Foto: Cool Hunter

Luna, kot vemo, je astronomsko telo in edini naravni satelit, ki Zemljo zvesto obkroža. S svojo prisotnostjo, upadanjem in naraščanjem ter občasnim izginotjem človeško raso fascinira že od samega začetka. To je razvidno iz vse danes obstajajoče mitologije, horoskopa in seveda koledarja. Nedavno je tako navdihnila tudi multidisciplinarnega umetnika iz Velike Britanije, Luka Jerrama, ki je ustvaril potujočo umetniško inštalacijo Muzej Lune.

SVETLEČI, VISEČI BALON

Umetnina je bila predstavljena na ogled na notranjih in zunanjih lokacijah v kar šestih mestih, v Veliki Britaniji, Franciji, Belgiji in na Nizozemskem. Glavna fizična struktura same inštalacije je ogromna, notranje osvetljena skulptura Lune, ki v premeru meri kar 7 metrov. Površje tega lunarnega balona detajlno prikazuje pravo lunino površje, ki ga je posnela Nasina lunarna kamera. Ta je bila leta 2009 na robotskem vesoljskem plovilu lansirana v orbito Lune.

luke7

EN CENTIMETER JE EN KILOMETER

Razmerje samega balona v primerjavi z Luno je 1 : 500,000, kar pomeni, da vsak centimeter na balonu predstavlja 5 kilometrov na Luninem površju. Jerramov muzej prikazuje pretekle in tekoče Lunine raziskave in dognanja. Inštalacija sama ima poleg tega svojo lastno glasbeno kuliso, ki jo je ustvaril večkrat nagrajeni skladatelj Dan Jones. Ampak najzanimivejši del te potujoče umetnine je, da povabi vsako lokacijo, ki jo obišče, k lastnemu prispevanju k Muzejskem doživetju. Potem dotični dodatki postanejo del te potujoče inštalacije.luke3

”Razmerje samega balona v primerjavi z Luno je 1 : 500,000, kar pomeni, da vsak centimeter na balonu predstavlja 5 kilometrov na Luninem površju.”

VSAKO MESTO PRISPEVA SVOJE ZGODBE

Ta umetnina med potovanjem tako prikazuje najnovejšo lunarno znanost, hkrati pa nabira nove glasbene kompozicije, zgodbe in mitologije z vsake postaje. Ta prilagodljivost izvira iz lunine pomembnosti v vsaki kulturi od začetka človeške zgodovine. Mnogi verjamejo, da je Luna merilec časa in svetlobe v življenju vseh živih bitij. Je navdih znanosti, idej in umetnosti ter hkrati bogat vir verskih prepričanj, mitov in ritualov.

luke

”Mnogi verjamejo, da je Luna merilec časa in svetlobe v življenju vseh živih bitij. Je navdih znanosti, idej in umetnosti ter hkrati bogat vir verskih prepričanj, mitov in ritualov.”

Vsaka lokacija tako predstavi svojo lastno serijo lunarno navdahnjenih dogodkov, nastopov, uprizoritev, predavanj in umetnosti med obiskom Luninega Muzeja. Zadnjih 20 let je 43-letni Luke Jerram razstavljal skulpture, inštalacije in umetnostne projekte po vsej Zemlji, čez celotno Evropo do Avstralije, ZDA, Kanade, Kitajske, Japonske, Mehike in Brazilije.

_______

Več o vesolju in astronomskih telesih si lahko preberete v sledečih prispevkih: