V zadnjih letih je televizijske ekrane preplavilo malo morje takšnih in drugačnih kuharskih oddaj, ki jih navdušeno spremljajo gledalci vseh starosti. Naši bralci pa se namesto pred televizijske ekrane vsedejo kar pred računalnik, na Goodlife portalu kliknejo na rubriko Na nož in pobrskajo, kaj slastnega jim je ta dan pripravila food blogerka Leaneen, najbolj poznana po svojih okusnih in estetsko privlačnih sladicah.
V KUHINJI KOT ALTER EGO
Kdo vas je navdušil za kuhanje?
Nad kuhanjem sem se navdušila ob ustvarjanju bloga. Nad peko slaščic pa sta me navdušili mami in babica.
Zakaj ste si izbrali ime Leaneen?
Leaneen [linin] je popolnoma izmišljena beseda, ki me spremlja že od srednje šole. Je kot nek moj alter ego.
Kaj vam je pri pisanju bloga najbolj všeč?
Da sem neodvisna in sem sama svoj šef. Tako je uspeh, pa tudi neuspeh, odvisen izključno od mene. Moj blog je nekaj, za kar lahko rečem, da sem ustvarila sama, s svojim trudom, brez pomoči drugih ljudi.
Kdo v vaši družin najbolje kuha?
Mami in babica.
Vaša najljubša restavracija?
Še nobena me ni tako zelo navdušila, da bi ji lahko rekla najljubša.
Imate poleg kuhanja še kakšne druge hobije?
Rada potujem, odkrivam lepote Slovenije, fotografiram in sem aktivna članica prostovoljnega gasilskega društva.
Kaj je ena stvar, ki si jo o vas ne bi nikoli mislili?
Sem zelo izbirčna in več kot pol zelenjave ne jem.
Od kje ste dobili idejo za blog, kako ste pravzaprav pričeli pisati?
Idejo sem dobila avgusta, dve leti nazaj, ko mi je bilo dolgčas med študijskimi počitnicami. Takrat sem spremljala več blogerjev in si rekla, da bi to lahko počela tudi jaz. S tem sem združila svojo ljubezen do fotografiranja, pisanja in peke slaščic.
Katere blogerje na področju kulinarike radi spremljate?
Včasih sem spremljala kar nekaj tujih blogerjev, sedaj pa mi za to primanjkuje časa in spremljam samo še njihove Instagram profile.
Bi se kdaj udeležili kakšnega tekmovalnega šova, kot npr. Masterchef?
Z Masterchefa so me klicali že lani in sem zavrnila. Rada kuham v miru, ne pa pod stresom, vsem na očeh.
Katerega kuharja občudujete?
Izredno simpatična mi je Michela Chiappa.
Jamie Oliver ali Gordon Ramsay?
Gordon Ramsay.
Pri katerih letih ste začeli kuhati?
Okoli 17. leta sem začela s samostojno pripravo čisto preprostih kosil. Zares sem začela kuhati šele s pričetkom pisanja bloga.
Katera je bila prva jed, ki ste jo pripravili?
Verjetno so bile to palačinke. Na blogu pa malinova pita.
Imate kaj zvestih fanov/ljudi, ki redno spremljajo oz. komentirajo vaše objave?
Ja, veliko jih je. Iz meseca v mesec več. Včasih še sama komaj verjamem, da me toliko ljudi redno spremlja in preizkuša moje recepte.
Kako si izmislite svoje recepte?
Kaj nekaj receptov je družinskih oz. takih, ki so že dolgo zapisani v babičinih in maminih kuharskih zvezkih. Sama pa zamisli za nove recepte največkrat poiščem na Pinterestu.
Kdo od domačih najraje je vašo hrano?
Dedek je najbolj vesel mojih novih sladic.
Ali pri vas doma kosilo kuhate vi ali morda vaša mama ali babica?
Ko sem bila mlajša, mi je čez teden kuhala babica, sedaj si že več let kuham sama. Ob vikendih pa kosilo največkrat skuha mami.
Če bi lahko obiskala eno restavracijo na svetu, bi to bila …
Ithaa, Maldivi.
”Samo začnite. Izposodite si knjigo s kuharskimi osnovami, pojdite na kuharski tečaj, za pomoč prosite kakšnega sorodnika ali prijatelja. Eksperimentirajte. Mogoče vse ne bo uspelo v prvo, ampak na napakah se učimo in le tako se lahko izboljšamo.”
Kaj vam je pri pripravi hrane najbolj všeč?
Sam proces ustvarjanja in pričakovanje, kako bo jed uspela.
Na katero svojo stvaritev ste še posebej ponosni?
Težko je izbrati le eno, ker sem ponosna na vse, saj v vsako vložim veliko truda. Mogoče bi izpostavila breskovo torto z jogurtom, ker je res odličnega okusa.
Kako izgleda vaš tipičen dan?
Nimam tipičnega dne, saj imam zelo nestalen urnik in je vsak dan drugačen.
Imate morda kakšen nasvet za tiste, ki bi se radi naučili kuhati?
Samo začnite. Izposodite si knjigo s kuharskimi osnovami, pojdite na kuharski tečaj, za pomoč prosite kakšnega sorodnika ali prijatelja. Eksperimentirajte. Mogoče vse ne bo uspelo v prvo, ampak na napakah se učimo in le tako se lahko izboljšamo.
Kdaj je po vašem mnenju primerna starost za pričetek kuhanja in peke?
Že od malih nog lahko otroke vključujemo v pripravo hrane.
Ali raje kuhate ali pečete?
Raje pečem. Vedno bolj pa me navdušuje tudi kuhanje.
Kako pomemben vam je izgled krožnika?
Zelo pomemben, ker menim, da najprej jemo z očmi. Vsaj pri meni je tako.
Najljubši film?
Težko se odločim le za enega. Med najljubšimi sta gotovo Grease in Dirty Dancing.
Koliko ste pripravljeni odšteti za dobro pripravljen obrok v restavraciji?
Okoli 30 evrov.
Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Prvič si želim dokončati študij etnologije in kulturne antropologije, potem pa najti zaposlitev. Zelo si želim nekaj v povezavi z etnologijo, bloganjem, fotografiranjem ali pripravo slaščic.
LIČNA V KUHINJI, SKROMNA PO SRCU
Obraz za blogom sladkih pregreh in potepanja je tako svetlolasa Nina z vzdevkom Leaneen, katere recepti osvajajo vedno več slovenskih kuhinj. Poleg bloga, študija in nešteto hobijev, pa smo zelo radovedni, s čim nas bo še presenetila. V prihodnosti si Leaneen želi dokončati študij in najti zaposlitev, bodisi na področju etnologije, bloganja, fotografiranja ali pa, seveda, priprave slaščic.
—————-
Tukaj lahko pobrskate med okusnimi jedmi, ki jih je samo za svoje bralce pripravila blogerka Leaneen: