORSKIH DEKLIC, »SONČNO« OBALO IN STRASTNI SEVILJSKI FLAMENKO. 

KOMPAS PA IMA ZATE VSE TO V ENEM DIHU. GREŠ?

Andaluzija

_______________________

Ker si že tu, preberi še tole …