Foto: arhiv gosta

DUBLIN – Utrinki PETRA MAJERLETA

naslovna_gsl

Peter Majerle

Potovanja in šport. Oboje za zabavo in posel. To je največji privilegij, ko svoje hobije in strast združiš s poslom. Peter Majerle je to uresničil že davno. Turistični agenciji Kompas se je pridružil pred približno trinajstimi leti kot predstavnik na turističnih destinacijah. Danes tudi kot direktor procesa in prodaje obe strasti še neguje. London je bila prva velika prestolnica, ki jo je obiskal, zelo pa ga je navdušila tudi Sahara, ko je obiskal Tunizijo. A prave poslastice se spominja na Zelenortskem otočju, ko so mu tunov zrezek odrezali kar na pomolu in ga v bližnji prikolici postregli v še vroči žemljici. Vedno se rad v družbi svoje družine ali prijateljev prepusti mestnim užitkom, vsaj enkrat na leto z obiskom kake velike prestolnice. Pravo nasprotje pa so tudi mirni kraji v hribih ali skriti kotički na morju, ki mu prinašajo mir in sprostitev. Enkrat si želi družino peljati na safari v Afriko, kjer se z divjimi živalmi gledaš čisto na blizu iz oči v oči. Nedavno pa se je odločil, da iz oči v oči preuči tudi zelo živahno irsko prestolnico.
1.
The Fair City …
… mu ljubkovalno pravijo domačini, ima energijo, ki jo začutiš tudi, če pristaneš na kak »soft day«, ko rahlo dežuje. Niti vreme, ki zna po naših merilih biti malo muhasto, me nikoli ni (z)motilo. Najbolj pa me fascinirajo ljudje, ki so vedno odprti in zelo gostoljubni.

DUBLIN_barvna vrata_11548306

Pisano pročelje hiše

2
11 Nobelovih nagrajencev …
… ima ta mali narod. Irci so narod umetnikov, poetov in literatov nič manj kot narod pivcev in pevcev. Irsko kulturo oplaja keltska mitologija, na kar so izredno ponosni. Ne pozabijo na primer povedati, da je angleščina šele njihov drugi (uradni) jezik.
3.
Z obiskom pravega irskega puba …
… doživiš del irske kulture. Domačini pravijo, da je pub podaljšek njihove dnevne sobe. Tam se po delovniku zberejo vsi in še posebno ob vikendih v pubih odmeva glasba ali predstavijo celo irske plese. Predel Tempel bar skoraj nikoli ne spi. Pravo doživetje pa je pogovor z domačini, ki ti razložijo, kako je treba piti guinness in kako irski viski.
4
Je mesto na dlani …
… in ni preveliko za raziskovanje kar peš. Elegantno je skočiti tudi na mestni tramvaj, skoraj neslišni luas tram, ki med drugim povezuje dve glavni železniški postaji, Heuston in Connolly.

4 - high res

Tramvaj – luas tram

5.
Ob nabrežjih reke Liffey …
… se je prav prijetno sprehoditi. Prav tako v največjem, Phoenix parku, ki gosti tudi dublinski živalski vrt in ogromno športnih površin. V parku St. Stephen’s Green pa lahko pogosto prisluhnete tudi pevcem, govornikom ali nastopajočim artistom.

5 - IRSKA Dublin reka Liffey

Most čez reko Liffey

6.
Unikatni pub The Church …
… na ulici Jervis Street je zgrajen v nekdanji cerkvi. Dublinski pubi strežejo tudi dobro hrano, zato ne spustite najstarejšega puba v Dublinu, The Brazen Head. V predelu Temple bar je Porterhouse, kjer strežejo dober irish stew. Ali restavracija Chapter One, najbolj priljubljena med domačini in turisti.
7.
Zanimive tržnice …
… so obnovljena viktorijanska pokrita tržnica v predelu Smithfield, bric-a-brac tržnica v predelu Newmarket, food market v predelu Temple bar, kamor se splača ob sobotah kar na kosilo. Irske posebnosti so boxty, krompirjeva palačinka z raznimi nadevi, lososi na tisoč načinov, irish chowder, ribja juha …
8.
Vseirski praznik sv. Patrika …
… 17. marca praznujejo vsi, tudi Irci po svetu. V Dublinu pravijo, da je ta dan posvečen Valižanu, ki je izgnal kače z otoka, danes pa je izgovor, da si privoščijo pijačo (ali tri ali sedem). Poleti je najbolj obiskan festival Music in the Park. Na splošno pa je ulica Andrew’s Lane tista, kjer se v katerem koli letnem času najdejo glasbeniki vseh vrst.

8 - high res

Praznovanje sv. Patrika

_____

Obiščite svoje dobro mesto Dublin in Irsko s KOMPASOM že od 1090 evrov. Pokličite 01 2006 111 ali poglejte več o potovanju tukaj.
kompas.si

kompas_oglas