Razvajanje brbončic z italijanskimi specialitetami in vini
Piše: Mira Šemić, sommelierka, vinska akademkinja in kulinarična poznavalka . Foto: arhiv Lidl
Italijanska zakladnica slastnih jedi, delikatesnih izdelkov, sirov in sladic, je znana po vsem svetu. Če bi strastnega ljubitelja dobre hrane in vina izzvali, naj izbere deželo, v kateri bi najbolj užival ali najraje živel, bi med prve tri brez dvoma uvrstil Italijo. Ta dolgi apeninski škorenj, obdan z morjem, prepleten z visokimi vrhovi, dolinami, rekami in številnimi jezeri, ponuja brezmejni izbor slanih in sladkih okusov. Gurmansko razvajanje seveda spremljajo izvrstna vina; tamkajšnjih dvajset dežel, od Piemonta in Lombardije do Sicilije, so odlične vinske regije, ki poleg znanih svetovnih ponujajo še kar 377 registriranih avtohtonih vinskih sort. Ko potujete po Italiji, jejte kot domačini in ob lokalni hrani izberite značilno regionalno vino. Tudi ko boste doma pripravili kakšen italijanski krožnik, zraven ponudite pijačo, ki prihaja iz tistega kraja.
GASTRONOMSKO ITALIJANSKO VZDUŠJE DOMA
V Lidlovih prodajalnah po vsej Sloveniji nekajkrat na leto v okviru italijanskega tedna ali v Deluxe ponudbi poiščite izvrstne delikatese s celotnega škornja. Nanizali bomo nekaj predlogov, s katerimi boste lahko za domačo jedilno mizo pričarali očarljivo italijansko vzdušje. Za predjed lahko ponudite svež beli sir mozzarella bu ala; narejena je iz mleka sredozemskega bivola, pridelovati so jo začeli že v 12. stoletju v pokrajini Kampanja. Mehki sir bogatega in polnega okusa lahko ponudite s paradižnikom, rukolo, različno zelenjavo ali pa ga zgolj pokapljate z odličnim italijanskim olivnim oljem z malce soli in popra. Če želite mladi in bolj kremni sir z mehko sredico, v kateri je pomešan s smetano, izberite mošnjiček zapeljive in sočne burrate.
Rižota
Najbolj znana je ljubezen Italijanov do pice, testenin in rižot vseh vrst z različnimi dodatki, obožujejo pa tudi suhomesne izdelke. Od severa do juga boste uživali v različnih zorjenih in sušenih salamah iz divjačinskega, jagenjčkovega ali prašičjega mesa. Ponudba pršutov je res velika, od San Daniele do parmskega in številnih drugih različic proti jugu. Priljubljene so tudi jedi iz govedine. Karpačo je nastal v Benetkah okrog leta 1950, ko je znana plemkinja v kultnem Harry’s baru od lastnika Giuseppeja Ciprianija zaradi diete, ki se je je držala, zahtevala, da ji pripravi lahko jed iz surovega govejega mesa. Jed je imenoval carpaccio – po renesančnem benečanskem slikarju, ki je bil znan po svoji enkratni rdeči barvi. Goveji le je narezal na tanke rezine, jih posolil in popopral, polil z dobrim olivnim oljem, dodal še nekaj rezin parmezana, kapre, zelišča, malo limoninega soka in … vse drugo je zgodovina. Kultno jed zdaj pripravljajo in strežejo po vsem svetu.
Zelo priljubljena je še ena goveja mesnina, ki izvira iz Lombardije – bresaola je temno rdeče barve, brez maščobe in polnega, močnega okusa. Pripravljena je iz kakovostnega nemastnega dela govedine, ki se približno tri mesece suši na zraku.
V KOCKAH ALI NAREZANA NA TANKE REZINE?
Le kdo ne pozna mortadele? Slavno debelo klobaso so za- čeli izdelovati v Bologni. Narejena je iz obarjene svinjine z dodatkom svinjske maščobe in začimb. Najbolj cenjena je tista, ki se je kuhala v lastni koži. Nekateri prisegajo, da jo je treba razrezati na manjše kocke, spet drugi trdijo, da je najbolj slastna, ko je narezana na čisto tanke rezine. Ne glede na to, ali boste izbrali sendvič iz hrustljave bele žemlje s tankimi rezinami mortadele ali pa si boste odrezali za prst debelo rezino in jo rezali na kocke, čisti užitek je zagotovljen. Izberete lahko čisti okus ali pa takšno z dodatki, denimo olivami, pistacijami, gomoljiko …
Posebna zgodba so številne testenine, suhe ali sveže, »prazne« ali polnjene. Naštevanje bi bilo zelo dolgo, vsaka pokrajina ima namreč svoje favorite in posebnosti. Ko govorimo o glavni jedi, ribji ali mesni, je pred nami znova neskončno možnosti z bogato izbiro morskih dobrot ali razkošnim naborom vseh vrst mesa.
Tiramisu
In še sladice – za kultni tiramisu potrebujemo posebni sir mascarpone iz Lombardije. Sveži kravji kremozni sir je izdelan iz ogrete smetane, zgoščen z vinsko ali citronsko kislino in z zelo visoko mlečno maščobo, do 75-odstotno. Legendarni so cantuccini iz Toskane: suhi piškoti z veliko mandljev, hrustljavi, podolgovate oblike in dvakrat pečeni so kot nalašč za namakanje v sladkem vinu, mleku, kavi … Sladki kruh paneton (panettone), za njegov rojstni kraj je obveljal Milano, prepoznamo po kupolasti obliki, ki skriva mehko, puhasto sredico, obogateno s kandiranim sadjem in rozinami, tudi čokolado. Testo vzhaja trikrat, skoraj 20 ur. V Italiji ga spečejo več kot sto milijonov kosov na leto. Ljubezen do panettona se je razširila po vsem svetu, ta sladki kruh je obvezna praznična razvada.
Italija je znana tudi po svojih sirih, še in še bi lahko naštevali vrste, posebnosti in regije. Poznajo jih več kot 400 vrst, pridelujejo jih iz kravjega, kozjega (capra) in ovčjega (pecorino) mleka. Omenimo nekaj tistih, ki so na Lidlovih policah: scamorza iz Kampanje je hruškaste oblike. Visi na vrvici, da se posuši, lahko je tudi v dimljeni izvedbi. Še zlasti je razširjen na južnem del Apeninskega polotoka. Montasio je iz sosednje Furlanije; zelo okusen in priljubljen sir iz mleka domačih krav zori od 6 do 18 mesecev. V začetku blag z mlečnimi okusi z zorenjem pridobiva trdoto in razvije rahlo pikanten okus s karamelnimi notami.