Ličinke v stenah. Praskanje po vratih ob 3. uri zjutraj. Smeh otrok v zapuščeni kleti. Vas spreleti srh po hrbtenici? Težko se je boriti proti nečemu, česar se ne moremo dotakniti. Ali videti. Raje čim hitreje poberimo svojega psa, šila in kopita in se ne sprašujmo, kdo ali kaj je v hiši. Še posebno, če ste blondinka, raje ne hodite v zapuščene kleti ob treh zjutraj z baterijo kot orožjem in upanjem, da boste našli svojo mačko. Ker ni ravno nujno, da to bo vaša mačka. Ali mačka sploh. Aja mimogrede, od kje prihaja ta vonj po gnilem?

KOREKCIJSKI ZAPOR ZVEZNE DRŽAVE ZAHODNA VIRGINIA

Kljub običajnim zgodbam o pretepanju in linčanju zapornikov ima to mesto veliko bolj srhljiv podton kot ostale sorodne ustanove. Zapor je bil ustanovljen leta 1866, posloval pa je do leta 1995. Ta državni zapor Zahodne Virginie je tako sprejemal zapornike več kot stoletje in na koncu svojega delovanja gostil 653 zapornikov, te pa je varovalo 32 zaposlenih.

Skozi leta je bilo v zaporu usmrčenih 93 obsojenih; 83 z obešanjem in 9 z električnim stolom. Dandanes je zapor turistično središče, vendar pa to ne pomeni, da je vse v rožicah. Veliko obiskovalcev je že pričevalo o prikazu »moškega v sencah«, statični silhueti, ki potuje po celotnem območju zapora skupaj z duhovi paznikov in zapornikov. K že strašljivi zgodovini kraja pa doda srhljivo piko na i še dejstvo, da je bil zapor zgrajen na tleh posvečenega pokopališča ameriškega plemena Adena.

Zapor Zahodne Virginije

OTOK POVEGLIA V ITALIJI

Leta 1348 se je v Benetkah in na otoku Poveglia razpasla bubonska kuga, otok pa je tako kot veliko drugih manjših otokov postal karantenska kolonija. Zaradi visoke smrtnosti (eden od treh Evropejcev je umrl od okužbe) in bojazni pred nebrzdanim širjenjem bolezni so Benečani tja izgnali veliko svojih državljanov, ki so kazali simptome okužbe. To pa se  je izkazalo za smrtno obsodbo, saj so v središču otoka mrtve in prešibke za protestiranje sežgali na velikanskih grmadah.

Ob koncu 19. stoletja je bil na otoku zgrajen zavod za duševno bolne, vendar je zaradi slabe konstrukcije kraj postal bolj mesto izgona kot rehabilitacijsko zatočišče. Legende pravijo, da je leta 1930 zdravnik na bolnikih izvajal bizarne in nehumane poskuse (lobotomije), nato pa naj bi sčasoma še sam znorel in se vrgel z najvišjega zvonika norišnice. Čeprav so zvonik v stolpu odstranili pred več desetletji, domačini še danes trdijo, da slišijo njegov zven s samotnega otoka.

»Legende pravijo, da je leta 1930 zdravnik na bolnikih izvajal bizarne in nehumane poskuse, nato pa naj bi sčasoma še sam znorel in se vrgel z najvišjega zvonika norišnice.«

GRAD LEAP NA IRSKEM

Mnogi pravijo, da je grad Leap eden najbolj strašljivih gradov na svetu. Že od samega začetka gradnje v 15. stoletju so ga divja, nasilna dejanja, ki so se dogajala na gradu, označila za strašljivega in nevarnega. Skozi čas so bili v njem številni ljudje zaprti in usmrčeni, zato naj bi še dandanes na gradu strašilo. Močno rivalstvo med bratoma v klanu O’Carroll, ki so bili prvotni lastniki gradu, je povzročilo njun žalostni konec. Eden izmed njiju je bil duhovnik in je za bližnjo družino vodil mašo, ko je  nenadoma drugi brat planil skozi vrata in vanj zaril svoj meč. Duhovnik je na mestu umrl in kapela je dobila ime »krvava kapela«.

Stoletja kasneje so med obnovo gradu delavci našli ječo, kamor so prvotni lastniki zaklenili zapornike in jih tam pustili umreti. Po gradu naj bi tako še danes strašili mnogi duhovi, ki so skozi stoletja preminili v njem.

grad-leap

Grad Leap

POČITNIŠKE HIŠE SAN ZHI NA TAJVANU

Hiše San Zhi, znane kot počitniško mesto novega Tajpeja, so bile oblikovane in zgrajene leta 1978 kot letovišče za ameriške častnike, ki so bili odposlani na Daljni vzhod, in premožne Tajvance. Domačini pravijo, da neposredno pod zgradbami leži pokopališče nizozemskih vojakov.

Zgradbe so bile zapuščene leta 1980, ko je podjetje Hung Kuo Group izgubilo več različnih investicij, med gradnjo pa so se dogajale tudi bizarne smrti, vključno s številnimi samomori in avtomobilskimi nesrečami.

san-zhi

Počitniške hiše San Zhi

 

ZABAVIŠČNI PARK TAKAKANONUMA GREENLAND, JAPONSKA

Še danes je o parku znanega malo. Lociran naj bi bil v predmestju Hobare, vendar ga ni mogoče najti na zemljevidu. Park je skrit v goratem, ruralnem predelu predmestja.

Najbolj znana informacija o parku Takakanonuma je, da so ga odprli leta 1973 in nato zaprli dve leti kasneje. Nekateri trdijo, da sta bila glavna razloga za zaprtje pomanjkanje prodaje vstopnic in problemi s prenovo, vendar domačini pravijo, da je bil pravi razlog množica smrti ljudi, ki so se vozili na vlakcih smrti. Čudežno se je park ponovno odprl leta 1986, vendar zaradi konkurence Tokyo Disneylanda in dodatnih finančnih težav ni obratoval dolgo. Leta 1999 se je park tako dokončno zaprl. Pravijo, da naj bi bil Takakanonuma Greenland porušen leta 2006, vendar pa je leta 2007 angleški obiskovalec Bill Edwards trdil, da je obiskal popolnoma neokrnjen park in ga celo fotografiral. Slike so zares pokazale Takakanonumo v stanju, preden naj bi bil porušen, vendar ko jih je Edwards prenesel na računalnik, se je prikazala zgolj ena. Slika naj bi kazala vhod v park na megleno noč. Na sredini slike pa naj bi stala 6-letna deklica in strmela v fotografa z resnim, srhljivih pogledom.

takakonuma-roller-coaster

Takakanonuma zabaviščni park

»Slike Billa Edwardsa so zares pokazale Takakanonumo v  stanju, preden naj bi bil porušen, vendar ko jih je Edwards prenesel na računalnik, se je prikazala zgolj ena. Slika naj bi kazala vhod v park na megleno noč. Na sredini slike pa naj bi stala 6-letna deklica in strmela v fotografa z resnim, srhljivih pogledom.«

PRIVOŠČITE SE PRESTRAŠITI

Obožujem grozljivke že od majhnih nog. Kljub mnogim neprespanim nočem je to še vedno moj najljubši žanr. Zato je posledično tudi noč čarovnic eden mojih najljubših praznikov, četudi je ameriškega izvora. Ker so ta strašljiva mesta malce daleč, vaša televizija v dnevni sobi pa je stran le nekaj korakov, si zato za letošnjo noč čarovnic pripravite grozljiv film in obvezen prigrizek ter se pustite prestrašiti do kosti. Potem pa le prižgite vse luči v hiši, kot da je novo leto. Nihče vas ne bo obsojal, obljubim.

____________________________________________________________________________

Halloween horror maraton: groze, gorja in gravža v Kinodvoru! Letos začnejo že ob 17. uri!

Tradicionalni maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča, jr. poteka v noči z 31. oktobra na 1. november. Letos kar šest filmov in začetek že ob 17. uri!

Paketi vstopnic že v prodaji!_______________

Če si že tukaj, preberi še …