DONACIJA METKE KRAŠOVEC V NARODNI GALERIJI

Piše: Aleš Čakš . Foto: Janko Dermastja

Metka Krašovec (1941–2018) je ena najvidnejših slovenskih umetnic. Drzna, samosvoja, zelo drugačna. Leta 2016 je Narodni galeriji v Ljubljani podarila 251 del iz svojega obsežnega in raznovrstnega opusa. Narodna galerija je dobila neprecenljivo zbirko, ki izkazuje veliko zaupanje slikarke in Prešernove nagrajenke skrbnici najdragocenejše umetnostne dediščine pri nas. Umetnica ob daritvi ni imela zahtev, slike je podarila zato, da bi jih stroka lahko raziskovala.

SLIKE IN POEZIJA

Na razstavi – na ogled je do 8. maja  – so predstavljene manj znane umetnine iz opusa Metke Krašovec; komorna in intimna dela, v katerih se zrcali bistvo njene umetnosti. Izpostavljenih je 42 risb in ena slika iz donacije. Izbor se navezuje na čutno poezijo Tomaža Šalamuna, življenjskega in ustvarjalnega sopotnika Metke Krašovec.

Izbor risb in pesmi so v Narodni galeriji zaupali poznavalcu in občudovalcu slovenske poezije in slikarstva Metke Krašovec, igralcu Radku Poliču – Racu. Razstava je obogatena še z interpretacijami pesmi Radka Poliča – Raca, ki jim obiskovalec lahko prisluhne z avdiovodniki.

Slike Metke Krašovec po njeni smrti na slovenskem trgu dosegajo visoke cene (nad 20.000 evrov). A umetnica je naslikala tudi veliko manjših akvarelov, ki so bili cenovno dostopni skoraj vsakomur.

BARBARA JAKI O LIRIČNI RAZSTAVI

Direktorica Narodne galerije Barbara Jaki je na odprtju razstave med drugim povedala, da je v tej kulturni ustanovi uveljavljena praksa, da umetniške donacije predstavijo javnosti na razstavi in v spremljevalni publikaciji. »Po veliki pregledni razgrnitvi ustvarjanja Metke Krašovec v Moderni galeriji leta 2012 ter več drugih predstavitvah v Ljubljani, Mariboru in drugod smo se znašli pred dilemo, kako pripraviti razstavo. Želeli smo se osrediniti na tisti del njenega opusa, ki je bil najmanjkrat razstavljen in zato širši javnosti najmanj znan, hkrati pa gre za dela, ki so komorna, najintimnejša in v katerih se najbolj zrcali ključ umetnosti Metke Krašovec. To so barvno reducirani, skoraj monokromatski akvareli, risbe s peresom, ogljem, svinčnikom ali omastrom in drobne risbe z bleščicami v mešani tehniki.« Predstavitev donacije, je pojasnila Barbara Jaki, so pospremili s tretjim velikim umetnikom: Radkom Poličem – Racem. »Dobri odzivi obiskovalcev na cikel Kustos za en dan, na katerem različni strokovnjaki, ki niso umetnostni zgodovinarji, predstavljajo izbrana dela iz zbirke Narodne galerije, so nas opogumili, da smo mu zaupali izbor risb Metke Krašovec in interpretacijo poezije Tomaža Šalamuna.«

»Pesmi in risbe je Rac za razstavo izbral neodvisno od naslovov in časa nastanka, zato si tudi v katalogu sledijo očiščene muzejske faktografije, brez naslovov, tehnike, mer in datacij. Obiskovalec lahko ob vsaki risbi prisluhne posnetim Racevim interpretacijam posebej izbranih Šalamunovih pesmi in poglobljeno doživi novo, neke vrste celostno umetnino, delo treh sijajnih umetnikov, generacijskih sodobnikov, ki svoje talente zrcalijo in oplajajo v kalejdoskopskem prepletu izrazov.«