Novo poročilo o prihodnosti oceanov napoveduje, da se bo odvržena količina plastike do leta 2025 potrojila. Glede na to, da je v svetovnih oceanih že več kot 5,25 bilijonov koščkov plastičnih odpadkov, je napoved te vrste resnično zastrašujoča.

Novo poročilo vladnega urada za znanost Združenega kraljestva z naslovom Predvidevanje prihodnosti oceanov je preučilo zdravje svetovnih oceanov in kako lahko le-to vpliva na vlogo Združenega kraljestva v prihodnjih znanstvenih raziskavah, tehnologiji in trgovini.

Poročilo predvideva povečanje stopnje onesnaženosti oceanov s plastiko med letoma 2015 in 2025. Med drugim opozarja, da bo imelo že trenutno zdravje oceanov lahko škodljiv vpliv na biodiverziteto, pri čemer je izpostavilo zastrašujoč 49-odstotni upad števila morskih vretenčarjev med letoma 1970 in 2012.

Dokler ne vidim in ne slišim, ne obstaja

Plastični odpadki ostajajo eden izmed največjih problemov, s katerimi se soočajo svetovna morja, skupaj z naraščajočo gladino, podnebnimi spremembami in onesnaževanjem s kmetijskimi pesticidi in gnojili, industrijskimi odpadki in farmacevtskimi izdelki.

“Dokler ne vidim in ne slišim, ne obstaja,” je o oceanskem onesnaževanju povedal Ian Boyd, eden od avtorjev in glavni znanstvenik okoljske službe vlade Združenega kraljestva.

“Vlagamo veliko denarja v vesoljske misije, vendar ni tam nič živega. Morsko dno prekipeva z življenjem. V resnici potrebujemo misijo na naš planet,” je dodal profesor Edward Hill iz Nacionalnega oceanografskega centra Združenega kraljestva.

Tudi ustekleničena voda kaže znake mikroplastične kontaminacije

Eno glavnih priporočil avtorjev za zmanjšanje onesnaževanja plastike v morju, je razvoj novih biorazgradljivih plastičnih mas in kampanj za ozaveščanje javnosti. Zavedajo se, da mora Združeno kraljestvo in širši svet resno pretehtati način upravljanja z oceani in oceanskim življenjem. Kljub zastrašujočim statističnim podatkom pa zaključek uradnega sporočila za javnost Združenega kraljestva ostaja neverjetno vzpodbuden. Navaja namreč, da se je potrebno le osredotočiti na “velike priložnosti”, ki bi jih Združeno kraljestvo lahko pridobilo iz morja.

Tudi ločena študija iz ZDA navaja, da je “93 odstotkov testirane ustekleničene vode pokazalo znake mikroplastične kontaminacije”. Ponovno je to neposreden rezultat plastičnega onesnaženja in služi kot ostro opozorilo, da ta težava vpliva na vse nas, ne le na morske rastline in živali.

______________

Preberite še: