Foto: arhiv gosta

 

DAMJAN URŠIČ, glavni oblikovalec in direktor Line Furniture

Kronični optimist je. Saj se mu to vidi in se tudi občuti v pogovoru. Morda je to glavni vzrok za uspešno poslovno zgodbo že od njegovih študentskih let. Damjan Uršič je glavni oblikovalec in direktor podjetja Lina Furniture, specializiranega za oblikovanje in proizvodnjo večnamenskega sedežnega modularnega pohištva. Tudi inovator je. Žene ga želja po ustvarjanju in že od nekdaj izdeluje proizvode na zalogo.

mala_dusan

Damjan Uršič

Nikoli ne razmišljam o inspiraciji, ker pride sama po sebi. Enostavno vzamem prazen papir in začnem risati. Svinčnik teče po listu, nastane koncept, iz koncepta izdelek.

Pozno popoldne. Noč je že v tem letnem času. Srečava se v najvišji slaščičarni v mestu. Na vogalno mizo s krasnim razgledom postavim svoj I-phone, da bi snemala pogovor. »To je pravi izdelek v industrijskem oblikovanju,« pokaže nanj in nadaljuje: »Apple je samo z enim modelom in modifikacijo barv osvojil svet. Z eno samo ultimativno obliko. To je popolnost, moj idol med produkti in v industrijskem oblikovanju ena najuspešnejših zgodb.« Zakaj se mi je zdelo, da je I-phone uspešen zaradi tehnologije? »Ta telefon je uspel zaradi oblike, koncepta in dodelanosti detajlov, ne zaradi tehnologije,« mi pojasni Uršič.

pestana-cr7-funchal-pool-03-636047181167655713-660x371

hotel Pestana CR7

»Cristiana Ronalda peljem na malico, ko se srečava, saj mi je naredil veliko reklamo. «

Nadaljujeva z zadnjo udarno medijsko novico o modularnem kubusu v obliki lune Moon, iz katerega lahko sestavljamo številne kombinacije. »Hecna zgodba s Cristianom Ronaldom, čisto naključje,« pove z nasmeškom in očitno resno misli. »No, saj sploh ni tako hecna. Razstavljali smo na največjem pariškem sejmu Maison & Objet, kjer smo imeli veliko strank. Tja prihajajo trgovci in opremaši. Če jim je všeč izdelek, ga izberejo za salon, in če se tam prime, ponavljajo naročila. Podobno počnejo tisti, ki opremljajo hotele in javne prostore, pridejo z arhitekti, lastniki, art direktorji … Med drugimi se je oglasila ekipa CR7 in naročila naše izdelke. Šele kasneje smo ugotovili, da je to Ronaldovo podjetje, poimenovano po njegovi številki na nogometni majici. Izbrali so izdelek Moon, ki je zame stara zgodba, saj sem ga oblikoval že za podjetje Tom, ki je vmes zaprlo svoja vrata. Vzeli smo ga iz stečajne mase in ga začeli proizvajati sami.« Zdaj njegova Lunca, kot jo ljubkovalno imenuje, krasi hotel Pestana CR7 na Madeiri. Novico je izvedel šele iz angleških medijev. »Ronaldo je kot po naključju uvrstil naše proizvode v svojo videopredstavitev hotela. Izdelki so bili slikani pod njegovo majico, ki je visela na steni. Kolega me je opozoril, da so me spet kopirali. Meni se je zdelo ime CR7 znano, preverili smo in ugotovili, da je to naš kupec.« Verjame v naključja? »Da, nič drugega niso. Sicer pa temu dogodku ne pripisujem velikega pomena. Ronalda pa peljem na malico, ko se srečava, saj mi je naredil veliko reklamo.« (smeh).

LUNCA, KI SE MULTIPLICIRA

Zgodba gre takole. Večkrat nagrajeni oblikovalec in inovator si je na podlagi izkušenj z oblikovanjem, trženjem in nabavo po dolgem sodelovanju z različnimi podjetji zaželel ustvariti svojo zgodbo. Leta 2014 je nastala blagovna znamka Lina design. »Vmes smo z ekipo organizirali tudi proizvodnjo pohištva za čezoceanske ladje in hotele.« Kako ste zašli na morje? »Čisto po naključju,« odgovori in se zasmeji. »Ja, res je, da ni naključij, a po drugi strani nočem verjeti v to; če bi vedel, da je vse skupaj določeno, se sploh ne bi trudil.«

mala_luna

Modularno pohištvo Moon

Skupina Lego nas je izbrala za opremo vrtcev po Skandinaviji, Angliji, Franciji in Nemčiji.

Ste takrat, ko ste ustvarili kubus Moon, začutili njegov uspeh? »Sem. Verjel sem vanj. Če v nekaj verjameš, moraš to poriniti do konca, čeprav je morda kdaj videti, da greš z glavo skozi zid. Tudi v zgodbo z Moonom marsikdo ni verjel, ampak mene je gnal občutek, da ima nekaj, česar drugi nimajo. In to se je tudi pokazalo. Zdaj imamo lepe uspehe.« Ste navdih iskali v luni? »Nikoli ne razmišljam o inspiraciji, ker pride sama po sebi. Enostavno vzamem prazen papir in začnem risati. Svinčnik teče po listu, nastane koncept, iz koncepta izdelek.« Kje pa najlaže ustvarja? »Na krajih, ki so malce nenavadni, nekoliko bolj sproščajoči, kje v naravi. In takrat naredim mnogo več kot v pisarni.« Kje natanko pa je bila ustvarjena Lunca? »V pisarni. Pred petnajstimi leti sem se odločil narediti kolekcijo desetih izdelkov in eden izmed njih je bil Moon. Ustvarjam na zalogo. Po toliko letih dela se je zaloga povečala in ko nastane potreba po novem izdelku, ga po vsej verjetnosti že imam.« Moon obstaja tudi v manjši izvedbi za otroške vrtce. »Skupina Lego nas je izbrala za opremo vrtcev po Skandinaviji, Angliji, Franciji in Nemčiji.« So tudi v slovenskih? »Še bodo. Za zdaj smo v šolah.«

VSE JE V GENIH

Damjan Uršič ima oblikovanje v genih, oba starša sta bila arhitekta, sestra se ukvarja s projektiranjem ladij. »Tudi ded je bil inovator in oblikovalec, prav tako očetov brat.« Torej je že od mladih nog vedel, da bo nekoč arhitekt? »Vedno me je gnala želja po ustvarjanju. V osnovni šoli sem na veliko skrivaj risal svoje ideje v blokce. In pri tem strahotno užival. Skorajda nisem imel druge možnosti, kot da postanem to, kar sem. No, gnala me je tudi želja po kreaciji zgodb v biologiji. Privlačila me je, ker je bila tako neraziskana. A sam nisem vedel, kako bi se tega lotil.«

mala_lunasiva

Modularno pohištvo Moon

S poslovnimi idejami se je spogledoval že na fakulteti. »Moje življenje je nihanje med ustvarjanjem v oblikovanju in arhitekturi ter inovativnimi poslovnimi priložnostmi. Že med študijem sem se lotil ene izmed njih. Na nekaterih fakultetah sem postavil fotokopirne stroje. Prvotna želja je bila s stroji zaslužiti žepnino in kasneje z dobičkom kupiti računalnik za svoje delo. Posel se je bliskovito širil in nastalo je pravo podjetje.« Kaj vas je ustavilo, da danes nimate velikega podjetja s fotokopirnimi stroji? »Sam sebe. Pomislil sem, ali je to tisto, kar si želim početi. In odgovor je bil ne, zato sem podjetje prodal in kupil opremo za studio, ki sva ga ustanovila s pokojno mamo. Imela sva velike ambicije, ustavila jih je vojna. Ukvarjala sva se z marsičim in tudi takrat je šlo vse skupaj malce predaleč in je prišlo vprašanje, ali je to tisto, kar si želim početi. Ne, razvijajmo izdelke! To je moja strast. Mama se je upokojila, jaz pa sem nadaljeval po oblikovalski poti za razna tuja podjetja, med drugim Futura Italy iz Milana in Natuzzi. Najbolj me je vleklo v Italijo, tam sem čutil izziv.«

mala_zoge

Modularne sedežne žoge

Naročajo jih največkrat za ‘breakouterije’ za zaposlene, za oddih. Apple jih izbira za svoj novi kampus. Tudi Ikea jih uporablja za prostore zaposlenih za sprostitev. Zdaj jih imajo celo v svojem muzeju.

Izdelki Lina Furniture so večinoma večnamenski. »Moje razmišljanje je multifunkcionalno. Vedno poskušam obliki in estetiki dodati funkcijo.« Velik uspeh so dosegle tudi njihove sedežne žoge. »Naročajo jih največkrat za ‘breakouterije’ za zaposlene, za oddih. Apple jih izbira za svoj novi kampus. Tudi Ikea jih uporablja za prostore zaposlenih za sprostitev. Zdaj jih imajo celo v svojem muzeju.« Kaj pa bi bil zanj največji izziv v poslu? »Izdelovati dizajn za širše množice. Tako smo tudi začeli, a smo kmalu ugotovili, da ne sodimo tja.« Uršič nadaljuje: »Pri vsakem izdelku se mi zdijo najpomembnejša inovatitvnost, funkcija in detajli, zato tudi vsakega patentiramo.« Najbolj uživa, če lahko kombinira inovacijo z dizajnom. To je njegov stil.

Lina pomeni odprtina, okno v svet, kamor so namenjeni vsi njihovi izdelki. Največji uspehi? »V življenju so to družina in čudoviti otroci. Največja sreča pa je, da lahko delam, kar me veseli. Moon je vse bolj zanimiv na trgu in zanj se zanima vedno več kupcev, prodajamo ga skoraj v vseh državah na svetu. Najbolj ponosen pa sem na izdelke, ki še niso na trgu. To je ta zaloga, ki bi jo želel v doglednem času spraviti v življenje.« Nam izdate, kateri bo naslednji? »Zelo inovativen bo, povem le to, da gre za sedežni program,« in se nagajivo nasmehne.