Piše: Aleš Čakš . foto: Benjamin Ealovega, Josee Caldeira, arhiv CD (naslovna fotografija: Maria Lassnig, Naglo slikanje na vodi – Simultano slikanje – Slikanje z dvema rokama, 1991 © Maria Lassnig Foundation / Bildrecht, Dunaj 2024

V osrednjem kulturnem hramu v državi – Cankarjevem domu (CD) v Ljubljani – se je včeraj začel drugi del sezone 2023/24. Na predstavitvi vrhuncev za pomlad in poletje v tej hiši umetnosti je generalna direktorica Uršula Cetinski navedla nekaj pomenljivih številk: v letu 2023 je CD na 1.168 kulturnih dogodkih in 241 kongresnih prireditvah obiskalo 490.097 obiskovalcev, kar je le približno 10.000 manj kot v rekordnem letu 2019. Uršula Cetinski je med drugim omenila še, da približno polovico prihodkov ustvarijo sami, polovico – 6,7 milijona evrov – pa prispeva ministrstvo za kulturo.

Zanimiv je tudi podatek, da je 33 odstotkov vsega programa ali 380 projektov v Cankarjevem domu nastalo v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in samozaposlenimi v kulturi.

Goodlifov izbor naj dogodkov za (skoraj) pomlad in poletje

Med filmi priporočamo zadnji celovečerec Wima Wendersa (Liffe 2023) Popolni dnevi (29. februar), tenkočutno dramo o čistilcu stranišč v Tokiu. Film z malo besed prikaže velik pomen drobnih trenutkov v življenju posameznika. Film odlikuje tudi izvrsten in premišljen glasbeni izbor starejšega datuma.

Osrednji filmski pomladni dogodek v CD bo 26. Festival dokumentarnega filma (13. do 20. marec), kjer bo v ospredju retrospektiva nedavno pokojnega režiserja Filipa Robarja Dorina, ene najprodornejših osebnosti slovenske filmske dokumentaristike.

Prva odmevna razstava drugega dela sezone v CD bo na sporedu od 28. februarja (do 18. avgusta 2024): risbe na papirju in oljne slike avstrijske umetnice Marie Lassnig, pomembne likovne osebnosti 20. stoletja. Umetničin poudarek je na odnosu med spoloma, med njeni deli je tudi precej (avto)portretov.

Maria Lassnig, Umivalnik. 1970. Svinčnik na papirju, 44 x 62,3 cm
© Fundacija Marie Lassnig / Bildrecht, Dunaj 2023, fotografija: Roland Krauss

Za privržence resne glasbe smo izbrali koncert iz Zlatega abonmaja (15. marec): Simfonični orekster mesta Birmingham z dirigentom Kazukijem Yamado in solistko Alice Saro Ott. Program: W. Walton, Spitfire, preludij in fuga, L. van Beethoven, koncert za klavir in orkester št. 3 v c-molu, op. 37, in E. Elgar, Enigma variacije, op. 36.

Med gledališkimi in plesnimi projekti nam je ‘padla v oči’ plesna predstava Kadaver umetniškega vodje in koreografa Marca da Silve Ferreire (Abonma Veličastni, 23. marec). Gre za precej neobičajno in razigrano odrsko kombinacijo raznovrstne zasedbe 10 plesalcev. Ti v kompleksni koreografiji spajajo standardne ljudske plese in sodobne urbane plesne zvrsti kulturnih manjšin, denimo LGBTQIA+ in skupnosti nekdanjih kolonij.

65. Jazz festival Ljubljana pa je naš izbor v beri dogodkov jazz in glasb sveta. Letos bo na sporedu od 10. do 13. julija. Mimogrede: nova vodja programa jazza in glasb sveta v CD je Tina Lešničar, nekdanja novinarka Dela in publicistka.