Piše: AoČ . Foto: Mediaspeed, Aleš Čakš

Prej ‘fine dining’ restavracija Atelje z Michelinovo zvezdico, odslej na Nazorjevi 2 v Ljubljani sodobni bistro Aftr za ‘uživanje brez zadržkov’. Chef Jorg Zupan in sommelier Matjaž Ivanc, ki sta ustvarila Aftr, poudarjata, da je to prva tako imenovana late-night (dolgo v noč) restavracija v Ljubljani.

Na začetku bo Aftr ob petkih in sobotah odprt od 12. do 1. ure zjutraj, kuhinja bo delovala do 24. ure, izbrane jedi in prigrizke pa se bo dalo naročiti tudi pozneje. Med tednom, od ponedeljka do četrtka, bo Aftr obratoval od 12. do 23. ure, ob nedeljah pa bo zaprt. Morda škoda, glede na to, da se obeta poletna Ljubljana, nabita s turisti. Aftr bo tudi prostor za druženje, uživanje ob funk in disko glasbi.

Torej, kaj je na meniju bistroja? Med drugim tunina z rdečo peso in ikrami, bikovi prašniki na yakitori žaru, pravi kaviar na kislem kruhu, crudo jadranske ribe z okisano magnolijo, perutke z jeguljo, kopun v škrniclju, hobotnica s čemažem in sladica kunefe iz mocarele, kadaif testa in sirupa. Meni je sestavljen iz hladnih in toplih jedi, vsakih je približno osem, ki lahko pridejo na mizo tudi mešano. Cenovni razpon: od 6 evrov (focaccia z rožmarinom) do 36 evrov (ostrige). “Še vedno gre za vrhunske sestavine in vrhunske jedi, ki pa niso fine dining, kot je bil Atelje, a tudi ne gostilniške, kot je Breg,« pojasni Jorg Zupan.

Poleg vinske karte, na njej je okrog 100 etiket, in ponudbe točenega piva, Matjaž Ivanc izpostavi, da so “pomembna novost avtorski koktajli, ki jih je zasnoval Aftrov mladi barman Blaž Rezar ob pomoči in nasvetih Dominika Gobca.

Sodobni bistro, ki ga določajo tri ločene barvne monokromatske enote (modra, rožnata in zelena), so zasnovali v arhitekturnem biroju Plusminus30.