Frances McDormand je na 90. podelitvi oskarjev prejela prestižno nagrado za najboljšo igralko v filmu Trije plakati pred mestom. S svojim sprejemnim govorom je vzdignila največ prahu, ko je mnogim – v Hollywoodu in izven njega – predstavila izraz “vključevalna dodatna klavzula”.

McDormand, ki je v Treh plakatih pred mestom upodobila žalujočo mater, je v nedeljo zvečer pozvala vse oskarjeve nominiranke naj z njo vstanejo.

“Poglejte okoli sebe, dame in gospodje. Vsi imamo zgodbe, ki jih je treba povedati, in projekte, ki jih je potrebno financirati,” je nagovorila publiko. “Nocoj imam dve besedi za vas, dame in gospodje: vključevalna dodatna klavzula.”

Uro pozneje je McDormand pojasnila, zakaj se je sklicevala na dodatno klavzulo, ki je priložena pogodbi.

“Vsem, ki so v procesu pogajanja o filmu, vključevalna klavzula pomeni, da lahko zahtevajo vsaj 50-odstotno raznolikost ne samo pri igralski zasedbi, ampak tudi snemalni ekipi,” je pojasnila.

RAZNOLIKOST NI TREND

McDormand je poudarila, da vprašanja rasne raznolikosti in gibanja za opolnomočenje žensk v filmski industriji niso le trendi na Twitterju.

“Celotna ideja o ženskah kot trendih … ne, to ni trend,” je rekla. “Trendanje Afroameričanov? Ne, nič trendanja. Čas za spremembe je zdaj in mislim, da bo vključevalna klavzula pomagala.”

_________

Če si že tu, te morda zanima tudi tole: