Foto: LEGO®store, Matej Horvatič

 

KOCKE, KOCKE, KOCKE

»Leg godt«, izraz, ki je zaznamoval igrače iz delavnice Ole Kirk Christiansena z Danske. Njegove genialne stvaritve, namenjene igri za mlade in stare, so pri nas bolje poznane kot LEGO® kocke. Kot velikega navdušenca me je seveda zanimalo dogajanje pred LEGO®store v City Parku v Ljubljani in na Sejmu kock na Gospodarskem razstavišču v začetku meseca.

35 tisoč kock in 160 ur dela

Pred LEGO®store v ljubljanskem City Parku se namreč nahaja pomanjšana različica planiške Velikanke. Ekipa Kocke klub je porabila toliko materiala in ur za mojstrovino, ki pa ni le za okras – namenjena je tudi manjši različici smučarskih skokov.

Na otvoritvi skakalnice je sodeloval tudi ambasador LEGO®store trgovine in smučarski šampion Robi Kranjec, ki je novinarjem pomagal pri spustu njihovih Lego skakalcev. Igra je z nasveti svetovnega prvaka potekala gladko in vsi tekmovalci so izvedli dober skok.

“Skakati bo mogoče tudi v posebnih kvalifikacijah, dvoje kvalifikacij bo že v decembru,” je povedal Kamenko Kesar iz agencije Adrema. “LEGO skakalnica, ki je pred LEGO®store v City parku, bo na voljo za oglede in skoke do konca prave smučarske, skakalne sezone”.

Novinarji se preizkusijo.

Novinarji se preizkusijo.

»Že od malega obožujem LEGO kocke«

Stari maček smučarskih skokov Robi Kranjec, ki trenutno okreva po operaciji kolena, je zaupal, da je skakalnica odlično narejena in si ni predstavljal, da bo tako dobro izgledala. »Že od malega obožujem LEGO kocke in prav super je videti, da so pri LEGO®store prišli na isto idejo kot jaz, da torej zgradijo planiško Velikanko. Prav ponosen sem, da stoji tu, vsem v ponos.«

Robi po poškodbi kolenskih vezi hitro okreva in vsakodnevno vadi s poškodovano nogo. Po njegovih besedah bo letošnja sezona zanj drugačna, saj se bo posvetil rehabilitaciji in kondiciji za boljšo formo v prihodnje.

Robi Kranjec po poškodbi hitro okreva.

Robi Kranjec po poškodbi hitro okreva.

Obiskovalci LEGO skakalnice

Slovenski orel je večkrat poskusil s skoki in ko je videl, da bolje obtežena figurica dlje skoči, si jo je šel kar sam izdelat v LEGO®store.

Na sploh je, po besedah Ane Aranđelović iz LEGO®store trgovine, zanimanje za LEGO planiško Velikanko izjemno in veliko obiskovalcev sprašuje, kdaj bo mogoče skakati. »Vse bomo pravočasno objavili na FB strani (LEGO Store Slovenija), tako da bodo vsi, ki si želijo skočiti na tekmovanju, to pravočasno izvedeli. Zelo smo veseli, da smo postavili LEGO skakalnico, saj je Planica nacionalni ponos in smučarski skoki nacionalni šport.«

robi-kranjec-skace

Robi skače.

LEGO svet

Na drugem koncu Ljubljane, na Gospodarskem razstavišču, pa se je v začetku meseca odvijal sejem Planet kock, ki sta ga organizirala Gospodarsko razstavišče in Kocka klub.
Za najmlajše so bile na voljo mize in površine za sestavljanje stvaritev iz LEGO DUPLO in LEGO kock, za malo bolj in malo manj starejše obiskovalce pa so bile na ogled postavitve vseh vrst: Bitke piratov, Veliko mesto z vlakom in pristaniščem, Star Wars diorame, Star Wars Ultimate Collector Series … Slike povedo več kot tisoč besed:

Diorame

Ostale diorame so segale vse od srednjeveškega in orientalnega sveta, pa do Mongolije, Kitajske, 2. svetovne vojne iz filma Reševanje vojaka Ryana, pravljic …

Lego Slovenija

Celjski dom  v LEGO izvedbi

 

Ljubljanski Nebotičnik.

Ljubljanski Nebotičnik.

kongresni_trg

Dobro poznani Kongresni trg.

Seveda pa ni manjkala niti obsežna kolekcija Technic kock, ki je obsegala avtomobile, gradbeno mehanizacijo in velikanski žerjav ter še veliko, veliko več …

LEGO kocke so v očeh marsikaterega odraslega, otrok pa vsekakor, orodje svobodne in kreativne igre, s katerim je mogoče ustvariti nešteto svetov. Z njihovo pomočjo lahko razburkaš domišljijo in se potopiš v svet divjih pustolovščin – toplo priporočam!