Foto: Nino Verdnik in shutterstock

DOBRO MESTO

BEOGRAD SANIJA BEČIROVIĆA

Sani Bečirović je slovenska košarkarska legenda. Še vedno mlad, a je ravno pred kratkim končal kariero poklicnega košarkarja. Športna pot ga je velikokrat vodila tudi v Beograd. Prvič ga je obiskal pri 15 letih, od takrat pa stkal nekaj tesnih prijateljskih vezi in zato se redno vrača. »To je balkanska metropola, kamor vsi radi hodimo, Slovenci, Hrvati, Bosanci …« Prav v dno srca pa se mu je Beograd zapisal leta 2005. »Takrat smo igrali na evropskem prvenstvu in je bilo mesto polno Slovencev. Kar naježim se, ko se spomnih tistih petih dni. To je bil vrhunec moje reprezentančne kariere.« Košarka ga je peljala v vse evropske države razen Norveške, bil je na Japonskem, Kitajskem, v Mehiki, Iranu … Navdušila sta ga Islandija s pravljično pokrajino in kulturno popolnoma drugačen Iran. A najraje se še vedno vrača v Atene in Beograd. »Tu znajo ljudje uživati življenje, ni vse podrejeno delu in stresu. Imajo čas zase. Ta južni melos mi je všeč.« Pravi, da je tri dni Beograda naenkrat dovolj. Sicer bi imel težave s kilogrami.

1.

Vedno grem na kosilo …

… v restavracijo Durmitor. Njihov uležani biftek je daleč najboljši, kar topi se v ustih. Večerna varianta druženja je v Beton Hali, v lokalih Toro in Ambar. Hrana je vrhunska, cene zelo spodobne, atmosfera nadvse sproščena. Pa najboljše koktajle v mestu imajo.

mala_betonhala

Bar Ambar v Beton Hali

2.

Vse temelji na mesu …

… ne grem iz Beograda, če ne jem bifteka, teletine izpod peke, jagnjetine. Same zdrave in lahke zadeve. (smeh) Obvezno pa mora biti zraven vsaj šest kepic kajmaka, ker ga obožujem.

3.

Gostijo me prijatelji …

… zato že nekaj časa nisem potreboval hotela. Sta mi pa dva všeč. Crowne Plaza ali dizajnerski Square Nine. Ta ima odlično lego prav v centru mesta. Že precej časa pa Beograd uživam kot domačin, ker se prepustim prijateljem in me vozijo okoli.

mala_hotel

Dizajnerski hotel Square Nine

4.

Famozna ulica Strahinjiča bana …

… tam se vse dogaja. Ogromno lokalov, kavarn, restavracij. Čevapčiči pa so brutalno dobri pri Čevap kod Dekija. Poleg čevapčičev je vrhunska še »špikovana pleska«. In kar se mene tiče, mora biti zraven še šest kepic kajmaka. (smeh)

5.

Splavi so še vedno »in« …

… ne samo zvečer, tudi čez dan jih je prijetno obiskati. Splav Play je idealen za jutranjo kavo ali zajtrk. Za nedeljsko popoldansko matinejo pa recimo splavi Lasta, ki ima tudi bazen, Port in Corso.

mala_splavi

Splavi

6.

Najboljšo kavo spijem na pločniku …

… v kavarni Pržionica D59B. To je malo bolj alternativni lokal in imajo samo kavo in vodo. Kavo sami pražijo in zato zelo diši. Tu lahko piješ kavo iz različnih dežel, saj vsake tri mesece spremenijo dobavitelja. Enkrat je to Brazilija, drugič Kolumbija, pa Ekvador … Res »opuštena« kavarna.

mala_przenica

Kavarna Prižionica D59B

7.

Najboljši prevoz je taksi …

… treba je biti previden, da ločiš med uradnimi in neuradnimi taksiji. Uradni imajo na koncu registrske tablice TX. So pa običajno taksisti zelo prijazni in pomagajo tudi z nasveti turistom. Zadnjič ko sem šel s taksijem, je imel celo wifi, kar me je presenetilo in razveselilo.

8.

»Došli su ludi Slovenci« …

… nam pravijo, ampak bolj v šali. Ljudje so res prijazni in pri njih vlada balkansko sproščeno vzdušje. Tam se Slovenci pač z lahkoto sprostimo, ker nam takih vibracij in takega ambienta v Sloveniji manjka.

 

_______

Odkrij magični Beograd na Megabon.eu tudi do 58% ugodneje. Obišči Megabon.eu in v iskalnik vpiši Beograd.