Foto: Kaja Stankovič, Norbert Potensky

Na Dunaju, glavnem mestu historične Avstrije, neposredno ob še enem pomembnem zgodovinskem kosu, palači Schönbrunn, stoji živalski vrt, ki je 1. 8. 2016 postal bogatejši za dve mali pandici. Kaj pa se zgodi, ko se navihana pandja dvojčka prvič odpravita raziskovat zunanjost?

Najstarejši na svetu

Za 18,50 € se lahko sprehodite po enem izmed najčudovitejših živalskih vrtov v celi Evropi. Leta 1752 ustanovljen živalski vrt velja za najstarejšega na svetu in se razprostira na 17 hektarjih, v njem pa domuje več kot 700 različnih vrst živali. Če vas niso nagovorile številke, vas bodo gotovo presunili lično urejena okolica, prijazni oskrbovalci in lokalna avstrijska hrana. Seveda pa so na prvem mestu živali.

IMG_6136

Schönbrunnska palača

Pandja dvojčka

Vstop je mogoč z dveh strani. Najbolj popularna vrata so tista, kjer se nahajajo pande. Zakaj? Zaradi dvojčkov, bratca in sestrice Fu Feng in Fu Ban, ki trenutno štejeta 7 mesecev. Mati Yang Yang ju je tako skrbno skrivala v svojem kožuhu, da so oskrbniki mislili, da je skotila le enega, a se je kasneje izkazalo, da je park postal novi dom dvema puhastima nagajivcema. Malčka sta trenutno največja atrakcija Dunaja, za njun ogled pa boste morali celo malo počakati v vrsti, kar pa naj vas ne ustavi, saj sta ljubezen in igrivost, ki si ju izmenjuje tričlanska družina tako prisrčna, da se obiskovalci razumljivo hočejo tam zadržati čim dlje. Ker nam je bilo vreme v zadnjem času zelo naklonjeno, sta bila pandja mladiča že spuščena v zunanjo ogrado, kjer sta raziskovala vse kotičke novega sveta in plezala na najvišje veje, seveda pod budnim očesom svoje mamice.

Najbolj prikupne zverinice

Še ena izmed prikupnih vrst pand je tudi rdeča ali mačja panda, ob kateri se kar tare ljudi. Tu najdemo dve, ki zaradi svoje igrivosti in samosvojega karakterja privabita gledalce, ki se nasmejijo njunim vragolijam, včasih pa lenobi.

IMG_6195

Plezajoča rdeča panda

Pred poslopjem s pandami pa stoji domovanje koal. Že ob vstopu vanj zagledamo ljubka siva bitja, ki delajo tisto, kar znajo najbolje – spijo. Schönbrunnski živalski vrt se ponaša z dvema, zanimivo pa je vedeti, da so koale, ki sicer živijo le do 12 let, zaščitena vrsta živali.

IMG_6384 2

Zaspana koala

Par korakov naprej in že se namesto v Avstriji znajdemo v Avstraliji. Enkrat hop, dvakrat hop in pred nami so poskočni kenguruji, ki jih sicer lahko vidimo tudi v ljubljanskem živalskem vrtu.

Našli smo pozabljivo Dory!

Na desni strani pri vhodu vstopimo v svet morskih živali. Najprej  na nas iz vode preži krokodil, malce naprej pa smo obdani s čudovitim akvarijem in stotinami tropskih rib, ki s svojim hitrim premikanjem po vodi ustvarjajo prelepe barvne podobe. V ostalih akvarijih se skrivajo tudi skati, jegulje, hobotnica, meduze in drugi prebivalci morskih globin.

seanimals

Čudoviti morski svet

Prav tako lahko zaidemo med plazilce, ob katerih mnoge spreleti srh – kače. Kar naenkrat se okolica spremeni, znajdemo se v prostoru, zapolnjenem z velikimi rastlinami, med nami pa letijo metulji. To je dom želve velikanke, ki počasi stopica po svoji okolici in se – v nikakršni naglici – hrani z okusno zelenjavo.

IMG_6187

Želva velikanka med hranjenjem

Velikani obstajajo

Pot se razveja in odločiti se je treba, po kateri poti nadaljujemo ogled. Leva stran nas pripelje do treh velikanskih nilskih konjev, plavajočih v  imitaciji naravnega habitata. Na obisku smo ravno ob hranjenju in bistre živali točno vedo, koliko je ura. Na svojo malico nestrpno čakajo ob vratih, in ko se le-ta odprejo, se hitro zapodijo napolnit svoje velike trebuščke.

Zelo podobni, a vendar zelo drugačni od nilskih konjev pa so nosorogi. Njihovo 2300-kilogramsko telo izgleda kot izklesano, na obrazu pa imajo vsak po en velik rog, s katerim se ubranijo še tako težkemu nasprotniku. Na Dunaju živita dva, ki sta med sabo sicer ločena.

IMG_6313 2

Eden izmed nosorogov

Velika gneča pa je bila v prostoru s slonom, kjer sta bila mati slonica in njen ljubek mladič na vrsti za umivanje in hranjenje. Najprej je bil na vrsti mali slonček, vsak njegov premik pa je slonica budno spremljala, nato pa so očistili še njo in skupaj sta odšla na pojedino.

IMG_6246

Mali in veliki slon

Velike mačke

Takoj sem jo opazila – največjo mačko na svetu, veličastnost v živalski podobi. Zanimivo, kako so sibirski tigri lahko en trenutek nevarne prežeče 280-kilogramske živali, naslednji pa crkljivke z istimi kretnjami kot naše male domače mačke.

Njena soseda geparda se v neposredni bližini sončita v stekleni ogradi in vsake toliko z očmi lenobno ošineta kakšnega obiskovalca. Kar naenkrat pa se eden od njiju vznemiri in vstane ter vsem na ogled postavi svoj kožuh in prečudovite oči, obrobljene s črnimi “solzami”.

IMG_6236

Radovedni gepard

Mačkam podobni so tudi evrazijski risi, ki so sicer najprej živeli v listnatih gozdovih, a so se morali zaradi ljudi preseliti v gorato pokrajino. Tako ime nosijo, ker živijo na območju med Severno Evropo in Vzhodno Azijo. Lažje kot v Ljubljani risa opazimo v živalskem vrtu na Dunaju. Ta je zaradi svojega kožuha skoraj zlit s svojim okolišem.

Malo manjša mačka, ki domuje ob Schönbrunnski palači, pa je leopard, v času mojega obiska je le lenobno poležaval na tleh in nadoknadil del svojega spanca. Tipično mačje.

IMG_6227

Leopard med spancem

Vse pa nadzoruje mogočen kralj živali, ki je nepogrešljiv prebivalec vsakega živalskega vrta. Lev in njegova prva dama, levinja, s svojo eleganco takoj pritegneta pozornost obiskovalcev.

Tropski Dunaj

Na Dunaju je mogoče vstopiti v imitacijo deževnega gozda. Vlažnost je le eden izmed pogojev, ki omogočajo, da so tam lahko spuščene ptice, v terarijih pa plezajo kuščarji. Zaradi primernega umetno ustvarjenega podnebja pa tam uspevajo tudi najrazličnejše tropske rastline.

IMG_6298

Eksotične rastline v tropskem gozdu

Ledeni lepotci

Še ena izmed živali, ki jih pri nas ne vidimo, je severni medved. Na Dunaju sem to čudovito 500-kilogramsko žival videla prvič. V svojem najljubšem letnem času uživa v bazenu, na vsake toliko pa se odpočije pred bliskavicami fotoparatov in se zavleče v svoj umetno narejeni brlog.

IMG_6284

Plavajoči severni medved

Ledene plošče niso tuje niti živalim, ki nerodno stopicajo po tleh, v vodi pa so pravi gospodarji. Najbolj prepoznavni so cesarski, ti pa niso edini svoje vrste, ki so svoje domovanje našli v dunajskem živalskem parku.

Zabavna druščina pingvinov

Od živali, ki rade živijo v skupini, pa k samotarjem, ki se raje zadržujejo daleč od pogledov radovednih opazovalcev. Govorim o paru arktičnih volkov, ki se s svojim sneženo belim kožuhom odlično zakamuflirata v okolico.

IMG_6363 2

Samotarska arktična volka

1001 insekt

insekti

Nevidni insekti

Že se znajdem v stavbi, namenjeni najrazličnejšim insektom. Od tistih, ki jih vidimo od daleč, do takih, ki so očem nevidni. Koliko bi jih odkrili vi?

Prečudovita Tirolska

Na najvišji točki, za čebelnjakom, kjer si obiskovalci lahko ogledajo različne panje, čebele in njihovo zgodovino, pa je postavljena tipična tirolska kmetija, kjer domujejo krave. Po živalskem vrtu pa se sprehajajo še ostali prepoznavni prebivalci tirolske kmetije.

IMG_6353 2

Osliček s posebno vrsto dlake

Ugani, kdo

Poleg zajčkov, kač, opic, konjev, sov, medvedov in ostalih živali, ki jih je mogoče videti tudi v domačem živalskem vrtu, pa je v historičnem živalskem vrtu mogoče videti tudi tiste bolj nenavadne živali. Tak je naprimer tapir, ki je znan po svoji zadržanosti in dolgem, ukrivljenem nosu.

Morda boste presenečeni tudi nad velikim mravljinčarjem, ki je dobil ime po svojem najljubšem obroku – mravljah. Njegov jezik je dolg in lepljiv, zato mu omogoča, da je pri svojem lovu zelo uspešen. Jaz sem ga videla v spečem stanju, zaradi ljubkega prizora pa so obiskovalci kar vzdihovali.

IMG_6343 2

Dolgonosi mravljinčar

Tupaje so mali skakalci in plezači, ki po videzu spominjajo na miško ali veverico. Četudi so znani po svojih akrobatskih sposobnostih, pa večino časa preživijo prav na tleh.

Kar naenkrat je vse postalo rožnato. Levo, desno, naravnost, povsod so bili! Govorim o prečudovitih in malce nerodnih flamingih, ki jih v najstarejšem živalskem vrtu lahko vidimo na ducat. Njihovo hitro obračanje glav je marsikateremu od obiskovalcev narisalo nasmešek na obraz.

IMG_6243

Skupina flamingov

V živalski vrt v slabem vremenu

Vse opisane in še mnogo drugih živali čaka na vaš prihod v čudovito urejen park živali, v okolici katerega stoji tudi mnogo drugih zanimivosti. Ena izmed takih je rastlinjak v neposredni bližini, že prej omenjena palača avstrijske elite in njihov labirint, ki je zaradi snega pozimi sicer zaprt. Ob obisku pa ne pozabite, da se obisk živalskih vrtov veliko bolj izplača v slabem vremenu, saj živalim ni vroče in so tako lahko bolj aktivne in lažje vidne.