Od malega sem bila vedno odkrit filmofil + ljubiteljica grozljivk + ljubiteljica noči čarovnic. Ko pa se je vse troje enkrat na leto združilo v enem dnevu, (oz. večeru) sem vedno dobila tisti topli praznični občutek, ki je veliko ljudem ekvivalenten božičnemu jutru. Skozi leta sem pogledala dovolj filmov za noč čarovnic, da so zame nekateri postali sopomenka prazniku. Tako kot si na primer skoraj vsi praktično ne znamo predstavljati Božiča brez Macaulayja Culkina in njegove kultne uspešnice Sam doma, si sama ne znam predstavljati konca jeseni brez Johnnyja Deppa v Brezglavem jezdecu. Tukaj bom zato predstavila svojstveno kratko verzijo ‘preizkušenega in potrjenega’ filmskega jagodnega izbora 90-ih let prejšnjega stoletja, seveda pa je tovrstnih uspešnic mnogo. 

1. Hokus Pokus (Hocus Pocus)

tumblr_ofppq0GvUJ1rp0vkjo1_500

Po treh stoletjih v Salemu na noč čarovnic ponovno oživijo tri čarovniške sestre. Da pa se enkrat za vselej konča njihova vladavina strahu, mora poskrbeti nenavadna štiričlanska skupina (2 najstnika, mlado dekle in nesmrtna mačka). Bette Midler, Sarah Jessica Parker in Kathy Najimy so resnične komedične dive, ki so uspele lastnoročno zacementirati preprost film v kultno uspešnico, ki jo z veseljem pogledajo tako odrasli kot otroci.

2. Brezglavi jezdec (Sleepy Hollow)

cBrrr1g

Film uteleša edinstveno vizijo Tim Burtona v eni izmed najbolj znanih grozljivih zgodb vseh časov. Ta namreč odlično ilustrira temno preteklost Ichaboda Cranea in dogajanje, ki se odvija v strašljivem malem mestu, ovitem v mračno, melanholično in megleno vzdušje. Razkošna produkcija, mojstrsko igranje, glasba v ozadju, čudoviti kostumi in skrbna pozornost do detajlov vsi skupaj oblikujejo kinematografsko izkušnjo, ki je novodobna serija kljub mnogim poizkusom preprosto ne more preseči. 

3. Adamsovi (The Addams Family)

tumblr_nh7l25wuHp1rp0vkjo1_500

Družina Adams je klan bizarnih, gotskih ljudi, katerih sorodniki se razlikujejo vse od cirkuških čudakov do morilcev in norcev, film pa se vrti okoli Gomeza Addamsa in njegove družine. Ta živi na hribu v dvorcu poleg odlagališča strupenih odpadkov, kjer so namenoma izolirani od vsakdanjega, dolgočasnega predmestja. Gomez neizmerno obožuje svojo ljubljeno ženo Morticio, zanesljivega strežaja Lurcha, njuna dva otroka, Sredo in Pugsleyja, Babico (Morticijino mamo) ter njihovo hišno človeško roko, Stvar. Film spada med novodobne klasike, ki s komedičnimi vložki lahkotno prikažejo živahno stran nekonvencionalnega življenja. 

4. Predbožična mora (The Nightmare Before Christmas)

So-Perfectly-Tim-Burton-esque

S Henryjem Selickom kot režiserjem in Michaelom McDowellom ter Caroline Thompson kot scenaristoma je Burton oblikoval dva klasična svetova – mesto Noči čarovnic in mesto Božiča, ki kot prava izvirnika temeljita na prazničnih klišejih in vsebujeta čudovite zastrašujoče risane like. Čeprav mesto Noči čarovnic že ima župana (z dvema obrazoma – smejočim in žalostnim), je pravi vodja Jack Skellington, ki vsako leto orkestrira noč čarovnic za svoje državljane. Toda z leti se Jack rajanja za noč čarovnic naveliča in takrat naleti na božično mesto, ki je polno dobre volje in dobrot, poveljuje pa mu debeli moški v rdeči obleki. Jack zato želi svoje mesto prepričati, da tudi sami prevzamejo nalezljivo veseli praznik. Rezultati so smešni in, seveda, magični.

5. Čarovnice za vsak dan

practical-magic

Bullock in Kidman igrata sestri Sally in Gillian Owens, ki sta vedno vedeli, da sta bili drugačni od ostalih. S tetama, ki sta ju vzgojili po smrti njunih staršev, sta sestri odraščali v gospodinjstvu, ki je bilo vse prej kot tipično – teti sta jima pripravili čokoladno torto za zajtrk in ju naučili uporabe praktične magije. Toda čarovništvo prinaša tudi ceno oziroma bolj točno, prekletstvo: moški, ki se zaljubijo v sestri, so obsojeni na prezgodnjo smrt. Zdaj odrasli ženski z zelo različnimi osebnostmi, tiha Sally in ognjena Gillian, uporabita vse svoje moči za boj proti družinskemu prekletstvu in nadnaravnim silam.

_____________

PREBERITE ŠE: