Piše: Kaja Komar . Foto: arhiv festivala Kranj – Krafft

Gorenjska prestolnica se bo konec tedna (17. do 19. junij) spremenila v mesto filma. Že drugo leto namreč gosti mednarodni filmski festival Kranj – Krafft, ki bo v mesto pripeljal svetovne filmske in televizijske presežke v filmski igri. Letos bo v sklopu festivala prvič tudi mednarodni dogodek mreženja ReActing as a Star za boljše povezovanje izkušenih filmskih in avdio-vizualnih igralcev v regiji. 

Iz Kranja na sarajevski filmski festival

Osrednji del festivala bo tekmovalni program z domačimi in tujimi celovečernimi filmi, najboljši igralci pa bodo prejeli filmsko nagrado zlata jabolka. Filmskim projekcijam bodo sledili pogovori, okrogle mize, razstave, delavnice in družabni dogodki. Za igralce je zelo pomembna strokovna platforma ReActing as a Star, ki je nastala z namenom, da bi bili slovenski filmi bolj prepoznavni in bi igralci dobili več možnosti za sodelovanje v mednarodni filmski industriji. V projektu sodelujejo Slovenski filmski center (SFC), Sarajevski filmski festival, mednarodna mreža kasting direktorjev (ICDN) ter partnerski filmski centri iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore. »Igralci iz naše regije so premalo prepoznavni v evropskem prostoru,« je prepričana Nataša Bučar, direktorica SFC. »Zahvaljujoč sodelovanju s Sarajevskim filmskim festivalom ter partnerstvu filmskih centrov iz Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore se bodo v Sloveniji zbrali filmski igralci iz celotne regije. Nadejamo se, da bo to povečalo kroženje igralcev v regiji in v Kranj tudi v prihodnjih letih privabilo tako kasting direktorje in agente kot tudi uveljavljene režiserje in producente, ki se bodo na enem mestu srečali s širšo paleto igralcev za morebitne vloge v prihodnjih projektih.«

»Verjamemo, da bo krepitev regionalne in evropske mobilnosti igralcev med sosednjimi državami okrepila našo avdiovizualno industrijo. Na tridnevnem dogodku bomo razpravljali o najboljših načinih in orodjih za promocijo igralcev,« je povedala Tina Hajon, idejna snovalka in vodja programa. 

Imena, ki stojijo za velikimi filmi

V srednjeveško mesto bo prišlo veliko imen, ki se sicer ne slišijo znana, a kot kasting agenti ali direktorji stojijo za velikimi filmi, kot so Misija: Nemogoče – protokol duh, Skyfall, Igra prestolov in režiserji, kot so Jean-Luc Godard, Danis Tanović, Angelina Jolie … Na dogodek s sloganom »Igrajo lokalno, delujejo globalno!«(Play Locally and Act Internationally!) prihaja prepoznavna filmska režiserka Teona Mitevska, ki se je s svojimi številnimi filmi predstavljala na berlinskem filmskem festivalu, mednarodno uveljavljena filmska igralca Leon Lučev in Jelena Graovac Lučev ter kasting direktorica francoskega režiserja Luca Bessona Nathalie Chéron. Mojstrske delavnice, ki bodo odprte tudi za javnost, bodo imeli priznani in večkrat nagrajeni hrvaški režiser Dalibor Matanić, kasting direktorica filma Najbolj grozen človek na svetu Yngvill Kolset Haga ter koordinatorka intimnih prizorov in direktorica gibanja za film, televizijo in gledališče Ita O’Brien. Programa se bo udeležilo 20 priznanih igralcev iz regije, slovenske igralske barve bodo zastopali Jure Ivanušič, Maruša Majer in Saša Pavlin Stošić. Če omenimo le nekaj tujih igralcev, prihaja hrvaška igralka Judita Franković Brdar, ki je nastopila tudi v dveh slovenskih filmih: Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkovića in Izbrisana režiserja Miha Mazzinija. Kosovski igralec Alban Ukaj je nastopil tudi v filmu Le silence de Lorna režiserjev Jean-Pierre Dardenne in Luc Dardenne, ki je bil nagrajen na festivalu v Cannesu, pa tudi v zmagovalnem evropskem filmu Quo Vadis, Aida? režiserke Jasmile Žbanić. Tudi makedonska igralka Zorica Nuševa je blestela v glavni vlogi filma Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Mitevske, ki je za svojo vlogo prejela več nagrad na več filmskih festivalih.