Tim Brown, nogometaš iz Wellingtona v Novi Zelandiji, in Joey Zwillinger, vodja okolju prijaznega kemičnega podjetja, sta se odločila iti skupaj v posel z ohlapno idejo: okolju prijazne volnene superge.

Tako se je začelo. Z izdajo prvega estetsko sprejemljivega modela je v letu 2016 njuno podjetje, Allbirds, prodalo več kot milijon parov trajnostno pridobljenih volnenih superg. »Volna je to čudežno vlakno, ki uravnava temperaturo in je odporno vlagi,« je dejal Brown. V zadnjem času so Allbirds postali najbolj priljubljeni čevlji med milenijci in tehnologi, ki občudujejo samo estetiko čevlja. »Šli smo skozi več različnih prototipov, da smo prišli do najpreprostejšega modela, ki si ga lahko zamislite,« je pojasnil Brown. »To je tisto, čemur mi pravimo prava mera niča.«

»Izgleda kot nekaj, kar nosite, ko imate kakšno medicinsko težavo.« Brown o prototipu čevlja

DREVO

S tem vodilom je več niča kot kadar koli prej v najnovejšem čevlju Allbirds, ki je lahek in izdelan iz rastlin. Imenuje se Drevo, stkan pa je predvsem iz vlaken, izdelanih iz pulpe evkaliptusa. »To vlakno je eno najbolj trajnostnih materialov na planetu,« je dejal Brown. Novi čevelj Drevo je na voljo v dveh različicah: »tekač«, ki se zaveže kot tekaške superge, in »kapitan«, nizko oblikovan model, ki spominja na čoln. Evkaliptus se obdeluje v Južni Afriki brez uporabe namakanja (čevlji so sicer izdelani na Kitajskem), tkanino pa proizvaja idealno za poletje, ko se debela obutev iz volne ne sliši najbolj osvežujoče.

ČEVELJ IZ EVKALIPTUSA, VEZALKE IZ PLASTIČNIH STEKLENIC

Končna različica drevesnega čevlja ima vezalke, izdelane iz recikliranih plastičnih steklenic, vložek iz ricinusovega fižola in jezik iz rastlinskega škroba. Za ustvarjanje evkaliptusove tkanine les raztopijo v kopeli, ki jo pretvori v tanka nevidna vlakna, imenovana Tencel.

»Postopek terja pet odstotkov vode, ki se uporablja za bombaž, in približno polovico ogljikovega odtisa,« je dejal podpredsednik inovacij in trajnosti.

Vlakna so stkana v tkanino, ki je lahkotnejša in bolj zračna od merino volne, uporabljene v originalnih Allbirdsih. Tradicionalno je najtežji del prodaje čevljev, tudi tistih, ki niso narejeni iz lesa, narediti čevelj, ki se dobro prilega. Allbirds opravlja večino svojega poslovanja na spletu in ne ponuja polovičnih velikosti, zato morajo njegovi izdelki ustrezati več stopalom kot običajno.

SLADKORNA PENA IN NATIKAČI

Pri Allbirds pa se zavedajo pomembnosti ne le ekološke ozaveščenosti, temveč širitve v druge vrste obutve. Tako so ustvarili SweetFoam natikače.

EVA, pena iz nafte, je ena od surovin v podplatih čevljev. EVA je neobnovljiva in onesnažuje, kar pomeni, da je škodljiva okolju. Zato je Allbirds začel izdajati natikače, ki so izdelani iz novega trajnostnega materiala.

Nova tehnologija SweetFoam uporablja sladkorni trs, rastlinski material, ki je obnovljiv. SweetFoam je bil ustanovljen v sodelovanju z brazilsko petrokemijsko družbo Braskem. Tehnologija je okolju prijazna alternativa EVA peni, Allbirds pa jo namerava uporabljati za vse izdelke. Poleg oblikovanja trajnostnega podplata za čevlje, družba skrbi za etično pridelavo sladkornega trsa. Neprofitno podjetje, ki preverja, da se naravni viri pridobivajo trajnostno, je SweetFoam je podelila tudi certifikat.

V maloprodaji jih je možno dobiti za 35 ameriških dolarjev, na voljo pa so v štirih barvah. Imajo tudi zamenljive paščke, ki jih kupci lahko kupijo ločeno. SweetoFoam tehnologija je na voljo tudi drugim proizvajalcem čevljev in podjetjem. Upajo, da bodo temu sledile še druge družbe in tako pomagale zmanjšati ogljikov odtis čevljev.

___________

Ker si že tu, preberi še tole …