Piše: Kaja Komar . Foto: arhiv Brina

V tujih medijih že lahko beremo, da bo tudi letos gin pijača poletja, pa naj bo to v gin toniku, negroniju, gin fizzu, gimletu ali brambletu. Statistika kaže, da se od žganih pijač popije več le viskija. Kako priljubljen je, pove tudi podatek, da Britanci nimajo le čas za čaj, temveč tudi »gin o’clock«. Vsak petek ob sedmih zvečer, takoj po napornem delovnem tednu, je najboljši čas za gin.

V soboto, 4. junija, lahko teden zaključite na festivalu džina Brina v preddverju Križank v Ljubljani, kjer boste okušali povsem nove okuse napitkov iz najboljših džinov domačih in tujih destilarn (Nemčija, Španija, Irska, Portuglaska in seveda Velika Britanija).

Strast, spoštovanje okolja in tradicije

Po treh letih se je Brina spet vrnila v Ljubljano. Projektu ustvarjalcev priljubljenih kulinaričnih druženj, kot sta Odprta kuhna in Pivo & Burger Fest, se je kot partner letos pridružil še Turizem Ljubljana z znamko Gourmet Ljubljana. Festival ozavešča o naravni dediščini in kakovosti slovenskega brina, hkrati pa predstavlja ustvarjalnost nove generacije domačih destilarjev. Letos se bo predstavilo več kot 15 razstavljavcev, v ospredju bodo slovenski džini in novi koktajli, ki jih bogati ta žlahtni okus. »Džini, ki jih bodo domači destilarji in miksologi predstavljali na Brini, pripovedujejo o strasti, o spoštovanju lokalnega okolja in o izjemni zavezanosti obrti, ki je pri nas prisotna že od nekdaj,« sta ob pripravah na festival povedala Alma in Lior Kochavy, soustanovitelja Brine. »Vsi ti elementi se združijo v prvovrstne butične izdelke, ki z razlogom navdušujejo čedalje širši krog ljudi in v zadnjem času dosegajo svetovno slavo.« Za dobro družbo koktajlom bodo z izbranimi jedmi poskrbeli priznani kuharski mojstri iz TaBara in Veganike, zbrani pod okriljem projekta Gourmet Ljubljana, ki že pripravljajo dobrote, navdihnjene s slovenskim brinom.